Apartheid? VN-Mensenrechtenraad wil alle Joden weg uit de West Bank en Jeruzalem

Ariel op de West BankJoodse stad Ariel in Judea, Israël

Een onderzoek van de Verenigde Naties naar het effect van de Joodse nederzettingen op de West Bank op de Palestijnse bevolking zegt dat Israël onmiddellijk zou moeten beginnen met alle kolonisten uit het grondgebied terug te trekken.

Het rapport, dat vandaag donderdag 31 januari werd vrijgegeven door de Raad van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties met zetel in Genève, zegt dat de nederzettingen een schending zijn van de Conventies van Genève van 1949 en dat het nalaten zich terug te trekken kan leiden tot een veroordeling voor oorlogsmisdaden voor het Internationaal Strafhof (International Criminal Court -ICC.)

De Palestijnen hebben gedreigd om Israël voor het ICC te dagen sinds de Palestijnse Autoriteit in november jongstleden zijn status in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd verhoogd tot waarnemend niet-lidstaat. Het onderzoek van de Raad voor de Rechten van de Mens begon einde maart 2012. Israël werkte niet mee aan het onderzoek, en verhinderde zelfs onderzoekers om het grondgebied binnen te gaan, zeggende dat de Raad bevooroordeeld is jegens de Joodse staat. Zoals bekend heeft de Raad meer resoluties uitgegeven omtrent schendingen door Israël van de mensenrechten dan tegen om het even welk ander land.

Het rapport zegt dat Israël “overeenkomstig artikel 49 van de Vierde Conventie van Genève, alle nederzettingenactiviteiten onmiddellijk en zonder precondities moet stilleggen. Het moet onmiddellijk een proces beginnen van terugtrekking van alle kolonisten uit de BPG,” ofte de Bezette Palestijnse Gebieden. De onderzoekers interviewden ongeveer 50 Palestijnen in Jordanië ter voorbereiding van het rapport. Het rapport beweert dat de Palestijnen door de nederzettingen worden verhinderd om hun landbouwgronden te bereiken en de toegang tot de watervoorraden.

Het rapport schat dat ca. 520.000 kolonisten op de West Bank en in het oostelijk deel van Jeruzalem in zowat 250 nederzettingen leven. Volgens het rapport “verhindert dit de totstandbrenging van een aaneen grenzende en leefbare Palestijnse staat en ondermijnt het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël heeft inmiddels het rapport verworpen en noemt het “contraproductief.” Het rapport zal “slechts de inspanningen belemmeren om een duurzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te vinden,” zegt het ministerie in een verklaring. “De enige manier om alle hangende kwesties tussen Israël en de Palestijnen op te lossen, met inbegrip van de kwestie van de nederzettingen, is door directe onderhandelingen zonder precondities,” zegt het ministerie.

“De Raad voor de Rechten van de Mens heeft zich jammer genoeg onderscheiden door zijn systematische, éénzijdige en bevooroordeelde houding ten aanzien van Israël. Dit laatste rapport is opnieuw een zoveelste ongelukkige herinnering aan zulke houding,” besluit het ministerie.

nederzetting33


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Israel must pull out of settlements, UN report says [lezen]
 2. Ynet News: UN panel concludes Israeli settlements are illegal [lezen]
 3. Arutz-7: UN: Israel Must Withdraw From Judea, Samaria door Chana Ya’ar [lezen]
 4. The Jerusalem Post: UNHRC: Israel could be sent to ICC for settlements door Tovah Lazaroff [lezen]

Gerelateerd:

 • Israël boycot sessie van VN-Mensenrechtenraad omtrent situatie in de ‘bezette’ gebieden [lezen]
 • Doel van vijf nieuwe VN-resoluties tegen Israël: aandacht afleiden van oorlogsmisdaden elders [meer]
 • VN-baas Ban Ki-moon legt de schuld voor de situatie in de Arabische wereld andermaal bij Israël [lezen]
 • 67ste Sessie 2012 Verenigde Naties: Resoluties omtrent Israël: 22 – Resoluties rest v/d wereld: 4 [lezen]
 • De Verenigde Naties verliezen hun geloofwaardigheid door Likoed Nederland [lezen]
 • Verenigde Naties verwelkomen Syrische bloedige dictatuur als lid van de Mensenrechtenraad door Likoed.nl [meer]
 • Moslim machtsblok domineert de Verenigde Naties door Likoed.nl [meer]
 • 10 goede redenen om de Verenigde Naties op te doeken en wat anders te beginnen [meer]
 • Pat Condell: verhuis de zetel van de Verenigde Naties naar Teheran of Mekka! + video [meer]
 • Het heeft voor Israël totaal geen zin om te vertrouwen op het oordeel van de internationale gemeenschap [meer]
 • Officiële trailer van de documentaire film “U.N. Me” die binnenkort in de filmzalen draait [meer]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.