Ontgoochelde Israëlische Arabieren kiezen voor Joodse partijen [Aviel Schneider]

arab-voters2Nazareth, 10 februari 2009. Een Israëlische Arabier brengt zijn stem uit voor het Israëlische parlement (Knesset) Op dinsdag 22 januari 2013 mag hij dat weer doen. In de Palestijnse gebieden (Gaza en West Bank) is het intussen al zeven jaar geleden dat hun Arabische broeders en zusters nog naar de stembus mochten trekken, voornamelijk omwille van de ruzie tussen Hamas en Al Fatah (Mahmoud Abbas) Maar wie neemt daar nu nog aanstoot aan? In het Westen geen kat; Israël is hun schietschijf en de Palestijnen zijn hun troetelkinderen. [foto: AP/Muhammed Muheisen]

De Arabische bevolking van Israël, 1,6 miljoen personen, is gefrustreerd en lijkt zijn belangstelling voor de verkiezingen te hebben verloren.

‘We zijn wanhopig. Elke keer wanneer wij onze Arabische vertegenwoordigers naar het Israëlische parlement sturen, bekommeren zij zich alleen om de Palestijnen (in de autonome gebieden), maar niet om de Arabische burgers van Israël’, zei Jamal Chadsh uit de Arabische stad Tamara in de Israëlische krant Ma’ariv.

De eigenaar van een kiosk Mussa Abu Lah uit de Arabische stad Shefaram zei in dezelfde krant, dat de Arabische knessetleden niets doen voor de Arabische bevolking van Israël. ‘Noch Achmed Tibi noch Hanin Zoabi zijn in ons geïnteresseerd. Die helpen alleen zichzelf, niet ons!’

Deze onverschilligheid binnen de Arabische bevolking neemt toe en is schadelijk voor de democratie. Tijdens de laatste verkiezingen in 2009 hebben slechts de helft van de 950.000 kiesgerechtigde Arabieren gebruik gemaakt van hun stemrecht. Verwacht wordt dat nog minder Arabieren bij de komende verkiezingen gaan stemmen. Van de Arabische kiezers stemde 60 procent (300.000) op Arabische knessetleden, en 40 procent stemde op Joodse partijen. Dit wijst er op, dat de Arabische bevolking geen vertrouwen heeft in de Arabische politici.

In bijna alle persoonlijke gesprekken met Arabieren in Israël hoor je hun teleurstelling in hun politici. ‘We worden keer op keer teleurgesteld’, zei Chadsh. ‘In plaats van de Arabische samenleving in Israël bij te staan, strijden ze in de Knesset de Palestijnse bevrijdingsstrijd. Daar hebben we hen niet voor gekozen. Na de de zware storm in het land werden de landbouwbedrijven in het zuiden gedeeltelijk gecompenseerd voor de natuurramp. Bij ons in het noorden is nog niets gedaan, en waarom niet, omdat geen van onze Arabische afgevaardigden zich voor ons inzet’.

De Arabische advocaat Sami Abu Warda uit Haifa verlangt terug naar de vermoorde premier Yitzchak Rabin. ‘Toen onder Rabin voelden we ons betrokken bij de Staat Israël. Ik en andere Arabieren kiezen Joodse partijen zoals de linkse Meretz’. Ook Mohammed Seipha uit Akko zegt luid en duidelijk, dat hij niet op een Arabische partij zal stemmen. ‘Vijf of zes Arabische partijen strijden niet om onze stemmen, maar om [Hamasleider] Khaled Mashal en [Fatachleider] Machmoud Abbas te behagen’. ‘Ik en veel van mijn vrienden en familieleden stemmen gewoonweg niet meer op Arabische partijen’.

Volgens de Arabische advocaat Fouad Chatib hebben de Israëlische Arabieren genoeg van de Arabische Knessetleden. ‘Al meer dan tien jaar zitten er Arabische politici in de Israëlische Knesset, en ze hebben niets gepresteerd. In hun agenda moet het sociaal-economisch welzijn van de Israëlische Arabieren staan, en het Palestijnse probleem pas op de zesde plaats! Hierdoor worden nog meer Arabieren ontmoedigd om te stemmen’.

De kritische stemmen van Arabische politici, die graag in het buitenland worden gehoord, vertegenwoordigen niet de Arabische bevolking die in de Staat Israël woont. Het is waar dat een groot deel zich als één volk beschouwt met hun Palestijnse broeders en zusters in de autonome gebieden. Maar anderzijds hebben zij ook ogen in hun hoofd en zien wat er gebeurt in Israëls buurstaten, in de Arabische landen. Het leven als Arabier in de Joodse Staat Israël is veel beter dan in de Arabische buurlanden.

door Aviel Schneider


Met dank aan Ronald voor de hint.

Bronnen:

 1. Israel Today Nederland: Teleurgestelde Arabieren kiezen voor Joodse partijen door Aviel Schneider [lezen]
 2. Associated Press: Israeli Arabs unenthusiastic about Jan. 22 vote door Lauren A. Bohn [lezen]

5 gedachtes over “Ontgoochelde Israëlische Arabieren kiezen voor Joodse partijen [Aviel Schneider]

 1. @Marxrutte

  Even een simpele optelsom:

  Voor 1948 woonden in de Westbank (nee: Judea en Samaria) maar ook in (oost) Jeruzalem ook Joden. En vaak al generaties. Deze zijn door de Jordaniërs in 1948/49 uit Judea en Samaria en (oost) Jeruzalem verjaagd, ja noem het maar etnisch gezuiverd. Hoe kun je dan over kolonisatie spreken als je Joden na verjaagd te zijn weer terugkomen in Judea, Samaria en (oost) Jeruzalem?

  even een feitje:
  “In 1948 werden de Joden door de Islamitische Jordaniers uit Oost-Jeruzalem verdreven, werden de daar aanwezige 56 (!) synagogen vernield en werden de Joodse begraafplaatsen geschonden. Ook de eeuwenoude ‘Joodse wijk’ naast de Klaagmuur werd etnisch gezuiverd.”

  Bovendien wordt Gaza niet bezet, en Judea en Samaria zijn volgens de Olso-akkoorden verdeeld in Area A, B, C en E. A staat voor Palestijns beheer, B gezamelijk beheer C onder Israëls beheer, E zijn de gebieden (3%)die volgens dezelfde akkoorden aan Israël worden toegewezen, je kent vast wel het beruchte E-1 gebied.

  Allemaal overeengekomen en ondertekend bij de Oslo-akkoorden. Ook door de Palestijnse leider Arafat. En kreeg hiervoor nog de Nobelprijs van de Vrede.

  Like

 2. de meeste Israelische arabieren wel ja..nu nog de linkse ratten en het komt goed..

  Like

 3. “Het leven van een Israelische Arabier is véél beter dan een Arabische Arabier”.

  Dit mag je natuurlijk niet hardop zeggen want dit ondermijnt het zorgvuldig opgebouwde sprookje van de slechte Joodse Israeli & de goede Moslim Arabier waar veel van onze Europese naïve sukkelaars zo graag in blijven geloven.

  Gelukkig zijn de meeste Israelische Arabieren een stuk verstandiger.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.