De banden van de UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnen, met de terreur


“Allah is Groot” maar voor de Palestijnen is UNRWA beslist de allergrootste. De UNRWA, de vluchtelingenfabriek van de Verenigde Naties, produceert sinds de oprichting van de Joodse staat Israël tot op vandaag dagelijks aan de lopende band nieuwe ‘Palestijnse’ vluchtelingen.

De banden van UNRWA ((United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) met de terreur is geen nieuw probleem. Meer dan 25 jaar geleden, klaagde de Libanese ambassadeur aan de V.N. Edward Ghorra dat de UNRWA kampen in Libanon door terroristen waren overgenomen. Spoedig daarna, gaf UNRWA een gedetailleerd rapport vrij dat beschreef hoe zijn onderwijsinstituut in Siblian, dichtbij Beiroet, een militaire opleidingsbasis was geworden voor de milities van de PLO (Palestijnse Bevrijdings Organisatie.)

De laatste jaren zijn gelijkaardige banden met de terreur gevonden in Judea, Samaria en Gaza. De invallen van het IDF in vluchtelingenkampen in 2002 als deel van Operation Defensive Shield als reactie op de tweede Intifada, onthulden dat de kampen van UNRWA bulkten van laboratoria waar explosieven werden gemaakt, wapenfabrieken en Palestijnen werd opgeleid tot zelfmoordbomaanslagers.

Eén van die kampen, met name dat in Jenin, kreeg meer aandacht dan de anderen, toen het IDF op sterke weerstand stuitte van terroristen die zich daar in april 2002 ophielden. Een rapport gericht aan Marwan Barghouti, de commandant van de Tanzim (de militaire vleugel van Al Fatah,) beschreef het UNRWA kamp als “gekenmerkt door een buitengewone aanwezigheid van strijders die het initiatief namen om nationalistische activiteiten uit te voeren… Zij staan klaar om zichzelf op te offeren op om het even welke wijze. Het is geen verrassing dat Jenin de bijnaam kreeg van ‘hoofdstad van zelfmoordenaars’ [A’simat Al-Istashidin, in het Arabisch.]”

Meer recent bleek dat in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jarmoek van de UNRWA in Syrië, Palestijnse militanten die behoren tot de Palestijnse terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-Algemeen Bevel (PFLP-GC) en geleid wordt door commandant Ahmed Jibril, aan de zijde vochten van het regime van president Bahsar Al Assad, tegen de rebellen die begin november 2011 het vluchtelingenkamp waren binnendrongen. Andere Palestijnse terroristen in Jarmoek vechten dan weer aan de zijde van het rebellenleger tegen het Syrische leger van Assad en dat allemaal op kosten van en gebruikmakend van de infrastructuur van de UNRWA.

Karen Abu Zayd De beheerders van de UNRWA beweren dat zij geen weet hebben van terreuractiviteiten in de vluchtelingenkampen. Zo bijvoorbeeld verklaarde Karen Abu-Zayd (plaatje rechts) “Wij hebben niets in die aard kunnen vaststellen.” Echter, het is ondenkbaar dat de kampen “zelfmoord hoofdsteden” kunnen worden, zonder medeweten van het personeel van de UNRWA. Deze ontkenning impliceert, in het gunstigste geval, dat zij een flink oog dichtknijpen en in het slechtste geval, impliciet instemmen.

Opmerking: Karen Koning Abu-Zayd (°1941) is een Amerikaanse diplomate en gehuwd met een Soedanese professor met wie zij twee kinderen heeft. Zij was van 28 juni 2005 tot 20 januari 2010 gevolmachtigd algemeen beheerder van de UNRWA die door toenmalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan in die functie werd aangesteld. Zij werd nadien opgevolgd door de Italiaan Filippo Grandi.

