Linkse Meretz partij eist van Netanjahoe dat hij het Saoedische vredesplan accepteert

zahava_gal-onZahava Gal-On (links), voorzitster van de Israëlische extreemlinkse Meretzpartij (6 v/d 120 zetels in de nieuwe Knesset), bood eind augustus 2012 Mahmoud Abbas Jeruzalem aan op een gouden schotel en dat was niet eens alles. Zij wil Abbas tevens ook alle gebieden voorbij de Groene Lijn (pre-1967 lijn) schenken, de ontmanteling van alle Joodse nederzettingen en de terugtrekking van ca 750.000 Joden uit de West Bank en Jeruzalem (behalve de westelijk gelegen buitenwijken van de Israëlische hoofdstad). Als toemaatje, ook nog eens de terugkeer en/of compensatie van alle 5 miljoen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen.

Abbas geeuwde lang en diep en zuchtte daarop verveeld, “Dat vind ik héél tof van je, schatje, maarreeuh… ik hoor dat toch liever uit de mond komen van premier Benjamin Netanjhoe, zelle kindje!” in zichzelf grommend: “Als die stomme troela dat nu al wil geven dan… maar verdorie? Daar zit meer (Israël) in. Eureka! Ich liebe Gross-Paëlestina! Sieg Heil!” en gaf Gal-On prompt een klinkende afscheidszoen op haar extreem linkerwang. 🙂 [bron]

Ynet berichtte gisteren dat uittredend premier Benjamin Netanjahoe verder gaat met zijn reeks verkennende gesprekken met de partijleiders van de potentiële regeringspartners van het nieuwe kabinet. Ook met diegenen die er hoogst waarschijnlijk niet zullen of niet willen bijhoren zoals bv. de extremistische Meretzpartij.

Zahava Gal-On van Meretz
Zahava Gal-On laat zich graag af en toe opmerken in de Knesset

Zo had hij op donderdag een geanimeerde ontmoeting met Zahava Gal-On (plaatje rechts), de voorzitster van de extreemlinkse partij Meretz, die verduidelijkte dat haar partij verkiest om op de oppositiebanken te zitten “maar zich niet zal kanten tegen vrede en sociale rechtvaardigheid.”

Tijdens die ontmoeting die plaatsvond in het regeringscomplex Kirya in Tel Aviv, zei Netanjahoe dat hij “drie aparte coalities” zal moeten vormen om de belangrijkste kwesties het hoofd te bieden waarmee de regering zal geconfronteerd worden: het vredesproces, gelijke verdeling van lasten en baten en de sociaal-economische hete hangijzers in Israël.

Gal-On van haar kant, herhaalde haar verkiezingsbelofte om te willen zetelen in een coalitie, maar dat haar Linkse partij nooit zal zetelen in een regeringscoalitie “die zich kant tegen vrede en geen maatregelen neemt die sociale rechtvaardigheid bevorderen.” Netanjahoe zei in antwoord: “Zeg nooit ‘nooit’; je weet maar nooit.” Maar Gal-On repliceerde: “In dit geval weet ik het wel zeker.”

Tijdens die ontmoeting met de premier verwees Gal-On naar het geplande bezoek van de Amerikaanse president aan Israël volgende maand en zei dat dit bezoek bedoeld kan zijn om de samenstelling van de nieuwe coalitie te beïnvloeden. Netanjahoe verwierp die bewering, zeggende dat Obama het gebied wil bezoeken omdat hij zich zorgen maakt om de recente ontwikkelingen in Syrië en in het Midden-Oosten in het algemeen en niét omdat hij zich wel mengen in Israël ’s politieke proces.

Echter het gesprek met Gal-on werd helemaal te gek toen de voorzitster van Meretz Netanjahoe aanmaande een coalitie te vormen die het vredesproces zal bevorderen door het Saoedi-Arabische vredesinitiatief [¹] aan te nemen, zoals dat werd goedgekeurd door de Arabische Liga.

“Netanjahoe zou de eerste premier van Israël zijn die het Saoedische vredesplan zou adopteren,” zei Gal-On [en hij zou dan meteen ook de laatste premier zijn geweest van het soevereine Israël omdat het wat later zou worden opgeschrokt door de wolven van Arabistan; Brabosh.com]

Zei voegde er enthousiast aan toe: “Nog maar gisteren zei de Saoedische kroonprins dat het (vredes)plan nog steeds op de tafel ligt en als basis dient van om het even welk diplomatiek initiatief.” Gal-On beweerde voorts dat de leden van Likoed-Yisrael Beiteinu zich kanten tegen de tweestatenoplossing, maar de premier verzekerde haar opnieuw “Ik heb mij verbonden aan de Bar-Ilan toespraak [²].”

