Ruim 56 procent van de Israëlische Arabieren brachten hun stem uit voor de Knesset

ballad2Een arbeider brengt een verkiezingsposter aan van de Israëlisch Arabische partij Balad geleid door Jamal Zahalka (4de van links). Vijfde kandidaat van links is parlementslid Hanin Zoabi, die herhaaldelijk in opspraak kwam voor haar openlijke anti-Israël houding en daden. Zo nam ze deel aan een vergadering met enkele Hamas leiders, ze sprak zich uit voor een nucleair Iran en op 31 mei 2010 was zij aan boord van de Mavi Marmara van het Free Gaza Flotilla waarbij toen 9 Turkse militanten om het leven kwamen.

De Arabische Baladpartij behaalde op 22 januari 2013 96.926 stemmen (2,56%) goed voor 3 zetels. Zowel Zahalka als Zoabi werden herverkozen. Twee andere Arabische partijen Hadash en UAL Ta’al behaalden  resp. 113.610 stemmen (3% – 4 zetels) en 138.362 (3,65% – 4 zetels), de 3 partijen samen 11 zetels, hetzelfde resultaat als in 2009. [bron]

De opkomst van de Arabische kiezers op dinsdag jongstleden is ten opzichte van 2009 met 3 procent gestegen, volgens de statistieken die werden vrijgegeven door het Centraal Comité voor de Verkiezingen. Dit is de eerste keer sinds 2000 dat er een toename in die bevolkingsgroep is geweest. Ondanks de hogere opkomst handhaafden de drie Arabische partijen het totaal van 11 zetels in de Knesset, hetzelfde aantal dat zij vier jaar geleden hebben gewonnen.

Arabosch parlementslid Hanin Zoabi“De hogere deelname aan de stemming wijzen op de wil van het Arabische publiek om aan het Israëlische politieke proces te willen deelnemen,” zei de woordvoerder van het Abraham Fund Initiatives – een NGO die ijvert voor coëxistentie en gelijkheid onder de Joodse en Arabische burgers van Israël, in een rapport dat woensdag l.l. werd vrijgegeven.

Ondanks een benedenwaartse tendens voordien in het Arabisch stemgedrag, toonde deze verkiezing aan dat het Arabische publiek gelooft in hun vertegenwoordigers in de Knesset en in hun capaciteit om de Arabische belangen te verdedigen, leest het rapport. Amnon Beeri-Sulitzeanu, de vice-uitvoerend directeur van het Abraham Fund, vertelde aan de Jerusalem Post dat de gegevens van de stemming aantonen dat er een hogere opkomst was dan de 53 procent in 2009.

“Wij hebben hard gewerkt om de Arabische te doen deelnemen aan de stemming om het even voor wie zij stemden zolang zij maar hun burgerrecht om te stemmen zouden gebruiken,” zei Beeri-Sulitzeanu. “Wat wij [op dinsdagavond] zagen was een teken van vertrouwen van de Arabische kiezers in hun leiders en partijen. Het was ook een signaal van de Arabische gemeenschap dat zij zich met het politieke systeem willen bezig zijn.” Hij noemde dit een “zeer betekenisvolle” verandering.

“Vorige jaren spraken wij over het loslaten en het vervreemden, maar in die tendens lijkt thans verandering te komen en steeds meer [zullen] zich engageren. Zij streven naar dialoog en engagement met de Joodse meerderheid. Indien de Arabische opkomst om te stemmen dezelfde was gebleven als in 2009 zouden we een daling van het aantal zetelks gezien hebben voor de Arabische partijen,” zei Beeri-Sulitzeanu.

Kafr Kasim nabij Rosh Ha’ayin, leidde de Arabische sector met een opkomst van bijna 80%, volgens het Centrale Comité voor de Verkiezingen. Andere belangrijke Arabische bevolkingscentra hadden ook een hoge opkomst: Jaljulya met 70%, Kafr Bara 59%, Taibe 60%, Tira 59%, Rahat 57%, Umm Gr-Fahm 57% en Sakhnin rond 80%.

Sommige interessante resultaten werden gezien in de Arabische sector, bijvoorbeeld in Kafr Kasim waar 12 mensen hun stem uitbrachten voor Bayit Yehudi, 33 voor Shas en één stem voor Sterk Israël. In veel andere Arabische steden gingen een kleine aantallen stemmen naar rechtse Zionistische partijen. Bijvoorbeeld in Sakhnin in Westelijk Galilea, kreeg Sterk Israël negen stemmen, Shas 31 en Verenigd Torah Judaïsme 22.

De Arabische partijen behaalden de volgende resultaten: Verenigde Arabische lijst-Ta’al: vier zetels; Balad drie zetels en de Arabisch-Joodse Hadashpartij eveneens vier zetels, met andere Arabische stemmen die naar Meretz gaan, met op zijn lijst Issawi Freij die werd verkozen voor de Knesset. Hij ontving sterke steun uit zijn geboortestad Kafr Kasim. De Arabische partijleiders drukten hun teleurstelling uit dat de opkomst niet nog hoger was, zeggende dat meer stemmen de balans zouden doen kantelen hebben en verhinderen dat een rechtse regering zou worden herkozen.

UAL-Ta’al leider Ahmed Tibi vertelde tegenover Ynet “Ik twijfel er niet aan dat wij de Arabische sector zullen blijven leiden,” maar indien de opkomst 10 procent hoger was geweest hadden wij Rechts van de macht gehouden en het leiderschap van Netanjahoe en Lieberman omver geworpen. Dit was een gemiste kans.” De statistieken spraken de tegenstrijdige verwachtingen tegen in de Israëlische en de internationale media, vóór de dag van de verkiezingen die een daling van de Arabische opkomst voorspelden.

Parlementslid Dov Henin van de Hadash partij vertelde aan de Jerusalem Post dat hij tevreden was dat het aantal Arabieren due hun stem uitbrachten gestegen is, omdat zijn partij hiervoor “hard had gewerkt.” Hij zei dat hij tevreden was met de resultaten van Hadash omdat het zijn sterkte met vier mandaten heeft kunnen handhaven, hoewel hij liever meer had gewild. In elk geval, voegde Henin eraan toe “zijn wij gelukkig omdat Rechts verzwakt werd.” Het plan van Benjamin Netanjahoe was om vervroegde verkiezingen te houden omdat hij aldus dacht meer mandaten binnen te halen, “maar hij behaalde er minder. Zijn plan mislukte,” zei Henin.


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

  1. The Jeruzalem Post: Arab Israeli voters 56% turnout defies expectations door Ariel Ben Solomon [lezen]

Gerelateerd:

  • Israëlisch-Arabisch parlementslid Hanin Zoabi vergaderde met Hamas leiders [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.