Witte Huis sommeert Netanjahoe vredesproces te hervatten en eist bouwstop in de nederzettingen

Washington, 25 maart 2010. Relatie tussen VS en Israël verzuurt. De lichaamstaal van beide leiders spreekt boekdelen. Op de foto lijkt Bibi tegen Obama te zeggen: “Wat verwacht je dan van mij? Dat ik om jou en Europa te plezieren, de Arabieren in mijn land de sharia laat invoeren, Hamas de West Bank en Oost-Jeruzalem laat inpalmen en je dan een jaar later kom vertellen hoe het is geweest?!”

Het Witte Huis heeft woensdag (23 januari) zijn vraag hernieuwd voor het hervatten van de reeds lang geblokkeerde Israelisch-Palestijnse vredesonderhandelingen. Die oproep gebeurde in het spoor van de Israëlische verkiezingen waarin premier Bejanmin Netanjahoe de winnaar bleek te zijn alhoewel hij er met een verzwakt rechts blok te voorschijn kwam.

Jay CarneyDe woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney (plaatje rechts), ontkende dat hij trachtte Netanjahoe’s inspanningen te beïnvloeden om aldus een centrumlinks kabinet te vormen na de verrassende overwinning van enkele linkse partijen, maar dat hij integendeel zei dat president Barack Obama hem wenste te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning.

“Wij geloven dat wat onmiddellijk dient te gebeuren is het onmiddellijk opstarten van directe onderhandelingen tussen de twee partijen (Israëliërs en Palestijnen), die de definitieve statuskwesties behandelt en die moeten resulteren in een tweestatenoplossing die het Palestijnse volk verdient en die de veiligheid van het Israëlische volk en Israël verdienen,” vertelde Carney tegenover de verslaggevers.

Gevraagd over hoe Netanjahoe en Obama zullen blijven samenwerken gegeven hun controversiële verhouding zei Carney “Ik zou daar op willen antwoorden door te benadrukken dat geen enkele [Israëlische] leider nooit eerder zoveel tijd doorbracht en zoveel over de telefoon sprak met president Barack Obama, zoals premier Netanjahoe dat heeft gedaan. Die relatie is sterk en het is een relatie die toelaat dat er een vrije en open discussie plaatsvindt omtrent ideeën en standpunten en dat is een goede zaak voor de Amerikaans-Israëlische betrekkingen.”

Carney voegde eraan dat “Ik denk dat de onderliggende basis voor die relatie erg belangrijk is om te bevatten. De benadering die deze regering inneemt en de benadering die eerdere regeringen hebben ingenomen, is dat wij ons geëngageerd hebben aan de veiligheid van Israël. En wij hebben dat engagement bewezen in de acties die wij hebben ondernomen tijdens de eerste ambtstermijn van de president. En dat zal niet veranderen.”

‘Kritieke periode ligt voor ons’
“Dit is geen moment om bij de pakken te blijven zitten,” zei de Nederlander Robert Serry (plaatje rechts), de Speciale Coördinator voor het Vredeproces voor het Midden-Oosten. Serry verklaarde dat de achtergrond van de aan de gang zijnde regionale gebeurtenissen, met inbegrip van de verkiezingen van dinsdag in Israël, het vredesproces kunnen beïnvloeden. “Wij gaan een kritieke periode tegemoet, waarin het van essentieel belang is dat wij gezamenlijke actie ondernemen willen wij de tweestatenoplossing nog kunnen redden,” zei hij.

Robert SerryDe gezant spoorde beide partijen aan om zich van acties te onthouden die zinvolle onderhandelingen vruchteloos zouden maken, Israël uitnodigend om de “periodieke, voorspelbare en transparante overdrachten van belasting en douaneopbrengsten zonder verder uitstel” te herstellen.

Bovendien zijn er, naast het inhouden door de Israëlische regering van belastinginkomsten die behoren aan de Palestijnse Autoriteit, “onrustwekkende ontwikkelingen,” zoals Serry het noemde, zoals de voortgezette bouw in de nederzettingen die het wederzijds vertrouwen ondermijnen.

