Aanslagen, verbaal en fysiek geweld tegen Joden in Europa in één jaar tijd met 45% gestegen

“Tot onze grote spijt moeten we vaststellen dat om het even welk beleid van de Staat Israël, geen invloed heeft op uitingen van racistische haat jegens de Joden noch deze vermindert.”
[Minister Yuri Edelstein]

Een nieuw onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de Israëlische regering toont aan dat aanslagen op Joodse mensen de afgelopen twaalf maanden globaal genomen met 45 procent is toegenomen, in het bijzonder aanslagen door radicale islamistische bewegingen en neo-nazi groepen in Europa.

Yuri EdelsteinDe stijging van het aantal antisemitische incidenten in de wereld is onrustwekkend, vooral in West-Europa, volgens Israël’s minister voor Informatie en Diaspora Yuri Edelstein, die zijn onderzoek presenteerde op de kabinetsvergadering van de premier. Statistieken tonen aan de het aantal antisemitische incidenten in 2012 maar liefst 45 procent hoger lag dan het jaar voordien.

Het rapport stelt een toename vast van het aantal terreuraanslagen en pogingen tot antisemitische aanslagen jegens Joodse doelwitten, voornamelijk door elementen die geïdentificeerd worden met extremistische islamitische bewegingen of aan radicale rechterzijde, en een scherpe toename van het lastigvallen van Joden met inbegrip van verbaal en fysiek geweld, voornamelijk in West-Europa in en om Joodse gemeenschapscentra.

De openbaring van dit rapport viel samen met de Internationale Dag van de Herdenking van de Holocaust (International Holocaust Remembrance Day) op zondag j.l. Op 27 januari werd de verjaardag herdacht van de bevrijding door het Rode Leger van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Het rapport vermeldt een toename van aanvallen op de openbare weg, zowel verbaal als fysiek, tegen Joden over de hele wereld. De trend is het meest zichtbaar in West-Europa. Hoewel antisemitische incidenten zich overal voordoen in de wereld, in Oost- en West-Europa alsmede in de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Het rapport baseert zich op gegevens die werden verzameld door het Kantor Centrum voor de Studie van het Hedendaagse Europese Jodendom aan de Universiteit van Tel Aviv. De studie zet in het bijzonder de aanslag op 19 maart 2012 in de kijker toen een radicale islamist in een Joodse school in het Franse Toulouse een leraar en drie kinderen doodschoot. Het legt ook de vinger op recente verkiezingsoverwinningen van extreemrechtse antisemitische partijen in Europa, met inbegrip van de Gouden Dageraad partij in Griekenland en de Jobbik partij in Hongarije als een onrustbarende trend.

Israëlisch minister Edelstein zei:

“Het rapport toont duidelijk aan dat de dikwijls gebruikte premise dat deze of gene politiek van de Staat Israël zou leiden tot een toename of afname van antisemitische incidenten absoluut op niets gebaseerd is. Ten bewijze kan bijvoorbeeld worden aangevoerd dat tijdens Operation Pillar of Defense er geen scherpe toename was van het aantal antisemitische incidenten. Er bestaat geen twijfel dat omtrent de achtergrond van het antisemitische fenomeen, er eveneens anti-Zionistische motieven meespelen alsmede de delegitimisering van de Staat Israël. Desondanks en tot onze grote spijt moeten we vaststellen dat om het even welk beleid van de Staat Israël, geen invloed heeft op deze uitingen van racistische haat jegens de Joden noch deze vermindert .”


Bronnen:

  1. Jewish News One: Anti-Semitism on the rise within EU: Islamists and nationalist parties blamed for increase [lezen]
  2. European Jews Press: Report shows anti-Semitic incidents on the rise in the world, mainly in Western Europe [lezen]
  3. Joods Actueel: Extreemrechts én links scanderen samen tegen Israël “Alle Joden aan het gas” [lezen]

Gerelateerd:

  • Waarom Joden in Duitsland dikwijls twee hoofddeksels boven elkaar dragen door Christian Busse [lezen]
  • Rauwe antisemitische cartoon in The Sunday Times op Holocaust Dag schokkeert de wereld [lezen]
  • Veel van de ergste antisemieten zijn Europeanen – Het verdict is gevallen door Guy Millière [lezen]
  • Petra Marquardt over: ‘Arabische Jodenhaat en de rol van de Westerse media’ [lezen]
  • Arabische bende bestookt orthodoxe Joden in Jeruzalem met sneeuwballen +video [lezen]
  • Noorwegen is nu Judenrein; andere Joden ontvluchten in Europa islamistisch antisemitisme door Bill Warner [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.