Likoed: Premier Netanjahoe wil Naftali Bennett’s partij in nieuwe Israëlische regering hebben

naftali-bennett-cartoon2Naftali Bennett (Joods Huis/Habayit Hayehudi) wil “het ijzer smeden als het heet is.”

Topfiguren van Likoed (Netanjahoe) die met de coalitieonderhandelingen vertrouwd zijn, nivelleerden zondag j.l. de harde kritiek jegens de partij Habayit Hayehudi en zijn voorzitter Naftali Bennett, waarbij Bennett werd beschuldigd van het coördineren van een smeercampagne tegen Benjamin Netanjahoe. Ondanks het gedrag van Bennett, zeiden zij, koestert de premier nog steeds plannen om Habayit Hayehudi in het volgende kabinet te brengen.

“Ondanks het voortdurend gooien met modder, dat zelfs doorging nadat de verkiezingscampagne geëindigd was, plant premier Benjamin Netanjahoe om de breedst mogelijke coalitie te vormen om de interne en externe veiligheid te behandelen waarmee de staat Israël wordt geconfronteerd,” zei een topambtenaar van Likoed. “Zulk een brede regering zal met inbegrip zijn van Habayit Hayehudi.” Bennett en Netanjahoe moeten nog een schema opstellen om elkaar te ontmoeten.

coalitie02Eerder verbond Netanjahoe de coalitiebesprekingen met regionale bedreigingen. “Er zijn hier talloze bedreigingen en de werkelijkheid blijft zich verder in het oosten ontwikkelen, het noorden en zuiden,” vertelde hij tijdens een kabinetsvergadering. “Wij moeten ons voorbereiden, sterk en vastbesloten in het aangezicht van om het even welke bedreiging. Met dat doel zal ik ernaar streven om de breedste en stabielste overheid mogelijk te vormen, die in staat moet zijn om vooral de veiligheidsbedreigingen te kunnen behandelen.”

Op zaterdag zei een ambtenaar van Likoed die aangesloten is bij de regerende rechtse formatie dat “het een fout zou zijn om onze rug te keren naar Bennett en hem uit de regering te laten, in het bijzonder wanneer de reden (voor het geschil) de wrijving tussen hem en Sara Netanjahoe is,” (cfr. de echtgenote van de premier.) “Dit is nog geen voldoende reden om hem buiten te laten drogen,” voegde de ambtenaar eraan toe, opmerkende dat beide partijen ideologische gelijkenissen delen. “Wij kunnen een coalitie vormen met Bennett, (Yair) Lapid en de Ultra-Orthodoxe partijen.”

Sommige leden van de rechtse regerende partij, hebben echter hun twijfels over de ware politieke agenda van Bennett. “De achterliggende bedoelingen van Bennett zouden ertoe leiden dat de religieuze sector de hele rechterzijde zou opslokken,” zei een topfiguur. “Tijdens de campagne, gaf hij Netanjahoe een beeromhelzing terwijl hij hem voortdurend bleef aanvallen. Hij wil zich bij de coalitie aansluiten, niet om te zorgen voor de Religieuze Zionistische beweging, maar om Netanjahoe te ondergraven van binnen de regering.”

lapid-naftali2Israël koos op 22 januari 2013 voor vernieuwing en verjonging. Met Benjamin Netanjahoe in het midden voor een 3de termijn aan het roer, aan zijn linkerhand Yair Lapid (49 jr.) en aan zijn rechterhand Naftali Bennett (40 jr.), zal er een nieuwe frisse en dynamische wind waaien in het beleid van premier Bibi. Maar vrede met Arabieren lijkt verder weg dan ooit. Onderhandelen dat wel, nog jarenlang als het moet, maar de onbuigzaamheid van de Palestijnse leiders kennende, wordt vrede geen prioriteit (meer) voor het kabinet van Bibi.


Bronnen:

  1. Ynet News: Likud officials: Netanyahu wants Bennett in government door Yuval Karni [lezen]
  2. Arutz-7: Likud Sources: Bibi Wants Bennett in Coalition door Gil Ronen [lezen]
  3. The Times of Israel: Netanyahu: Security challenges ‘main priority’ for new coalition door Gabe Fisher [lezen]

Gerelateerd:

  • Ruim 56 procent van de Israëlische Arabieren brachten hun stem uit voor de Knesset [lezen]
  • Duiding van Likoed Nederland bij de uitslag van de Israëlische parlementsverkiezingen [lezen]
  • Eindresultaat: Netanjahoe wellicht opnieuw premier; Yair Lapid zorgt voor grootste verrassing [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.