“Indien Israël de tweestatenoplossing werkelijk ernstig neemt, dan moet Israël het negatieve impact erkennen van voortgezet bouwen in de nederzettingen. De Palestijnen zouden hun ernst kunnen demonstreren door te pauzeren om verdere actie te ondernemen in de internationale arena terwijl de besprekingen beginnen,” verklaarde hij.

De gezant zei dat de verantwoordelijkheid voor actie moet voortspruiten uit de partijen zélf, zeggende dat geen enkele internationale inspanning volstaat om vooruitgang te boeken [met het vredesproces.] “Als zij zichzelf en de anderen een kans willen geven om in het juiste spoor te raken in de periode die thans voor ons ligt, dan is het nu niet het moment om acties te ondernemen die het wederzijds vertrouwen verder ondermijnen,” vertelde Serry aan de raad.

Hij voegde eraan toe dat het vredesproces net zo lang kunstmatig in leven zal gehouden blijven indien de leiders er niet in slagen om ernstige gesprekken te hebben. “De Israëlische en Palestijnse leiders hebben – net zoals wij – verklaard, dat zij overtuigd zijn dat de tweestatenoplossing de enige weg is naar een duurzame vrede. Maar zij zouden zich moeten realiseren dat bij afwezigheid van een ernstig engagement, het vredesproces zal blijven afhangen van kunstmatige beademingsapparatuur en de stabiliteit ter plaatse nog verder in gevaar zal worden gebracht,” zei Serry. “De gevolgen van inactiviteit zouden voor iedereen verpletterend kunnen zijn,” waarschuwde hij.

Een tijdspanne plaatsend voor kritieke actie, erkende de gezant dat het proces dat door beide partijen wordt verlangd, geen gemakkelijke taak was, maar dat “moedige actie” binnen het jaar moet ondernomen worden. “Wij kunnen ons niet weer een ander jaar veroorloven zonder moedige stappen te ondernemen die nodig zijn om de tweestatenoplossing te verwezenlijken,” zei Serry.

door Yitzhak Benhorin

‘Overwinnings’ toespraak van premier Netanjahoe van 22 januari 2013


Bronnen:

 1. Ynet News: US calls for resumption of peace talks door Yitzhak Benhorin [lezen]

2 gedachtes over “Witte Huis sommeert Netanjahoe vredesproces te hervatten en eist bouwstop in de nederzettingen

 1. Praten met wie?
  Abbas wil niet en Hamas heeft geen zin.
  Maar misschien kan Israel de nieuw geinaugueerde president er op wijzen dat hij nu echt moet gaan praten met Noord Korea ipv al die sancties.

  Like

 2. Inderdaad, waar zitten ze die ‘gematigde’ Palestijnse leiders die graag hun ‘Palestina’ ook fysiek gestalte willen geven in plaats van enkel op papier?

  Maar ja, Amerikanen en Europeanen blijven maar proberen die tweestatenoplossing te reanimeren, die in feite al dood was toen ze voor de eerste keer werd voorgesteld door de Verenigde Naties in november 1947 (Resolutie 181) en de Arabieren hooghartig het bewuste Verdeelplan in een Arabische en Joodse staat verwierpen en prompt een aanvalsoorlog starten. NIET om een betere verdeling van het land te eisen, maar WEL om simpelweg de Joodse staat van de kaart te vegen.

  Zeven Israëlisch-Arabische oorlogen later; enkele uitputtende intifada’s begeleid door voortdurende schendingen van de mensenrechten; het ruïneren van de Oslo Akkoorden; vergeefse onderhandelingen in Camp David; verregaande maar door de Palestijnen afgewezen vredesvoorstellen van Ehud Barak in 2000-2001 en van Ehud Olmert in 2008; wordt het tijd dat de VS en de EU en de rest van de wereld zich eindelijk gaan realiseren dat de Arabieren geen vrede wensen.

  De Arabieren willen geen vrede. Zij willen Israël en dat bij voorkeur zonder Joden. 😦

  Like

Reacties zijn gesloten.