Israël vernietigde in Syrië eveneens fabriek voor productie van biologische wapens

Syrië gaf beelden vrij van de vermeende Israëlische aanval op een wapentransport en een onderzoeksfaciliteit. Zoals bekend heeft Israël deze aanval officieel (nog) niet opgeëist. The Times of Israel geeft hier meer uitleg wat u precies op de beelden ziet. Op de achtergrond van de video hoort u mooie melancholische muziek, het doel daarvan is niet meteen duidelijk; tenzij het een oproep was bedoeld voor het Westerse publiek om mee te treuren om het verlies van duizend bommen en granaten, die mogelijk konden ingezet worden tegen Israël? 😦

Tijdens de luchtaanvallen, die op dinsdagnacht de voorbije week werden uitgevoerd door de IAF (= Israëlische Luchtmacht) op verscheidene Syrische doelwitten, werd tevens een onderzoekscentrum voor biologische wapens vernietigd, een detail dat eerder niet in de media werd vermeld, dat schreef TIME Magazine vrijdag jongstleden.

biologisch2Het centrum werd “met de grond gelijk gemaakt uit vrees dat de wapens in de handen van islamistische extremisten zouden kunnen vallen die vechten om de regering van de Syrische President Bashar Assad omver te werpen,” leest het bericht, dat westerse inlichtingenagenten citeert.

Het artikel beweert ook dat Washington Israël een “groen licht” heeft gegeven om meer van dergelijke invallen uit te voeren als het dat noodzakelijk acht. De TIME voegde eraan toe dat Israël de veiligheidsmaatregelen aan ambassades “en andere potentiële overzeese doelwitten” heeft verhoogd, uit vrees voor een door Hezbollah georkestreerde vergeldingsaanval.

Tot dusverre, merkt het artikel in TIME op, werden slechts twee luchtaanvallen in de media vermeld: één aanval die door Syrië werd aangehaald, gebeurde naar verluidt op een wetenschappelijk onderzoekscentrum in Jamarya, ten noordwesten van Damascus; een andere die door diverse nieuwsagentschappen werd vermeld, beweerde dat Israëlische jachtbommenwerpers een konvooi hadden aangevallen dat geavanceerde luchtafweerdefensiesystemen vervoerde naar Libanon, vermoedelijk bestemd voor Hezbollah, de sjiitische terreurorganisatie die banden heeft met Iran en het regime van president Assad.

Maar “een officiële ambtenaar van de inlichtingendienst wees TIME erop dat minstens één of twee extra doelwitten diezelfde nacht werden geraakt, zonder details te geven,” bericht het magazine. Betreffende de luchtaanval op Jamarya, voegde het tijdschrift nieuwe details toe: “Onder de gebouwen die werden platgelegd nabij het militaire complex in Jamarya net buiten Damascus, bestonden pakhuizen waarin materialen werden opgeslagen die noodzakelijk waren voor de aanmaak van zowel chemische als biologische wapens, vrij ingewikkelde systemen die gewoonlijk worden bewaakt door speciaal opgeleide strijdkrachten,” leest het bericht.

De biologische oorlogsvoering laboratoria werden beschouwd als bijzonder onrustwekkend, voor een deel omwille van de zware schade die kleine biologische hoeveelheden kunnen veroorzaken en ook wegens de verklaarde interesse voor dergelijke wapens die bestaat onder terreurgroepen, met name door de opvolger van Osama bin Laden als hoofd van al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri.

Het bericht in TIME voegt eraan toe dat de Verenigde Staten voorbereid waren om zélf aanvallen uit te voeren in het gebied van Aleppo uit vrees dat anders de rebellen de controle zouden verkrijgen over de massavernietigingswapens die in dat gebied van Syrië liggen opgeslagen.

Op woensdag vertelden Amerikaanse de ambtenaren aan The New York Times dat Israël de Verenigde Staten vooraf had ingelicht over een mogelijke luchtaanval die dinsdagnacht zou plaatsvinden nabij de Libanees-Syrische grens. De ambtenaren zeiden dat zij geloofden dat het doelwit een wapenkonvooi was dat verfijnde luchtafweerbewapening vervoerde bedoeld om de strijdkrachten van Hezbollah in Libanon te bereiken.

SA-17-Anti-Aircraft-Wikipedia1

Een naamloze westerse ambtenaar vertelde tegenover The Wall Street Journal dat het konvooi verfijnde SA-17 luchtafweerwapens van Russische makelij (plaatje hierboven) vervoerde, die een strategische factor konden vormen en de kansen in het voordeel van Hezbollah konden keren indien zij in het bezit ervan raakten.

Een voormalige Syrische generaal zei vrijdag dat de faciliteit die naar verluidt geraakt werd door Israël, naast conventionele wapens tevens niet-conventionele wapens vervaardigde. Majoor-generaal Adnan Sillu was eerder verantwoordelijk voor het trainingsprogramma in het gebruik van chemische wapens van land. Israël heeft de beweerde luchtaanval van de dinsdag nog niet bevestigd en noch eventueel becommentarieerd.

Intussen beweerde op vrijdag het Libanese Nationale Persagentschap dat Israëlische straaljagers laag over het zuidelijke gebied van Libanon vlogen waar zich het bolwerk van Hezbollah bevind en “schijnaanvallen” heeft uitgevoerd. Uitgaven van de regering zeiden dat hun correspondenten berichten over Israëlische vliegtuigen die vlogen boven de zuidelijk gelegen Libanese steden Nabatieh, Tuffah, Marjayoun en Bint Jbeil.

Video: Israel hints it carried out Syria airstrike:
Barak comments come amid threats from Tehran

door Michal Shmulovich


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Israel’s strike on Syria also hit biological weapons facility, says report door Michal Shmulovich [lezen]
 2. The Time: The Fallout from the Air Raid on Syria: Why Israel is Concerned door Aaron J. Klein en Karl Vick [lezen]
 3. Ynet News: Barak on Syria: When we say something – we mean it [lezen]
 4. The Jerusalem Post:
  – Report shows Hezbollah, Iran join forces door Benjamin Weinthal [lezen]
  – Lebanese media: Israeli air strike causes explosion [lezen]

Gerelateerd:

 • Iran dreigt met vergeldingsaanval tegen Tel Aviv voor aanval van Israël op wapenfabriek in Syrië [lezen]
 • Iraanse brigadegeneraal dreigt Israël ‘comateus’ te slaan als vergelding voor aanval op Syrië [lezen]
 • Israël bombardeert fabriek voor productie van chemische wapens nabij Damascus in Syrië [lezen]

Een gedachte over “Israël vernietigde in Syrië eveneens fabriek voor productie van biologische wapens

 1. Israel doet alwéér het vuile werk voor de geparaliseerde EU/Nato, opdat die weer met hun automatische buitenproportionele kritiek over ‘buitenproportioneel geweld van Israel kunnen komen.

  Het is een geluk dat de Fransen & Britten nu zelf met hun handen in ”de vuile was zitten in Mali om het ”Islamitiscche gevaar, 6000 km van hun bed (maar wél ge-sandwiched tussen twee olie producerende landen) tegen te houden!

  Like

Reacties zijn gesloten.