Israël boycot sessie van VN-Mensenrechtenraad omtrent situatie in de ‘bezette’ gebieden

UNHRCRaad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHRC) in Genève

Israël werd gisteren dinsdag 29 januari het eerste land dat een herziening boycotte van zijn mensenrechtensituatie door de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHRC). Een en ander deed de discussie onder de afgevaardigden hoog oplaaien.

“Ik stel vast dat de delegatie van Israël niet in de zaal is,” vertelde president van de Raad Remigiusz Henczel aan de afgevaardigden in de Verenigde Naties in Genève. Israël is geen lid van de raad maar net zoals alle 193 landen van de Verenigde Naties moet het Universele Periodieke Overzichten (UPR ‘s) ondergaan van zijn mensenrechtensituatie.

In maart 2012 nam de 47 leden tellende UNHRC een resolutie aan om een onafhankelijke internationale onderzoeksmissie te zenden “om de implicaties te onderzoeken van de Israëlische nederzettingen mbt. de burgerlijke, politieke, economische, sociale en culturele rechten van het Palestijnse volk over het hele Bezette Palestijnse Grondgebied, met inbegrip van Oost-Jeruzalem.”

Het Ministerie voor Buitenlandse Zaken van Israël besloot even later om zijn banden met de UNHRC op te zeggen, zeggende dat het besluit het gevolg is van een reeks eenzijdige acties die de ‘Palestijnen’ trachten te ondernemen tegen Israël. Als dusdanig kwam de afwezigheid van Israël tijdens de herziening in de Raad niet als een verrassing.

Eerder op dinsdag had de woordvoerder van het Buitenland Ministerie tegenover het AFP verteld dat zijn land de vergadering zou boycotten. “Wij hebben in maart alle contacten met de Raad verbroken, met inbegrip van de huidige activiteit,” zei woordvoerder Yigal Palmor en benadrukte “Ons beleid is niet veranderd.”

De weigering van Israël om op te dagen op de herziening van de UPR is de eerste keer dat sinds deze overzichten begonnen in 2007, dat een land onder evaluatie afwezig blijft en het is onduidelijk hoe de mensenrechtenraad hierop zal reageren. Henczel nodigde de Raad uit om een ontwerpvoorstel terzake aan te nemen over hoe te reageren en Israël aan te sporen om zijn samenwerking met de UPR te hervatten.

Het riep ook op om het overzicht omtrent Israël opnieuw te programmeren voor de volgende sessie van de UPR die begint in oktober van dit jaar. De afgevaardigden kregen toen de kans om het woord te voeren met onder meer de vertegenwoordiger van Egypte die verklaarde dat de Raad het “ogenblik van de waarheid” onder ogen ziet. Hij waarschuwde ervoor dat het kiezen voor een “zachte” benadering van Israël, tot een gevaarlijk precedent zou leiden en “een deur wagenwijd open zou zetten voor meer gevallen van niet-samenwerking” [met de Raad.]

Niettegenstaande verleenden de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, zijn volledige steun aan het voorstel van Henczel, met afgevaardigde Eileen Chamberlain Donahoe die in een verklaring onderstreepte – zonder echter Israël bij naam te noemen – dat de tekst de “beste inspanning weerspiegelt om een gemeenschappelijk raakvlak te vinden en het mechanisme van de UPR te beschermen om vooruitgang te boeken.” Vorige week da Donahoe Israël aangespoord om aan de herziening deel te nemen.

Groot-Brittannië verzocht om een “gepaste en evenwichtige conclusie,” terwijl de Ierse vertegenwoordiger voor de Europese Unie tot een “consensuele” weg voorwaarts aanspoorde. De Pakistaanse vertegenwoordiger bekritiseerde impliciet diegenen die aandrongen op een zachte reactie. “Wij vragen ons af of deze vorm van behulpzame geest zal worden uitgebreid tot andere landen die niet zo dicht aanleunen bij grote wereldmachten,” zei de afgevaardigde volgens het AFP.

