De ster van Hamas is snel rijzende op West Bank ten koste van ‘gematigde’ Abbas [Yaakov Lapin]

Nabloes-rally-HamasNabloes, 13 december 2012. Eerste betoging van Hamas op de West Bank sinds 2007. Duizenden betogers kwamen de straat op; studenten van de Bir Zeit Universiteit droegen zelfgemaakte kartonnen Qassam raketten met zich mee tijdens de manifestatie. [bron foto’s]

Hamas wint gestaag de steun van de Palestijnen op de West Bank en, volgens veelvuldige indicatoren die door de veiligheidsdiensten worden waargenomen, wint het de slag om de harten en de geesten in de tuin van de publieke opinie ten koste van Al Fatah, de partij van de ‘gematigde’ leider Mahmoud Abbas.

De rijzende ster van Hamas wordt gevoeld in de straten op de West Bank, ondanks dat zijn pogingen om de organisatorische bouwstenen weer samen te voegen en zijn infrastructuur opnieuw op te richten, met succes door Shin Bet (het Agentschap voor de Veiligheid van Israël) en het IDF worden afgeblokt.

De verschuiving gebeurt gelijktijdig met gewelddadige verstoringen waaronder het gooien met rotsstukken, aanvallen met Molotowcocktails en sporadische granaat aanvallen die in november en december over de hele West Bank zijn toegenomen. Om het beeld verder te compliceren bleken enkele gewelddadige incidenten georganiseerd te zijn door paramilitaire groepjes gekleed in terroristenplunje die aangesloten zijn bij Al Fatah.

De Palestijnse Autoriteit arresteert nog steeds leden van Hamas en het IDF “maait nog steeds het gazon”, vertelde een born bij de veiligheid. “Het is erg moeilijk voor Hamas om zich te organiseren,” voegde hij eraan toe. “Hun opkomst is niet organisatorisch.” Anderzijds werden aan de hand van een reeks duidelijke tekens een stijging vastgesteld van de steun van Hamas onder de Palestijnse massa’s.

Vlaggen van Hamas wapperden voor het eerst in 2011 weer op de West Bank na een lange afwezigheid, toen Israël 1.200 Palestijnse gevangenen op vrije voeten stelde als deel van een akkoord om soldaat Gilad Shalit vrij te laten, en honderden veroordeelde terroristen weer vrijkwamen op de West Bank.

Voor de gewone Palestijnse man in de straat, markeerde die ontwikkeling een overwinning van Hamas over Israël. Trachtend gebruik te maken van dit momentum, mobiliseerde Hamas toen studentenactivisten aan de invloedrijke Bir Zeit Universiteit dichtbij Ramallah en spoorde hen aan zich in te laten met de studentenverkiezingen. De poging van Hamas om studentencellen te vormen wordt “Kutla” genoemd en het succes van dit type van activiteit neemt nog steeds toe, aldus de bron.

Spoedig na de vrijlating van Shalit, vond er op de campus van Bir Zeit een mars plaats met activisten die kartonnen Qassam raketten met zich meedroegen. Tussendoor trachtte Hamas zomerkampen en medische klinieken op te zetten, terwijl Al Fatah werd voorgesteld alsof ze weinig uitrichten voor het volk. De zomerkampen, waarin de kinderen de ideologie van de Jihad wordt ingepeperd en een militair-achtige opleiding krijgen, worden door de veiligheidsdiensten beschouwd als opleidingscentra op lange termijn voor terroristen die, als ze niet worden opgevolgd, uiteindelijk gewillige terroristen zal produceren.

“Wij zullen niet wachten tot er een militaire infrastructuur is in Hebron en Nabloes die op weg is om aanslagen uit te voeren. Wij houden dit tegen alvorens het gebeurt. Het is moeilijk voor de organisaties om op te starten,” zei de bron. Niettemin, blijft de populariteit van Hamas toenemen. Het zogeheten Fatah-Hamas verzoeningsproces, dat niet erg ver opgeschoten is, blaast intussen rugwind inde zeilen van Hamas.

Bovendien verstrekt de Arabische Lente, die in verscheidene landen van het Midden-Oosten en Moslim Broederschap winter is geworden, geeft Hamas nog meer impuls. Omdat Hamas een Palestijnse zijtak is van de Moslim Broederschap, hebben regionale verschuivingen nog meer het vertrouwen gewonnen van het Hamas personeel op de West Bank. “Zij zeggen bij zichzelf: ‘Onze organisatie neemt de leiding in het Midden-Oosten neemt,” zei de bron.

In oktober 2012, hield de PA gemeentelijke verkiezingen op de West Bank, die door Hamas werden geboycot. Hamas hield zijn kandidaten in en de kiezersopkomst was zeer laag. Zij die toch hun stem uitbrachten stemden meestal op ex-ambtenaren van Al Fatah. Later, in november, kwam Operation Pillar of Defense. Tijdens dat conflict, voelde de Palestijnse Autoriteit zich te zwak om om het even welke arrestaties van Hamasleden uit te voeren.

