Avigdor Lieberman: Israël zal nooit ophouden met bouwen in Jeruzalem

area-E13aEen eenzame Arabier en zijn ezel kuieren wat rond op een groot onvruchtbaar en braakliggend terrein, bezaaid met rotsblokken en afval. Geen kat die dat land wil hebben, geen hond die het land wil bewerken en ontginnen. Toch wil er niemand in de wereld dat er zich ook maar één Jood zou vestigen. Dit is dus het beruchte “E-1 gebied” dat Maaleh Adumim (aan de horizon) moet verbinden met Jeruzalem en waarover de hele wereld moord en brand schreeuwt.

Bouwen in Jeruzalem is niet het probleem van de wereld. Een nucleair Iran is het probleem van de wereld,” vertelde premier Netanjahoe tegenover een Amerikaanse delegatie die zaterdag 19 januari 2013 op bezoek was in Jeruzalem (plaatje onderaan).

Avigdor Lieberman2De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman (plaatje rechts) herhaalde zaterdag 19 januari de verklaringen die door zijn politieke partner premier Benjamin Netanjahoe de dag voordien werden afgelegd, met name toen de premier de gelofte deed dat Israël niet zal ophouden met bouwen in Jeruzalem.

Benjamin had toen gezegd dat de kwestie van de nederzettingen op de West Bank en de bouw in Jeruzalem niet de kern is van het Palestijns-Israëlische conflict, en dat de Palestijnse zaak al evenmin aan de basis ligt van de onstabiliteit in het Midden-Oosten.

De kern van het conflict is de hardnekkige weigering van de Palestijnen om de Joodse staat binnen om het even welke grenzen te erkennen,” verklaarde de premier en voegde eraan toe “dat hij geen enkele evacuatie van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zal toelaten de komende vier jaar indien hij dinsdag a.s. de verkiezingen wint.”

Lieberman gaf ook commentaar op de recente kritiek die naar verluidt werd geuit door de Amerikaanse president Barack Obama die met betrekking op de aangekondigde bouwplannen in Jeruzalem en op de West Bank had gezegd “dat Israël niet weet waar zijn eigen beste belangen liggen.”

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken beweerde dat terwijl er inderdaad meningsverschillen bestaan tussen de twee landen over de nederzettingenbouw in oostelijk Jeruzalem en de West Bank, Israël en de Verenigde Staten nog steeds op vele andere gebieden samenwerken.

“Niet u noch ik hoorde Obama [deze commentaren maken], die wij gelezen hebben van Jeff Goldberg. Dit is een journalist met een duidelijke agenda,” zei Lieberman tijdens een cultureel evenement in Beersjeba. “Het is best normaal dat vrienden soms meningsverschillen hebben,” voegde hij eraan toe.

De leider van de politieke partij Yisrael Beytenu ondersteunde de oproep van Netanjahoe om te onderhandelen met de Palestijnen zonder precondities en dat de toespraak van de premier in Bar-Ilan, toen die tot een tweestatenoplossing opriep, nog steeds geldig is. “De enigen die de vrede weigeren zijn de Palestijnen,” besloot Lieberman.

Vorige vrijdag richtten Palestijnse activisten een nieuw tentenkampement op ten noordwesten van Jeruzalem in een gebied gelegen tussen Beit Iksa en Lifta, nadat eerder het IDF een ander kamp had weg gebulldozerd dat door Palestijnen op een braakliggend terrein hadden opgericht in de nederzetting van Ma’aleh Adumim, algemeen bekend als ‘E-1’ gebied. De actie is bedoeld als protest tegen de aankondiging van Netanjahoe van 30 november ’12 om vooruitgang te maken met de bouwplannen van 3.500 Joodse woningen in dat gebied.

Netanjagoe-VSaJeruzalem, zaterdag 19 januari 2013. Een Amerikaanse delegatie, aangevoerd door John McCain, op bezoek in Israël bij premier Benjamin Netanjahoe om van gedachten te wisselen omtrent de Iraanse dreiging. McCain werd vergezeld door de Republikeinse senatoren Kelly Ayotte en senator Richard Blumenthal en door enkele senatoren van de Democraten waaronder senator Sheldon Whitehouse en senator Christopher Coons, alsmede Christian Brose, een topadviseur van het Armed Services Committee van de Amerikaanse senaat.


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  – Netanyahu to ‘Post’: I won’t uproot masses of Jews [lezen]
  – Liberman: Israel won’t stop building in Jerusalem [lezen]
 2. Arutz-7:
  – Netanyahu to Senators: Nuclear Iran is the World’s Problem door Elad Benari [lezen]
  – Arabs Plan More Tents in New Illegal Outpost door Elad Benari [lezen]

Gerelateerd:

 • Premier Netanjahoe herhaalt zijn steun voor een gedemilitariseerde Palestijnse staat [lezen]
 • Over de steun van Benjamin Netanjahoe aan de tweestatenoplossing door Brabosh.com [lezen]
 • Hoe groot is dat ‘E-1′-gebied dat een obstakel voor vrede in het Midden-Oosten vormt? [lezen]
 • Netanjahoe laat buitenpost in E-1 gebied ontruimen; Arabische kolonisten terug naar ‘Palestina’ [lezen]
 • Palestijnse amokmakers zetten illegaal woonkamp neer in betwist “E-1″-gebied nabij Maaleh Adumim [lezen]
 • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
 • Waar precies wordt er nu gebouwd in het oostelijk deel van Jeruzalem? door Melanie Lidman [meer]
 • De wereldvrede bedreigd: Geen enkel wapen is dodelijker dan het Israëlisch huis door Likoed.nl [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.