Ondanks de waaier aan adviezen, keurde de raad uiteindelijk het voorstel van Henczel bij consensus goed.

door Elad Benari


Bronnen:

 1. Arutz-7: Israel Boycotts Review at UN Human Rights Council door Elad Benari [lezen]
 2. Ynet News: Israel to boycott UNHRC review [lezen]
 3. UN Watch: Exclusive:
  – Text of UNHRC resolution on Israel skipping mandated review today [lezen]
  – UNHCR Draft concerning UPR’s review of Israel updated January 29th 2013 [lezen]

Gerelateerd:

 • Doel van vijf nieuwe VN-resoluties tegen Israël: aandacht afleiden van oorlogsmisdaden elders [meer]
 • VN-baas Ban Ki-moon legt de schuld voor de situatie in de Arabische wereld andermaal bij Israël [lezen]
 • 67ste Sessie 2012 Verenigde Naties: Resoluties omtrent Israël: 22 – Resoluties rest v/d wereld: 4 [lezen]
 • De Verenigde Naties verliezen hun geloofwaardigheid door Likoed Nederland [lezen]
 • Verenigde Naties verwelkomen Syrische bloedige dictatuur als lid van de Mensenrechtenraad door Likoed.nl [meer]
 • Moslim machtsblok domineert de Verenigde Naties door Likoed.nl [meer]
 • Ron Prosor in de VN: Als liegen een Olympische sport was zou Syrië met gemak goud winnen [meer]
 • Genocide in Syrië door president Assad en het failliet van de VN-Mensenrechtenraad + video [meer]
 • VN-secretaris Ban-Ki-moon vergadert in Teheran samen met grootste mensenrechtenschenders van de wereld [meer]
 • 10 goede redenen om de Verenigde Naties op te doeken en wat anders te beginnen [meer]
 • Pat Condell: verhuis de zetel van de Verenigde Naties naar Teheran of Mekka! + video [meer]
 • Het heeft voor Israël totaal geen zin om te vertrouwen op het oordeel van de internationale gemeenschap [meer]
 • Officiële trailer van de documentaire film “U.N. Me” die binnenkort in de filmzalen draait [meer]

3 gedachtes over “Israël boycot sessie van VN-Mensenrechtenraad omtrent situatie in de ‘bezette’ gebieden

 1. Israel heeft gelijk, wat zou je je nou toch werkelijk aantrekken van dat stel antisemitische Verenigde Nazies, een zootje islamietjesknuffelaars is het. Nooit commentaar als de “vredelievende Palestijnen” hun arsenaal raketten dagelijks vanuit Gaza afvuren. Maar dat zijn we ondertussen wel gewend dat ze dat met de mantel der liefde bedekken. Ik krijg spontaan braakneigingen van zulke personages.

  Like

 2. Prachtig dat Israel hun achterwerk heft getoond aan de VN. Wel Israel tot de orde reopen, maar fluitend de andere kant opkijken als Israel dagelijks wordt beschoten met raketten en granaten van de islamitische vijand. Het enige waar Israel volgens de VN en Obama kennelijk wel welkom zijn, zijn de gaskamers. De Amerikanen hebben ook illegaal grond in bezit genomen en bezet. Kijk maar naar Hawaii en Somoa. Daar bouwen ze ook zonder zich om de rechten van de inheemsen te bekommeren.

  Like

 3. Ja als de natuurlijke ‘whipping boy Israel niet aanwezig is, wordt zo een vergadering van de ”mensenrechten” raad, natuurlijk een stuk minder leuk. Ik bedoel maar, wie moet je dan gaan onderzoeken op het ‘schenden van mensenrechten…….Iran, Hamastan, Pakistan, Egypte, Afghanisatan, Irak, Lybie, Syrie, Libanon, the ”State of Palestine’, Turkije, Congo, de internationale bendes vrijheidstrijders, GB, Frankrijk & andere EU landen die oorlog voeren op plaatsen waar ze niets te zoeken hebben, om er maar een paar te noemen.

  Nee, Israel moet aanwezig zijn om veroordeeld te kunnen worden voor het schenden van het mandaat aan haar gegeven door de Internationale gemeenschap…………de rol van ‘whipping Jood!

  Getekent: IGMS
  “Internationale Gemeenschap der Mensenrechten Schenders”.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.