UNRWA vaksbondsorganisaties in handen van terreurgroepen
Het lijkt onwaarschijnlijk dat het bestuur van de UNRWA niet op de hoogte zou zijn van terroristenactiviteiten in hun kampen, wanneer Hamas de leidende partij is tijdens verkiezingen in de vluchtelingenkampen. De diverse UNRWA vakbonden (leraren, ambtenarij en de personeelsleden in het algemeen van de UNRWA, inmiddels reeds ca. 35.000 werkers!) houden om de drie jaar verkiezingen om 27 afgevaardigden te kiezen.

De PLO, Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina dingen allen om zetels; elk van deze partijen, behalve de PLO, staan geboekt op de lijst van terreurgroepen van de Europese Unie en van de Verenigde Staten. Hamas domineert in de Gazastrook al sinds 1990 de vakbonden van de UNRWA en bezetten vaak alle beschikbare 11 zetels in de lerarenvakbond van de UNRWA, waardoor zij de volledige controle hebben over het onderwijs in Gaza De resultaten van de Moslim Broederschap, de moederorganisatie van Hamas, zijn gelijkaardig in Jordanië en Libanon.

Topmedewerkers van de UNRWA hebben openlijk de gewapende campagne van de Palestijnen tegen de Staat Israël gesteund. In 2008 verklaarde Amir al-Misehal, het hoofd van het ambtenarenkorps van de UNRWA “wat door geweld werd afgenomen zal enkel met geweld hersteld kunnen worden en niet door vrede of resoluties.” Karen Abu-Zayd (plaatje rechts) was ook op dat evenement aanwezig en voerde eveneens het woord.

De UNRWA arbeidersvakbond in Jordanië kondigde hun solidariteit af met het Palestijnse volk en besloot dat elke arbeider één dag van zijn salaris zou afdragen aan de families van zelfmoordbomaanslagers. Die samengebrachte hulpfondsen werden toen overgemaakt door het departement van de hulporganisatie UNRWA.

Toen het bestuur van de UNRWA zijn werknemers begonnen te controleren (op illegale activiteiten), gaven de vakbonden een verklaring uit waarin zij zich tegen deze activiteiten van de UNRWA verzetten. De vakbondsleiders weigerden bij de UNRWA te rapporteren over de terreuractiviteiten van het onderwijzend personeel en schreven boze brieven waarin zij John Ging, de toenmalige uitvoerend directeur van de activiteiten van de UNRWA, om de onderwijzers weer aan te werven die waren ontslagen op verdenking van het onderhouden van banden met de terreur.

Bovendien werden tijdens een evenement in 2005 100 onderwijzers gehuldigd van Khan Yunis (een UNRWA vluchtelingenkamp in Gaza) voor hun academische voortreffelijkheid, en werd eveneens een onderscheiding uitgereikt aan Dr. Yunes Al-Astal, die ‘toevallig’ ook een hoge rang bekleedt binnen de hiërarchie van Hamas, die openlijk terreuraanslagen tegen Israël predikt. Op dat evenement zei Khaled Madi, een onderwijzer in één van de UNRWA scholen, “diegenen die het waard zijn om te huldigen, de onderwijzers zijn die hun leven hebben opgeofferd voor Allah en het geboorteland,” en ging door met het oplijsten van ‘shaheeds’ (martelaren) die les gaven in de scholen van de UNRWA.

Dit is slechts een fractie van de voorbeelden van samenwerking tussen de UNRWA en terroristen. Er zijn lange lijsten van leraren en andere arbeiders voor UNRWA die actief lid zijn van Hamas, Islamitische Jihad, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, Al Fatah, de al-Qassam Brigades, de al-Aqsa Brigades en andere bekende terreurgroepen.

door York Sorek

(vertaald en geactualiseerd door Brabosh.com)

De auteur is manager of The Israeli Initiative, the Right Road to Peace, a solution promoted by MK Benny Elon. It advocates a regional approach involving both Israel and Jordan to solve the Arab refugee problem.