Naar verluidt zal begin volgende week Netanjahoe voor het eerst in vijf jaar een ontmoeting hebben van Naftali Bennett, de voorzitter van Habayit Hayehud, in het kader van de coalitieonderhandelingen. De twee zullen discuteren over de voorwaarden van Habayit Hayehudi om toe te treden tot een door Netanjahoe geleid kabinet.

Netanjahoe had op donderdag een ontmoeting met Yair Lapid, de voorzitter van Yesh Atid in een poging om hem te overtuigen de religieuze partijen op te nemen in de coalitie, waarvoor een compromis zal moeten gevonden worden voor de eisen van de chadische Joden, één van sleutelpunten van het platform van Yesh Atid.

naftali-lapidYair Lapid en Naftali Bennett in de Knesset tijdens de inzweringsceremonie op 5 februari 2013 [bron]
—————————-

[¹] Op 27 maart 2002 keurde de 22 lidstaten van de Arabische Liga unaniem het Arabisch Intiatief voor de Vrede (Arabic Peace Initiative) goed dat bestond uit een alomvattend voorstel om een einde te maken aan het Arabisch-Israëlisch conflict. In 2007 werd het plan lichtjes aangepast omdat Israël zich in 2006 inmiddels had teruggetrokken uit Zuid-Libanon. Het plan – versie 2002 – luidde in grote lijnen als volgt:

(a) Complete terugtrekking uit de bezette Arabische gebieden met inbegrip van de Golanhoogte tot achter de lijn van 4 juni 1967 alsmede de gebieden die bezet werden in Zuid-Libanon; (b) Een rechtvaardige oplossing voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem in overeenstemming met Resolutie 194 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties; (c) De oprichting aanvaarden van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat in de Palestijnse gebieden die bezet worden sinds 4 juni 1967 op de West Bank en in de Gazastrook met Oost-Jeruzalem als de hoofdstad.

[²] Premier Benjamin Netanjahoe maakte op 14 juni 2009, tijdens een toespraak aan de Bar Ilan Universiteit, bekend dat hij kan instemmen met een Palestijnse staat, op voorwaarde dat die gedemilitariseerd is: “Het grondgebied onder Palestijnse controle moet worden ontwapend, met stevige veiligheidsgaranties voor Israël.” [“If we receive this guarantee regarding demilitarization and Israel’s security needs, and if the Palestinians recognize Israel as the state of the Jewish people, then we will be ready in a future peace agreement to reach a solution where a demilitarized Palestinian state exists alongside the Jewish state.”]

Dat was meteen de eerste keer ooit dat Netanjahoe zei dat hij bereid was een soevereine Palestijnse staat te erkennen. Echter, het is zeer de vraag of Hamas en Co ooit zullen kunnen instemmen met een “ontwapende” soevereine staat ‘Palestina’. Voor Hamas moet dat zowat hetzelfde betekenen als een ‘hotdog zonder de worst’, of voor de Vlamingen als ‘een café zonder bier’. Geweld tegen Joden en tegen Israël is de enige bestaansreden voor Hamas. Aan de voorwaarden toegeven en de terreur afzweren, zou voor Hamas de feitelijke ontbinding betekenen van zijn organisatie. Niemand in het M-O die dan ook gelooft dat Hamas daar ooit zal of kan instemmen om te ontwapenen.

In zijn beroemde speech voegde Netanjahoe er ook aan toe dat Jeruzalem de verenigde hoofdstad van Israël moet blijven, dat de Palestijnen Israël moeten erkennen als ‘de staat van het Joodse volk’ en dat de oplossing voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem buiten Israël moet liggen – een terugkeer van vluchtelingen naar hun voormalige dorpen in het huidige Israël heeft hij uitgesloten. Zoals verwacht werden de voorstellen van premier Benjamin Netanjahoe meteen door de Palestijnen verworpen en “saboteert Netanjahoe elke vredesinspanning,” volgens de woordvoerder van Mahmoud Abbas.


Bronnen:

  1. Ynet News: PM: 3 coalitions needed for peace, IDF draft, welfare door Attila Somfalvi en Roi Mandel [lezen]
  2. Israel Today Nederland: Komt president Obama de nieuwe coalitie beïnvloeden? [lezen]

Een gedachte over “Linkse Meretz partij eist van Netanjahoe dat hij het Saoedische vredesplan accepteert

  1. Zoals de Joden de Arabische landen warden uitgegooid, zo moeten de Arabieren en palestijnen nooit meer naar Israel kunnen terugkeren. Dat ontwricht het hele systeem in Israel en is zeer bedreigend voor de Joodse staat.

    Like

Reacties zijn gesloten.