Laat de Gazaanse bevolking uitzwermen in het Sinaïgebied van Egypte [door Khaled Abu Toameh]

Israëlbashers vergelijken Gaza graag met een “open gevangenis” en vluchtelingenkampen met “concentratiekampen die de vergelijking met de Naziperiode makkelijk kunnen doorstaan.” Allemaal volslagen onzin. Maar daar leek het inderdaad wel wat op ten tijde van de Egyptische bezetting van de Gazastrook in de periode 1948 tot 1967. Israëlbashers praten niet graag over die Egyptische tijd van Gaza of trachten de feiten te bagatelliseren. Nochtans was iedereen het er destijds over eens dat Gaza tijdens de Egyptische bezetting de “Hel op Aarde” was. 😦

Het plaatje hierboven dateert nog uit die periode en toont een Arabisch vluchtelingenkamp in de Gazastrook gerund door het Egyptische leger. Journaliste Martha Gellhorn die toen de Gaza bezocht en de erbarmelijke leefomstandigheden constateerde, beschreef die toestand destijds in het oktobernummer van 1961 in Atlantic Monthly als volgt: “De Gazastrook is geen afschuwelijk oord, noch een zichtbare ramp. Het is erger. Het is een gevangenis.” [orig.: “The Gaza Strip is not a hell-hole, not a visible disaster. It is worse. It is a jail.“] Bron foto: Crethi Plethi: Arab Refugees

Een studie, die gisteren maandag 21 januari 2013 werd gepubliceerd door een Palestijnse ingenieur, stelt voor om de “bevolkingsexplosie” in de Gazastrook op te lossen door de enclave toe te staan zich uit te breiden over het Sinai Schiereiland [Sinai Peninsula, plaatje rechts]

sinai33De studie adviseert ook om een deel van de inwoners van de Gazastrook over te brengen naar de Arabische gebieden op de West Bank en [net zoals bv. in China] regels op te stellen voor een betere geboortebeperking als een manier om het probleem op te lossen. De studie werd uitgevoerd door ingenieur Mustafa al-Farra en werd gepubliceerd in het dagblad Al-Quds. Hij stelde ook verticale bouw voor en het opvullen van delen van de zee als mogelijke methodes om de problemen op te lossen waarmee de inwoners van de Gazastrook te kampen hebben.

In zijn studie, sprak Farra over de mogelijkheid om land te pachten van de Egyptenaren voor een periode van 99 jaren. Hij merkte op dat terwijl spreken over het huren van land van Egypte sommigen misschien ietwat “vreemd” in de oren mag klinken, het desalniettemin mogelijk is gezien de precedenten die reeds in andere delen van de wereld werden gecreëerd.

Farra vermeldde Hong Kong als voorbeeld, erop wijzend dat de Chinese grootstad voor een gelijkaardige periode aan Groot-Brittannië was verhuurd. Een ander voorbeeld dat hij opnoemde was de Baai van Guantanamo, die de Verenigde Staten huren van Cuba. De studie zei dat terwijl het gebied op de West Bank ca. 15 keer groter is dan de Gazastrook, de bevolking in de Gazastrook negen keer groter was dan die op de West Bank.

Onbevestigde berichten die recent in een aantal Egyptische kranten werden gepubliceerd, beweerden dat Hamas van plan is geweest om Palestijnen in de Sinaï te vestigen en aldaar de Palestijnse staat uitroepen. Veel Egyptenaren hebben sterk tegen dit zogenaamde plan geprotesteerd en riepen hun regering op om te verhinderen dat Palestijnen zouden emigreren naar de Sinaï.

Schrijvend voor de Egyptische krant Al-Ahram Weekly in oktober j.l., zei columnist Ahmad Naguib Roushdy: “Zelfs als het enkel maar geruchten zijn, verwijzen deze geruchten naar hun wortels in de geschiedenis van Egypte. Elke Egyptenaar sympathiseert met de Palestijnse zaak en veel Egyptisch bloed werd vergoten om die te verdedigen.”

Maar als deze geruchten waar zijn, hebben de Palestijnen zich erg ondankbaar getoond en zouden kunnen beschouwd worden als vijanden van Egypte. “De Egyptische regering zou elke Palestijn die in de Sinaï woont, moeten dwingen om terug te keren vanwaar hij komt,” schreef Roushdy. “Ik geloof dat de [Egyptische] revolutie niet enkel streefde naar vrijheid en waardigheid maar tevens voor het idee dat Egypte voor alle Egyptenaren is. Wij zijn geen bladeren die opstuiven door buitenlandse winden.”

door Khaled Abu Toameh

Gaza, een “open gevangenis”? Open is het zeker wel, maar een gevangenis? On the Beach of Gaza – Zomer 2011. Gazanen bestormen massaal hun strand aan de Middellandse Zee. Een Gazaan vertelt lachend: “Het leven onder de Israëlische ‘bezetting’ valt echt wel best mee hoor! In Gaza is geen Jood te zien,” en er fluisterend aan toevoegend: “Jammer dat we van Hamas onze kleren moeten aanhouden en niet in badpak het strand op mogen. Dat bederft de pret wel een beetje. :(” [bron]


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: Study: Allow Gaza population to expand into Sinai door Khaled Abu Toameh [lezen]

Gerelateerd:

 • Gaza de dichtstbevolkte plek ter wereld? Onzin, dat is een fabel: vergelijk en oordeel voor uzelf [lezen]
 • Is wellicht de bevolkingsexplosie de oorzaak van het geweld in Gaza? door Leon de Winter [lezen]
 • De brutale en genocidale bezetting van Gaza door… Egypte [1948-1967] [lezen]
 • Egypte eist 380 miljard euro schadevergoeding van Israël voor Sinaïbezetting 1967-1982 [lezen]
 • Arabische bevolking in Jeruzalem groeit gestaag ondanks vermeende ‘etnische zuiveringen’ [lezen]
 • Het leven in Gaza onder de Egyptische bezetting door Eliezer Whartma [lezen]
 • Geef de Gazastrook terug aan Egypte door Moshe Arens [lezen]
 • Islamistische Moslim Broederschap in Egypte belooft Gaza blokkade te doorbreken [lezen]
 • De Sinaï in Egypte – oefenterrein voor Gazaanse terroristen door Tom Nisani & Aryeh Savir [lezen]
 • Hamas aan Egypte: Hef de blokkade van Gaza op, dan zullen wij onze smokkeltunnels sluiten [lezen]
 • Hamas wil met steun van Egypte onafhankelijkheid van Gaza uitroepen: Kalifaat Hamastan [lezen]
 • Mahmoud Abbas’ Al Fatahpartij verzet zich tegen de opening grens Gaza met Egypte door Elad Benari [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.