————

Opmerking Brabosh.com:

Zoals iedereen weet (of niet weet) maakt de Verenigde Naties onderscheid tussen twee soorten vluchtelingen en voor beide groepen werd een aparte hulporganisatie opgezet. Enerzijds bestaat er het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (Engelse afkorting: de UNHCR) met als doelstelling: “[..] vluchtelingen te helpen om terug naar huis te gaan dan wel zich te vestigen in een ander land. De UNHCR wil duurzame oplossingen voor de benarde situatie van vluchtelingen.” De status van deze categorie vluchtelingen is beperkt in de tijd en niet erfbaar. Dit geldt voor alle vluchtelingen van alle origines, met één grote uitzondering: de Palestijnen.

Voor de Palestijnen werd een aparte vluchtelingenorganisatie opgericht: de UNRWA. Aanvankelijk werd die groep aangeduid als ‘Arabische vluchtelingen’ maar sinds het einde van de Zesdaagse Oorlog van 1967 werd voor hen een nieuwe benaming ‘bedacht’ en worden zij sindsdien ‘Palestijnse vluchtelingen’ genoemd. In tegenstelling tot alle andere vluchtelingen van de wereld, is de status van Palestijns vluchteling wèl erfbaar, en wordt al generaties lang doorgegeven van vader op zoon en van moeder op dochter. Met het gevolg dat van een paar honderdduizend Pal-Arabische vluchtelingen in 1947-1949, deze bijzondere groep vluchtelingen is aangegroeid tot ca. 4,7 miljoen (volgens de UNRWA) en, al naargelang de bronnen, zouden er thans in de wereld ca. 16 miljoen ‘Palestijnen’ zijn die met z’n allen het recht op terugkeer eisen naar hun ‘thuisland’ Israël, waarvan de meesten nooit een voet in het land hebben gezet.

Eén groep ‘vluchtelingen’ heeft dus duidelijk veel meer privileges dan eender welke groep vluchtelingen: de Palestijnse vluchtelingen zijn als het ware The Golden Girls and Boys onder de vluchtelingen van de wereld. Bovendien is de UNRWA met zijn ca. 35.000 werknemers, nagenoeg allemaal Palestijnen, de grootste werkgever in de Palestijnse gebieden. Op zich al een bijkomende reden waarom het bestaansrecht van de UNRWA zo fanatiek wordt verdedigd door de Palestijnen en de VN hulporganisatie zèlf. Aldus gelden onder Arabische druk voor de Palestijnen als enige bevolkingsgroep ter wereld compleet andere regels. In complete tegenstelling tot de UNHCR, is de taak van de UNRWA niét om het Palestijnse vluchtelingenprobleem op te lossen maar blijkt het in de praktijk als doel te hebben het specifieke Palestijnse vluchtelingenprobleem te bestendigen en in te zetten als politiek wapen tegen de staat Israël.


Bronnen:

 1. Israel Against Terror blog: UNRWA and Terror Groups door York Sorek [lezen]
 2. UNRWA in Gaza and Terror Groups: The Connection. Center for Near East Policy Research, Ltd., Jerusalem. 3242009.
 3. Kushner, Arlene, UNRWA: Overview and Policy Critique. Center for Near East Policy Research, Ltd., Jerusalem. November, 2008.
 4. Middle East & Terrorism: How to solve the Arab refugee problem Part I ; How to solve the Arab refugee problem Part II; How to solve the Arab refugee problem Part III door York Sorek

Gerelateerd:

 • Hoe het Arabisch-Palestijns vluchtelingenprobleem oplossen [deel 1] door York Sorek [lezen]
 • Alles over de anti-Israëlpolitiek van de Verenigde Naties en hun nevenorganisaties op Brabosh.com in de rubrieken “VN Watch” (112 artikels) en “Unesco Flatert” (33 artikels.)

Een gedachte over “De banden van de UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnen, met de terreur

 1. De taak van de UNWRA is niet om het Palestijnse vluchtelingenprobleem op te lossen, maar om het in stand te houden!

  Een gans die gouden eieren legt, die slacht men niet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.