Graftombe van aartsvader Jozef in Nabloes opnieuw het doelwit van Palestijnse Arabieren

jozef-tombe2Op 31 oktober 2011 verwelkomde UNESCO ‘Palestina’ als 195ste lidstaat van de culturele organisatie van de Verenigde Naties die waakt over het werelderfgoed. Net zoals de nazi’s tijdens WOII Joodse synagogen, heiligdommen en eigendommen afbrandde en verwoeste, gaan Palestijnen zich regelmatig te buiten aan gelijkaardige antisemitische brutaliteiten.

Wie wil weten hoe de Palestijnen omspringen met het werelderfgoed van Joden en niet-moslims moet maar eens kijken hoe verleden week de Graftombe van aartsvader Jozef opnieuw het doelwit werd van hun onverdraagzaamheid jegens andersdenkenden.

Joodse gelovigen, die woensdag een bezoek brachten aan de graftombe van de Bijbelse patriarch Jozef in de door Palestijnen bestuurde stad Nablus (Sichem) waren geschokt toen ze zagen dat de heilige plaats ernstig ontwijd was.

De groep van ongeveer 2500 Joodse pelgrims vertelden aan de Israëlische krant Ma’ariv dat de Joodse heilige boeken waren verbrand, meubels vernield, het stonk er naar urine en er was duidelijk geprobeerd het gebouw in brand te steken. ‘Alleen barbaren zouden zulke verschrikkelijke dingen doen bij een dergelijke heilige plaats’, vertelde de plaatselijke Joodse leider Gershon Mesika aan de krant. ‘Israël kan niet langer toelaten dat zijn heilige plaatsen ongehinderd worden ontheiligd’.

Het Graf van Jozef is gelegen aan de rand van Nablus, een grote overwegend Arabische stad op de plaats waar het Bijbels Sichem lag. Tot het uitbreken van de Tweede Intifada in 2000 onderhield Israël een door het leger beschermde enclave rond het graf, en zorgde voor vrije en ononderbroken toegang voor Joodse gelovigen.

Maar toen eind 2000 het graf werd belegerd door Palestijnse bendes en een soldaat werd gedood bij het verdedigen van de plaats, stemde Israël er mee in de controle over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit met garanties dat de heilige plaats zou worden beschermd. Kort nadat Israël er vertrok kreeg een Palestijnse bende de kans om het graf van Jozef te bestormen en te verwoesten.

Joodse groepen brengen regelmatig een bezoek aan de plaats onder bescherming van het leger, en zij hebben veel van de schade hersteld, maar het graf wordt regelmatig ontwijd door lokale Palestijnen. De internationale gemeenschap zwijgt in alle talen over deze voortdurende misdaad vol haat en het ontbreken van godsdienstvrijheid voor Joden die bij dit Bijbelse gedenkteken willen bidden.

Plaatjes helemaal bovenaan en hier net boven: Voorbeeld van hoe Palestijnen omgaan met het werelderfgoed: Nabloes, september 2000, de Eerste Intifada breekt los en de Palestijnen verwoesten de Graftombe van de Joodse aartsvader Jozef. Hoewel de Palestijnen dezelfde Tombe claimen als hún erfgoed, wordt de Tombe toch ontheiligd en afgebrand om zich te wreken op de Joden van Israël omdat zij dit vereren als een Joods heiligdom.

door Israel Today Nederland


Bronnen:

  1. Israel Today Nederland: Palestijnen ontheiligden Joodse heilige plaats [lezen]
  2. The Times of Israel: Joseph’s tomb in Nablus vandalized, worshipers say door Asher Zeiger [lezen]
  3. Elder of Ziyon: Arabs desecrate Joseph’s Tomb again [lezen]

Gerelateerd:

  • Palestijnen ontkennen systematisch elke historische band van het Joodse volk met Jeruzalem [lezen]
  • Graftombe van Rachel (Bethlehem) politiek hangijzer in de geschiedenis van de Joodse staat [lezen]
  • Waarom Nederland gelijk had over PA Unesco lidmaatschap [lezen]

Een gedachte over “Graftombe van aartsvader Jozef in Nabloes opnieuw het doelwit van Palestijnse Arabieren

  1. Lijkt mij een prima idee om de graven van Arafat en Al Husseini dan ook eens te laten affakkelen. Dezen hebben duizenden joden tot hun slachtoffers gemaakt. Arafat met aanslagen en Al Husseini met zijn verbond met Adolf Hitler.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.