Hoe groot is dat ‘E-1′-gebied dat een obstakel voor vrede in het Midden-Oosten vormt?

E-1-gebied02Hoe groot is dat ‘E-1’-gebied, gelegen tussen Jeruzalem en Maaleh Adumim  in Judea & Samaria (= West Bank), dat een obstakel voor vrede in het Midden-Oosten zou zijn en waar al die herrie omdraait? Niet bijster groot zo blijkt.

Op het kaartje van Haaretz, in het rood gekleurd, beslaat het ca. 12 km² op een totale oppervlakte van 5.628 km² die de West Bank groot is. Een gebied zo groot (of zo klein) als bv. de Belgische gemeenten Wommelgem, Machelen of Watermaal-Bosvoorde. Niet meer dan dat. In Nederland blijven amper 12 gemeenten over die kleiner zijn dan het E-1 gebied. De oppervlakte van de Gazastrook beslaat 365 km² en van Israël 20.800 km². Met de Golanhoogte (ca. 1200 km²) en Oost-Jeruzalem (70 km²) erbij: 22.072 km². Vergelijk bv. met Nederland: 37.354 km² en België: 30.528 km².

De West Bank werd volgens de Oslo Akkoorden van 1993-1994 opgesplitst in drie zones, die in 2011 opnieuw als volgt werden aangepast: Area A (18 % van het gebied) dat onder de controle valt van de Palestijnse Autoriteit; Area B (21% van de West Bank) dat onder gedeelde controle valt van de PA en Israël en Area C (61% van de West Bank) dat onder de controle staat van Israël waar ook het E-1 gebied deel van uitmaakt. Nogal wat mensen blijken dit laatste detail al eens te “vergeten”.

Op het kaartje hieronder werd het ‘E-1’gebied geprojecteerd op een werkelijke landkaart van Israël. De stippellijn is de zogeheten ‘pre-1967 lijn’ (die hier en daar ‘Niemandsland’ omvat), en die in feite de staakt-het-vurenlijn is van april 1949 ook wel de Groene Lijn genoemd.

E-1-gebied03a
Toemaatje – persbericht van het AFP:

Jeruzalem, 18 januari 2013. In Israël heeft uittredend premier Benjamin Netanyahu gezegd dat hij geen enkele evacuatie van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zal toelaten de komende vier jaar indien hij dinsdag de verkiezingen wint. Dat zei hij in een vrijdag gepubliceerde verklaring.

De verklaring is een antwoord op de vraag van de krant Maariv “kan u beloven dat er gedurende de komende vier jaar geen enkele nederzetting zal worden ontmanteld? ” Daarop antwoordde Netanyahu: “Ja. De dagen dat bulldozers de Joden van hun wortels beroofden, liggen achter ons. Onze balans bewijst het.” “Wij hebben geen enkele nederzetting ontworteld, wij hebben ze verstrekt”, luidde het.

Netanyahu herinnerde er voorts aan dat zijn regering de eerste Israëlische universiteit oprichtte in de nederzetting Ariel op de bezette Westelijke Jordaanoever.


Bronnen:

  1. CIF Watch: How big is E-1? The geographic reality of an alleged “impediment to peace” door AKUS [lezen]
  2. Haaretz: Q&A: What is area E-1, anyway? door Chaim Levinson [lezen]

Gerelateerd:

  • Netanjahoe laat buitenpost in E-1 gebied ontruimen; Arabische kolonisten terug naar ‘Palestina’ [lezen]
  • Palestijnse amokmakers zetten illegaal woonkamp neer in betwist “E-1″-gebied nabij Maaleh Adumim [lezen]
  • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
  • Waar precies wordt er nu gebouwd in het oostelijk deel van Jeruzalem? door Melanie Lidman [meer]
  • De wereldvrede bedreigd: Geen enkel wapen is dodelijker dan het Israëlisch huis door Likoed.nl [lezen]