Rechtenforum houdt ‘Week voor Palestijnse Mensenrechten’ [David Lazarus]

apartheid-week2Eén van de meest gekende posters van de Israel Apartheid Week (IAW), is wellicht deze uit 2009 (helemaal links). Een kritische tekenaar bekeek het geheel, bestempelde het als pure hypocrisie “Hypocrisy Week(plaatje midden) en hertekende het ding door achter het jongetje en niét ervoor Palestijnse terroristen en raketlanceerders  erbij te tekenen zodat het tafereel in zijn enige ware en volledige context werd geplaatst (plaatje helemaal rechts.)

Terwijl anti-Israël organisaties over de hele wereld zich voorbereiden op de jaarlijkse Israëlische Apartheidsweek in februari, vecht het Jeruzalem Instituut voor Gerechtigheid (JIJ) terug.

Het in Jeruzalem gevestigde instituut, dat geleidt wordt door Messiaanse Joden, organiseert de eerste jaarlijkse ‘Palestijnse Mensenrechtenweek’, en probeert zo de internationale aandacht te vestigen op de verschrikkelijke reputatie van de Palestijnse Autoriteit op het gebied van mensenrechten. De Israël Apartheidsweek (IAW), een jaarlijkse reeks colleges en bijeenkomsten met haatredevoeringen, verspreidt zijn schadelijke propaganda tegen de Joodse Staat sinds zijn begin in 2005 in Toronto, Canada.

Volgens de organisatoren is ‘het doel van IAW om mensen te informeren over het karakter van Israël als apartheidssysteem en om Boycot, Desinvesteringen en Sancties (BDS) campagnes te houden als onderdeel van een groeiende wereldwijde BDS beweging’. Dit jaar zijn evenementen gepland voor 80 verschillende steden rond de wereld.

Niet verdedigen maar terugvechten
Calev Myers, een Messiaans Joodse advocaat en oprichter van het Jeruzalem Instituut voor Gerechtigheid (JIJ), vindt het hoog tijd dat Israël terug vecht. ‘In de internationale journalistiek en de academische wereld worden we aangevallen met schandalige beschuldigingen, en onze reactie op deze aanvallen bestaat maar al te vaak uit niet-overtuigende verklaringen’, legt hij uit. ‘We brengen deze strijd terug naar de Palestijnen. Israël moet stoppen met pogingen om zichzelf te verdedigen en het initiatief gaan nemen’, zei Myers.

Een Palestijnse Mensenrechtenweek klinkt misschien als een tegenstrijdigheid, maar voor Myers en het team van JIJ is het de juiste strategie tegen de toenemende aanvallen van anti-Israëlische propaganda. Volgens Myers wordt het imago van Israël slechter in de ogen van de wereld, en neemt het antisemitisme toe. ‘Studenten demonstreren op de campussen tegen ons, mensen marcheren door de straten van grote steden om te protesteren tegen Israëls behandeling van de Palestijnen’, zegt hij.

Het idee achter een jaarlijkse Palestijnse Mensenrechtenweek is om de aandacht af te leiden van de overdreven beschuldigingen dat Israël een apartheidsstaat zou zijn, en die te richten op de extreme schendingen van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden.

Waar bleef al dat geld?
‘De internationale gemeenschap moet de Palestijnse Autoriteit rekenschap vragen voor de meer dan 25 miljard dollar die aan het Palestijnse volk is gegeven sinds de Oslo-akkoorden’, schreef Myers in een recente blog. ‘Ze moeten uitleggen waarom de meerderheid van het Palestijnse volk nog steeds in armoede leeft. Dit hulpgeld, bestemd om een sociaal-economische infrastructuur op te bouwen die noodzakelijk is voor een onafhankelijke Staat, is op onverantwoordelijke wijze verspild.

Wijdverbreide corruptie heeft er voor gezorgd, dat de enorme financiële investeringen in de Palestijnse economie en duurzame infrastructuur zijn verduisterd naar privé-bankrekeningen, terreurnetwerken hebben gefinancierd, zijn gebruikt voor de aankoop van wapens en voor een onderwijssysteem dat intolerantie, haat, geweld en antisemitisme onderwijst’, legde hij uit.

Volgens een door JIJ uitgevoerd onderzoek hebben de Palestijnen per hoofd van de bevolking naar schatting 25 maal zo veel hulp gekregen als de Europese burgers na de Tweede Wereldoorlog in het kader van het Marshallplan voor de wederopbouw en het economisch herstel van Europa.

