Verkiezingen gingen over economie en niet over vrede met Arabieren [Ryan Jones]

lapid-naftali2Israël koos gisteren voor vernieuwing en verjonging. Met Benjamin Netanjahoe in het midden voor een 3de termijn aan het roer, aan zijn linkerhand Yair Lapid (49 jr.) en aan zijn rechterhand Naftali Bennett (40 jr.), zal er een nieuwe frisse en dynamische wind waaien in het beleid van premier Bibi. Maar vrede met Arabieren lijkt verder weg dan ooit. Onderhandelen dat wel, nog jarenlang als het moet, maar de onbuigzaamheid van de Palestijnse leiders kennende, wordt vrede geen prioriteit (meer) voor het kabinet van Bibi.

Economische belangen zullen met deze twee dynamische politici bovenaan de lijst prijken. Israël moet aan zijn toekomst en de welvaart van zijn bevolking blijven denken. Die ligt in een goed draaiende economie die welvaart voor allen brengt en wil die duidelijk niet laten hypothekeren door een slecht vredesakkoord met de Arabieren waarbij Israël ongetwijfeld grote concessies zou moeten doen die een zware klap zouden toebrengen aan Israël ’s economie.

Terwijl de grote linkse partijen in Israël de beproefde tactiek toepassen, premier Netanyahu aan te vallen omdat hij er niet in is geslaagd vóór de verkiezingen van morgen vrede te sluiten met de Palestijnen, weten die zelfde linkse partijen dat echte vrede vandaag niet mogelijk is, en dat dit niet de schuld is van Netanyahu.

Wanneer zij over dit onderwerp worden bevraagd zullen de meeste linkse leiders die eerlijk en niet al te links zijn erkennen, dat Israël heeft gedaan wat het kan, en nog wat meer, om een vreedzaam einde aan het conflict te bereiken, maar dat het als antwoord alleen maar meer vijandigheid en geweld heeft gekregen

Neem bijvoorbeeld de populaire nieuwe politicus Yair Lapid, leider van de nieuw gevormde partij Yesh Atid (er is toekomst). Lapid schreef deze week op zijn Facebookpagina dat ‘de Arabieren geen vrede willen’, iets dat Netanyahu al enige tijd zegt. Lapid’s oplossing voor het probleem lijkt op die van de vroegere premier Ariel Sharon en is niet ver van het doel dat Netanyahu bepleit. Voor Lapid is het enige dat we nu moeten doen ‘een groot hek tussen ons en [de Arabieren] plaatsen, om een Joodse meerderheid in het land Israël te behouden’.

Lapid had eerder verklaard dat hij tegen ontruiming van grote Joodse nederzettingen is, en volledig tegen de verdeling van Jeruzalem. Dit zijn ook de standpunten van de andere grote linkse partijleiders. Dat betekent dat zelfs als deze Netanyahu verslaan, geen van deze leiders meer kans van slagen zou hebben dan hij om een echte en duurzame vrede met de Palestijnen te bereiken.

En de Israëli’s weten dit. Daarom is het vredesproces voor de meeste Israëli’s deze keer het minst belangrijke van de primaire verkiezingsonderwerpen. In plaats daarvan gaat het bij deze verkiezingen over economie en algehele veiligheid, gelet op de toenemende dreiging van de kant van Iran, Syrië, Hezbollah en Hamas.

De Israëlische economie is over het algemeen gezond, maar er zijn problemen, waarvan er veel het gevolg zijn van de wereldwijde economische neergang. De economische omstandigheden zijn zelden ideaal, en daarom wordt de leider die dan aan de macht is bij verkiezingen altijd aangevallen door kiezers die betere leefomstandigheden eisen. De linkse leiders zijn op dit terrein actief, en het is voor hen de beste kans om zetels van Netanyahu’s Likoedpartij te veroveren.

Op het gebied van veiligheid zien veel Israëli’s Netanyahu en zijn Likoed als de enige bruikbare optie, en de premier besteedt er veel moeite en geld aan om op dit punt te hameren. Vergeleken bij de vorige verkiezingen, toen het vredesproces nog een van de belangrijkste onderwerpen was, misschien wel de belangrijkste, bewijst de verkiezing van 2013 weer dat het land-voor-vrede proces in de ogen van de meeste Israëli’s dood is.

door Ryan Jones


Bronnen:

 1. Israel Today Nederland: Verkiezingen gaan over economie, niet over vrede door Ryan Jones [lezen]

Gerelateerd:

 • Verkiezingen: Netanjahoe opnieuw premier; Yair Lapid zorgt met Yesh Atid voor grootste verrassing [lezen]
 • Het vredesproces speelt nauwelijks nog een rol in de Israëlische verkiezingen door Likoed.nl [lezen]
 • De nachtmerrie van Barack Obama: herverkiezing van Netanjahoe en Naftali Bennett in de regering [lezen]
 • Palestijnen en de Oslo Akkoorden: onderlinge verzoening te verkiezen boven vrede met Israël [lezen]
 • Waarom het voor Israël zo moeilijk is om vrede te sluiten met de Arabieren door Johannes Gerloff [lezen]
 • Dringend gezocht: Pal-Arabische partner(s) om samen met Israël vrede te brengen in het M-O [lezen]
 • Laat u niet om de tuin leiden: natuurlijk wil Israël vrede in het M-O! +video [lezen]
 • Volgens Handvest van Hamas: wie met Israël vrede sluit is een volksverrader [lezen]
 • Europese Unie en Arabische staten willen Israël in maart een vredesplan opleggen door Xander [lezen]
 • De rol van de media in het M-O conflict: Waarom is er geen vrede tussen Palestijnen en Israël? +video [lezen]
 • Het èchte obstakel voor de vrede? De critici van Israël door Jonathan S. Tobin [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.