Amerikaanse Susan Rice in de V.N. over het luchtkasteel van Abbas: ‘Palestina is geen staat’

US PR speaks to media

De opwaardering van de Palestijnse Autoriteit door de VN betekent nog niet de erkenning van een staat. Daar heeft de ambassadrice van de VS bij de Verenigde Naties, Susan Rice, woensdag in New York op gewezen.

De VS zouden de beslissing van november niet “als verlening van de ´eigen staatkundigheid´ of erkenning” beoordelen, zei Rice voor de Veiligheidsraad, “alleen rechtstreekse onderhandelingen om zaken betreffende een definitieve status te regelen zullen tot dit resultaat leiden.” De Amerikaanse ambassadrice voegde er aan toe: “Daarom weerspiegelt vanuit onze optiek iedere verwijzing naar de ´staat Palestina´ in de uitnodiging voor deze vergadering of andere voorbereidingen voor de deelname aan deze vergadering niet de instemming dat ´Palestina´ een staat is.”

Abbas, de Keizer zonder Kleren van Palestina
Mahmoud Abbas kroont zichzelf tot Keizer van een staat zonder grond

Daarvoor had de roterende voorzitter van de Veiligheidsraad, Masud Chan, de Minister van Buitenlandse Zaken van de Westelijke Jordaanoever, Riad al-Malki, verwelkomd. De Pakistaanse diplomaat, die sinds begin dit jaar in functie is, stelde hem voor het eerst voor als “Minister van Buitenlandse Zaken van de staat Palestina”. De Russische ambassadeur Vitali Tschurkin gebruikte een gelijksoortige formulering. Dit meldt de radiozender “Kol Israel” op zijn website.

Al-Malki hield de eerste Palestijnse toespraak voor de Veiligheidsraad sinds de opwaardering in november. Hij herhaalde het standpunt dat een tweestatenoplossing gebaseerd zou moeten zijn op de grenzen van voor 1967 – dus op de wapenstilstandslinies uit het jaar 1949.

De speciale VN-coördinator voor het Midden-Oostenproces, Robert Serry, uitte zich voor journalisten betreffende het naambordje “Staat Palestina”. Het VN-secretariaat zou zich richten naar het lidmaatschap dat aan de Palestijnen in de stemming van de Algemene Vergadering zou zijn verleend. Tegelijkertijd zouden lidstaten het recht hebben om hun eigen mening over de VN-beslissingen te houden. “Die resolutie vermindert niet de behoefte aan onderhandelingen om echt tot een tweestatenoplossing te komen.”

De Israëlische ambassadeur Ron Prosor zei: “De grootste hindernis voor de tweestatenoplossing is de weigering van de Palestijnse leiding om met zijn eigen volk over de echte parameters van een tweestatenoplossing te praten.”


Bronnen:

  1. Israel Netz.com: USA: „Palästina ist kein Staat“ [lezen]
    – uit het Duits vertaald door E.J. Bron als “VS: “Palestina is geen staat”” [lezen]

Gerelateerd:

  • Witte Huis sommeert Netanjahoe vredesproces te hervatten en eist bouwstop in de nederzettingen [lezen]
  • De nachtmerrie van Barack Obama: herverkiezing van Netanjahoe en Naftali Bennett in de regering [lezen]
  • Obama’s sympathie ligt bij Palestijnen door Leon de Winter [lezen]
  • Barack Obama, de meest anti-Israëlische president sinds de stichting van de Joodse staat +video [lezen]
  • Palestijnen wachten op president Barack Obama tot hij herverkozen is door Jonathan S. Tobin [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.