Israëlische inlichtingendienst bevestigt grote explosie in ondergrondse nuclaire faciliteit in Iran

Ambtenaren van de Israëlische inlichtingendienst hebben bevestigd dat een grote explosie heeft plaatsgevonden in een Iraanse kernfaciliteit, volgens een bericht dat vandaag maandag verscheen in The Times of London. Het Britse dagblad citeerde enkele ambtenaren in Tel Aviv die zeiden dat de ontploffing vorige week had plaatsgevonden zoals oorspronkelijk werd bericht op de website wnd.com.

Iran het gebied rondom de installatie in Fordo niet geëvacueerd, volgens dezelfde Israëlische bronnen, die zeiden dat een onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing nog aan de gang is. “Wij verkeer nog in het beginstadium om te begrijpen wat er precies is gebeurd en hoe significant het wel is,” vertelde een Israëlische ambtenaar aan The Times of London. Hij wist niet of de explosie het gevolg was van “sabotage of ongeval” en weigerde commentaar te geven op berichten dat Israëlische vliegtuigen nabij Fordo werden gezien op het tijdstip van de ontploffing.

Op zondag hebben twee Iraanse topambtenaren de berichten van de explosie ontkend. De onderdirecteur van het Iraanse Atoom Agentschap Seyyed Shamseddin Barbroudi zei dat er hoe dan ook geen explosie is geweest van welke aard dan ook, volgens het officiële Iraanse nieuwsagentschap IRNA [Islamic Republic News Agency.]

De voorzitter van het Comité voor Buitenlandse Beleid en Nationale Veiligheid van het Iraanse parlement, Alaeddin Boroujerdi, verwees naar de geruchten gemaakt door de westerse propaganda en noemde het “ongefundeerde leugens” bedoelt om de aan de gang zijnde besprekingen omtrent het kernprogramma van Iran te beïnvloeden, volgens IRNA.

Het oorspronkelijke bericht op wnd.com rapport dat vrijdag verscheen schreef dat een ontploffing diep binnen de Fordo plant vorige maandag (21 januari) “een groot deel van de installatie vernietigde en dat ongeveer 240 personeelsleden diep ondergronds zaten opgesloten,” de informatie citerend van de voormalige inlichtingenagent Hamidreza Zakeri, waarvan gezegd werd dat hij samengewerkt had met het Ministerie voor Inlichtingen en Nationale Veiligheid van het Iraanse regime.

Het artikel beweerde dat de ontploffing “de faciliteit binnen een straal van drie mijlen deed beven,” en dat de Iraanse veiligheid “alle verkeer had verboden in een straal van 15 mijlen”, dat de autostrade Teheron-Qom na de ontploffing voor enkele uren werd afgesloten en dat woensdagnamiddag reddingswerkers er nog niet in geslaagd waren om het opgesloten personeel te bereiken.” Het bericht vertelde dat Amerikaanse ambtenaren op de hoogte waren van de explosie.

Gevraagd omtrent het incident zei gisteren zondag Avi Dichter, minister van Defensie en een voormalige directeur van Shin Bet (de Israëlische veiligheidsdienst) dat “Om het even welke explosie in Iran waarbij geen mensen worden gewond maar enkel materiële schade aanricht, welkom is.” Dichter verving zondag Ehud Barak die afwezig was.

Iran blijft benadrukken dat zijn kernprogramma enkel vreedzame doeleinden dient, maar die bewering wordt door het grootste deel van de internationale gemeenschap verworpen. De voortdurende weigering van de Islamitische Republiek om internationale inspecteurs in de kernfaciliteit van Fordo toe te laten, frustreren de westerse machten en de ambtenaren van het Internationale Atoom Agentschap.

door Yoel Goldman


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  – Israeli sources confirm blast at Iranian nuclear facility door Yoel Goldman [lezen]
  – Israeli minister welcomes report of huge blast at Iran nuclear plant [lezen]
  – Ex-Iranian diplomat warns Israel: If Iran gets the bomb, it will fire on you door Yifa Yaakov [lezen]
 2. Arutz-7: Iran Denies Reports of Explosion at Underground Nuclear Facility door Elad Benari [lezen]
 3. WND:
  – Sabotage! Key Iranian nuclear facility hit? door Reza Kahlili [lezen]
  – WND report blows Iran nuke program wide open door Reza Kahlili [lezen]
 4. Ynet News:
  – Report: Israeli officials ‘confirm’ blast in Fordo [lezen]
  – Fordo said to be crippled by ‘blast’ [lezen]
 5. Jews News One: Israel welcomes reported blast at Iranian plant [lezen]
 6. Israel Today Nederland: ‘Iraanse ondergrondse nucleaire faciliteit vernietigd’ [lezen]
 7. Xander Nieuws: ‘Explosie in Iraanse kerninstallatie Fordow’ door Xander [lezen]
 8. The Israel Project: Mystery Surrounds Fordow Blast [lezen]

Een gedachte over “Israëlische inlichtingendienst bevestigt grote explosie in ondergrondse nuclaire faciliteit in Iran

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.