Dani Dayan: Nederzettingen brengen bestaan van Israël niet in gevaar, zij garanderen het [video]


Video: Een gepassioneerde Dani Dayan imponeerde het publiek

Op 15 januari 2013 sprak Dani Dayan voor een gehoor op de Royal Geographical Society in de Britse hoofdstad Londen. Dani Dayan, geboren in 1955 in Buenos Aires, Argentinië, is een Israëlische politieke activist en is sinds juli 2007 voorzitter van de Yesha Council. [Toevallig werd maandag jongstleden Avi Roeh aangeduid als de opvolger van Dani Dayan.] De Yesha Council is een overkoepelend orgaan dat de Joodse gemeenschappen vertegenwoordigt die wonen in de Israëlische steden en gemeenten [voorbij de Groene Lijn] in Judea & Samaria, foutief de West Bank genoemd.

Danny Dayan kreeg de ondankbare opdracht om het volgende gekende linkse standpunt van Israëlcritici te weerleggen: “Israël vernietigt zichzelf door zijn nederzettingenbeleid: als de uitbreiding van de nederzettingen zich verder zet zal Israël geen toekomst meer hebben.” Zijn uitgangspunt als antwoord op de stelling hierboven klonk klaar en duidelijk: “De nederzettingen brengen het bestaan van Israël niet in gevaar, integendeel, zij garanderen het.”

Linkse Israëliërs en zelfbenoemde pro-Israëlactivisten in de Diaspora, gruwen van het idee van een éénstaatoplossing, die in feite een annexatie van de gebieden op de West Bank bij Israël zou inhouden. Zij beweren dat de Arabieren snel een demografisch overwicht zouden hebben op de Joden en dat dit niet zou leiden naar een éénstaatoplossing noch een tweestatenoplossing, maar naar een geenstaatoplossing. Diegenen die van Israël houden en een democratisch Joods thuisland willen bewaren, zouden net zoals diegenen die het hartsgrondig haten, moeten ijveren om een einde te maken aan het uitbreiden van de nederzettingen. Dat is wat vele linkse Israëliërs en hun vrienden beweren.

Echter, verdedigers van de nederzettingen zien de zaken helemaal anders. De tweestatenoplossing is in hun ogen al lang een dode letter. “Waarom stoppen met het bouwen van nederzettingen in naam van een vredesplan dat eerlijk gezegd onhaalbaar is?” zeggen zij. “Wat ook een eventuele oplossing mag zijn – het zou zelfs  een gezamenlijk bestuur kunnen zijn van Jordanië en Israël over de West Bank – er bestaat geen enkele reden waarom zowel de Israëliërs als de Palestijnen niet zouden verder bouwen aan hun beider nederzettingen in afwachting van een eventueel vredesakkoord.”

maalehshomron2Danny Dayan woont zelf op de West Bank in Ma’aleh Shomron, een kleine gemeente gelegen op 300 meter boven de zeespiegel in de heuvels van Samaria, die in 1980 werd gesticht en waar thans zo’n 150 families wonen. Volgens Israëlcritici vormt deze kleine Joodse “nederzetting” een obstakel voor vrede in het Midden-Oosten.


Met dank aan Elder of Ziyon voor de hint.