Veiligheidskrachten stelden vast dat de activiteit van de Palestijnse Autoriteit tegen Hamas erg beperkt was, als ze al niet volledig had opgehouden, tijdens de week van de Operatie in Gaza. Tegen het einde van de Operatie accepteerde de Palestijnse straat op de West Bank de uitleg van het regime van Hamas in Gaza, dat beweerde dat Israël was afgeschrikt om een grondoffensief in Gaza te beginnen. Hamas scoorde andermaal meer punten.

Anderzijds kan Al Fatah maar weinig punten scoren op het gebied van verwezenlijkingen. Het is niet geslaagd in zijn opzet om een Palestijnse staat op te richten, en zijn operaties tegen Hamas op de West Bank – voornamelijk gemotiveerd door binnenlands Palestijns eigenbelang – worden wijd beschouwd als een samenwerking met Israël. Langzaam maar zeker erodeert de legitimiteit en regeringsbekwaamheid van Al Fatah.

“Wij komen in een situatie waarin zelfs de gematigde Palestijnen zeggen “Hamas mag dan wel geloven in de gewapende weerstand en terreur, maar zij zijn efficiënter. Kijk wat zij al bereikt hebben met hun daden. Wij zien dat zeker in de straten,” zei de bron. Nog een ander keerpunt werd gemerkt in december, toen Hamas de toestemming kreeg om voor het eerst weer manifestaties te houden in de steden op de West Bank. “Er is hier duidelijk iets aan de hand en het kan niet worden genegeerd,” voegde de bron eraan toe.

De Israëlische veiligheidsdiensten zetten hun bestrijding van het terrorisme verder en handhaven hun overwicht in het verzamelen van inlichtingen. “Uiteindelijk, vroeger of later, zullen we hen arresteren [dwz.: de organisatorische leiders van Hamas.]” Maar, zo waarschuwde de bron, “wij zijn ons zeer bewust van het fenomeen [van verandering].”. Intussen gaf Shin Bet onlangs de gegevens vrij die van een onmiskenbare stijging van het aantal gewelddadige incidenten over de hele West Bank.

In december werden er 69 vuurbommen [Molotov cocktails] gegooid op de West Bank en 30 in Jeruzalem. Drie leden van de Israëlische veiligheidsdiensten werden gewond – twee werden neergestoken op de West Bank en een andere werd in Jeruzalem bewust door een auto aangereden in een moordpoging. Bovendien werden er zes aanvallen met zelfgemaakte explosieve bommen en werden drie granaten gegooid. Palestijnse terroristen vuurden tweemaal op Israëlische doelwitten.

In totaal waren er 111 gewelddadige aanvallen in december. In november, lag het aantal aanslagen op de West Bank en in Oost- Jeruzalem nog hoger – 166 – waaronder twee steekpartijen, drie geïmproviseerde explosieven, een granaat en 156 vuurbommen. Ter vergelijking waren er in oktober 70 gewelddadige incidenten.

door Yaakov Lapin

nabloes3Nabloes, 13 december 2012. Ca. 5.000 aanhangers van Hamas demonstreerden door de straten van Nabloes op de West Bank. De veiligheidskrachten van Mahmoud Abbas waren nergens te bespeuren. De tijd van “gematigdheid” binnen de Palestijnse Autoriteit lijkt hiermee voorgoed verleden tijd. De truuk van Abbas in de Verenigde Naties om achter de rug om van Israël een Palestijnse staat op te richten is compleet de mist ingegaan. De rede moet opnieuw wijken voor bruut geweld en terreur jegens de Joodse staat Israël.


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: Hamas’s star rising in the West Bank door Yaakov Lapin [lezen]
 2. EoZ:
  – Hamas claims great influence at WB Bir Zeit University [lezen]
  – Hamas and Fatah both brag about results of student elections in Bir Zeit [lezen]
 3. Challah Hu Akhbar blog: Hamas Holds Major Rally in Nablus, Fatah Officials Join [lezen]

Gerelateerd:

 • Nieuw logo van Al Fatah, partij van ‘gematigde’ Mahmoud Abbas, veegt Israël van de wereldkaart [lezen]
 • Mahmoud Abbas laat weer gemaskerde gewapende militanten toe in de straten op de West Bank [lezen]
 • Fatah vierde in Gaza niét 48ste verjaardag van oprichting maar wel eerste aanslag tegen Israël [lezen]
 • Duizenden Hamasmilitanten demonstreerden in de straten van Nabloes en Hebron +video [lezen]
 • Eerste Hamasbetoging sinds 2007 op de West Bank roept op om meer raketten op Tel Aviv [lezen]
 • Opmerkelijke ‘kunst tentoonstelling’ in de Bir Zeit Universiteit van Ramallah, West Bank [lezen]
 • Wie is de mooiste van de klas: de radicale of de gematigde Palestijn? door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • 88 procent van Palestijnen gelooft dat enkel geweld en terreur Palestijnse onafhankelijkheid brengt [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.