Duiding van Likoed Nederland bij de uitslag van de Israëlische parlementsverkiezingen

gewonnen
Avigdor Lieberman: “Wat fijn, dat we gewonnen hebben.”
Premier Benjamin Netanjahoe: “Ja…. te gek.”

Laatste update 12u13′: Het lijkt erop dat de kiesresultaten nog lichtjes kunnen wijzigen. Blijkbaar werden de stemmen van 220.000 soldaten, diplomaten en gevangenen nog niet verwerkt. Na een telling van 70% van de stemmen van de soldaten lijkt Habayit Hayehudi (Joods Huis) van Naftali Bennett een extra zetel te behalen wat zijn totaal op 12 zetels in de Knesset zou brengen. Ook Kadima lijkt alsnog de kiesdrempel te halen. Een en ander zou ten koste gaan van de Israëlische Arabische partijen. [bron]

Stemverhoudingen
De politieke verhoudingen zijn ruwweg hetzelfde gebleven: 1/4 links, 1/4 centrum en 1/2 rechts. Politiek links is de klap van het mislukte vredesproces dus nog niet te boven gekomen.

Daarbij hebben nieuwe partijen en lijsttrekkers – Lapid en Bennett – veel stemmen getrokken, dat is momenteel een wereldwijd verschijnsel. De combinatie Likoed – Beitanu heeft verloren. Dit lijkt vooral te wijten aan Beitanu-leider Lieberman, die in opspraak was geraakt.

Beleid
dryverk2De twee grote winnaars van deze verkiezingen – Lapid en Bennett – steunen Netanjahoe’s beleid op buitenlands en veiligheidsgebied. Dit geldt voor een overgrote meerderheid van de nieuwe Knesset. Belangrijkere thema’s in de verkiezingen bleken de hoge kosten van levensonderhoud en de spanningen tussen religieuzen en seculieren.

Een brede centrumrechtse coalitie kan die problemen goed aanpakken, om te beginnen de dienstplicht voor ultra-orthodoxen.

Een regering onder leiding van premier Netanjahoe, aangezien die in opiniepeilingen door circa 60% van de kiezers als meest geschikte premier wordt aangewezen.

Economie
Helaas is de voorspoedige economie onder deze en vorige Likoed regeringen niet terug te zien in de uitslag. Terwijl de economische resultaten ondanks de huidige wereldwijde recessie fantastisch genoemd mogen worden: jaar in jaar uit 4% economische groei, en de laagste werkloosheid in 30 jaar. Blijkbaar zijn de Israëlische kiezers dit al normaal gaan vinden.

door Likoed Nederland

——————

verkiezing-results

Hierna vier mogelijke coalitievormingen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar de eerste maar dan wel zonder de centrumlinkse Hatnua (De Beweging), de partij van Tzipi Livni, wat de coalitie toch nog altijd een ruime meerderheid geeft van 79 zetels (op de 120.)

De vierde en laatste in de rij is een mogelijke vorming van een centrumlinks kabinet waarbij de coalitielijst Likoed/Yisrael Beitenu en premier Benjamin Netanjahoe (met inbegrip van de 3 Arabische lijsten) naar de oppositiebanken zouden worden verwezen. Die laatste mogelijkheid krijgt echter maar een krappe meerderheid van 64 zetels achter zich. [bron].

coalitie01

coalitie02

coalitie03

coalitie04


Bronnen:

 1. Likoed Nederland: Duiding van de Israëlische verkiezingsuitslag [lezen]
 2. Ynet News:
  Grafieken afkomstig uit “US calls for resumption of peace talks”van Yitzhak Benhorin [lezen]
  – “Bennett set to get extra Knesset seat” door Telem Yahav en Moran Azulay [lezen]
 3. Joods Actueel:
  – Stemmingmakerij van de VRT leidt tot foute conclusies, publiek opnieuw op het verkeerde been gezet [lezen]
  – Verkiezingen in Israël – analyse en profielschets belangrijkste kandidaten [lezen]
  – CNN analyseert de Israëlische verkiezingen [lezen]

Gerelateerd:

 • Eindresultaat: Netanjahoe wellicht opnieuw premier; Yair Lapid zorgt voor grootste verrassing [lezen]
 • Verkiezingen gingen over economie en niet over vrede met Arabieren door Ryan Jones [lezen]