Dit en andere voorbeelden van corruptie en schendingen van de mensenrechten werden afgelopen november aan het Europese Parlement gepresenteerd in een document getiteld ‘Verborgen agenda. Een overzicht van de mensenrechtenschendingen door de PA en Hamas in de Westbank en Gaza’.

Myers hoopt de Palestijnse Mensenrechtenweek te gebruiken om meer internationale bekendheid te geven aan de vele schendingen van de mensenrechten in het Midden-Oosten.

Palestijnse apartheid voor Palestijnse vluchtelingen
‘De Arabische leiders in het Midden-Oosten zouden moeten uitleggen waarom zij na 65 jaar niet bereid zijn om het staatsburgerschap te verlenen aan Palestijnse vluchtelingen, hun kinderen en kleinkinderen, ondanks hun gemeenschappelijke etnische en culturele erfgoed’, schrijft Myers. ‘Laten zij de wereld uitleggen waarom er Palestijnse apartheid bestaat in Libanon, Syrië, Saoedi-Arabië en Egypte. Waarom Palestijnen in die landen niet kunnen stemmen, openbare ambten bekleden, bezit verwerven, leren aan openbare scholen, en waarom velen in sommige plaatsen speciale toestemming van de overheid nodig hebben om hun vluchtelingenkamp te mogen verlaten.

De Palestijnse leiders die een soevereine Staat eisen, zouden de wereld moeten uitleggen waarom zij dagelijks de Palestijnse mensenrechten schenden. Laat hen de willekeurige arrestaties, martelingen en executies zonder proces uitleggen, de routinematige discriminatie van minderheden, het tot zwijgen brengen van journalisten en het niet vervolgen van eerwraak, om maar een paar zaken te noemen.

Myers gelooft dat hij het volste recht heeft om zich te richten op Palestijnse en Arabische schendingen van mensenrechten. ‘Ik ben geen buitenlandse politicus of journalist’, zegt hij. ‘Ik ben Israëlisch staatsburger. Ons team van het Jeruzalem Instituut voor Gerechtigheid is actief betrokken bij de strijd tegen mensenrechtenschendingen hier in Israël onder ons eigen volk. Waarom zouden we niet ook publiekelijke bekendheid geven aan de enorme corruptie, martelingen en ontzeggen van fundamentele mensenrechten die het Palestijnse volk zelf schaden, en die ze gewoonlijk gebruiken als excuus om Israël de schuld te geven’, meende Myer.

Myers en zijn team van het Jeruzalem Instituut voor Gerechtigheid organiseren de Palestijnse Mensenrechtenweek in grote steden, als tegenhanger voor de Israël Apartheidsweek. ‘Het eerste evenement vindt in februari in Toronto plaats’, vertelde Myers. ‘We willen een statement maken, door onze actie te beginnen op dezelfde plaats als de deze anti-Israëlcampagne begon. Er komen ook manifestaties bij de Universiteit van Oxford in Engeland (een ander bolwerk van de Israël Apartheid laster), en hier in Israël bij de Ben Gurion Universiteit’, vertelde hij.

De manifestaties zullen rond de tweede week van februari plaatsvinden. Blijf op de hoogte voor plaats en tijd van de komende manifestaties.

door David Lazarus

BDS Sewer System: Exposing Anti-Israel Boycotts
Het BDS rioolstelsel: de anti-Israël boycotbeweging blootgelegd


Bronnen:

  1. Israel Today Nederland: Rechtenforum houdt Week Palestijnse Mensenrechten door David Lazarus [lezen]

Gerelateerd:

  • Het wordt hoog tijd dat anti-Israël beweging zijn propaganda aanpast aan de realiteit door David Ha’ivri [lezen]
  • Israël een Apartheidstaat? En hoe zit dat dan in de Arabische en in de moslimwereld? + video [lezen]
  • Apartheid in Israël? Beschaving heeft maar een dunne schil: de Israëlbashers door Michael Curtis [lezen]
  • Israël een Apartheidstaat? Durf daar opnieuw eens goed over na te denken door Dan Calic [lezen]
  • Waarom willen zoveel Arabieren en moslims graag in de ‘Apartheid Staat’ wonen? door Evelyn Gordon [lezen]
  • De werkelijke Apartheid in het Midden-Oosten door Efraim Karsh [lezen]
  • Alles over de vermeende Israëlische Apartheid op Brabosh.com in de rubriek “Apartheid” (22 artikels) [lezen]
  • Alles over Boycot Israel acties op Brabosh.com in de rubriek “Boycot Israël” (76 artikels) [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.