Hamas: Er komt geen verzoening met Abbas’ Al Fatah zonder behoud van onze gewapende vleugel

Mahmoud Abbas, baas van Al Fatah en president van de P.A., hier samen met zijn collega van Hamas in de Verenigde Naties:
De twijfelaars: “… Doen jullie op zo’n manier een formele aanvraag voor erkenning van Palestijnse Onafhankelijkheid??”
Mahmoud Abbas: “Nou zeg? Wat is het probleem? We dragen toch beiden een stropdas?”

Hamas zal niet instemmen met het ontmantelen van de Al Qassam Brigades als deel van een verzoeningsakkoord met de rivaliserende beweging van Al Fatah (de partij van de ‘gematigde’ leider Mahmoud Abbas), zei woensdag j.l. een regeringsambtenaar van Hamas.

Moussa Abu Marzouq, afgevaardigd hoofd van de politieke dienst van Hamas, vertelde aan de krant al-Resalah dat verzoening met Al Fatah valt of staat met de kwestie van de “veiligheid”, eraan toevoegend dat Hamas nooit akkoord zal gaan om zijn gewapende vleugel weg te nemen van “de gelijkwaardige confrontatie tegenover de bezetting” [“the equation of confrontation with the occupation.”]

Palestijnse bronnen vertelden aan het in Londen gevestigde dagblad al-Quds Al-Arabi op zondag dat Al Fatah van Hamas eist dat het zijn gewapende vleugel zou ontmantelen als voorwaarde voor verzoening. Egypte, berichtte de krant, vreest dat de onderhandelingen tussen de twee rivaliserende bewegingen kunnen instorten, volgend op de nadrukkelijke eis van Hamas om de Qassam Brigades intact te houden en hen te integreren in de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit.

Opgericht in 1992, veranderden de Izz Al-Din Al-Qassam Brigades Hamas van een organisatie, die zich hoofdzakelijk bekommerde tot het religieuze prediken en welvaartskwesties, tot een geduchte terreurgroep. De brigades waren de eerste Palestijnse groep die het daarop volgende jaar een zelfmoordaanslag uitvoerde tegen een Israëlisch doelwit en bleef doorheen de jaren 1990 en 2000 dodelijke aanslagen plegen en duizenden raketten afvuren naar de burgerbevolking in Zuid-Israël. Vandaar dat de brigades als terreurgroep staan geboekt op de lijst van terroristische organisaties van zowel de Verenigde Staten als van de Europese Unie.

Met Operation Pillar of Defense, werd door Israël een verdedigingsoffensief ingezet tegen de terreurgroepen in de Gazastrook aangevoerd door Hamas op 14 november 2012, gevolgd door de gerichte uitschakeling van Ahmad Jaabari, de feitelijke commandant van de Qassam Brigades. De besprekingen tussen Fatah en Hamas werden normaal gisteren donderdag hervat in Kaïro. Regeringsambtenaren van Al Fatah hadden de hoop uitgedrukt dat Hamas thans zal instemmen om het Palestijnse Centraal Comité voor de Verkiezingen toe te staan om zowat 400.000 Palestijnen te registreren die niet voorkomen in het kiezers register.

Betreffende onderhandelingen met Israël, herhaalde Abu Marzouq de standpunten van zijn partij. “Hamas heeft niet en zal nooit onderhandelen met Israël,” vertelde hij tegenover al-Resalah, maar vertelde erbij dat de onderhandelingen nog steeds ter discussie liggen, omdat volgens hem Benjamin Netanjahoe – die gedoemd lijkt om de aanstaande Israëlische verkiezingen te winnen – niet de intentie zou hebben om die onderhandelingen te hervatten.

Abu-Ubaida, een woordvoerder van de Al-Qassam Brigades, was wel wat explicieter dan Abu Marzouq ten aanzien van het vooruitzicht op het ontbinden van zijn organisatie. “Het ontmantelen van de Qassam Brigades of het integreren van hen in de veiligheidsstrijdkrachten staat niet ter discussie. Wij zullen geen gesprekken daaromtrent dulden, nu niet en ook nooit in de toekomst,” twitterde Abu Ubaida op maandag. “Diegenen die overwegen [de groep] weg te vagen, zullen zelf weggevaagd worden uit de bladzijden van de geschiedenis.”

door Elhanan Miller


27 april 2011. De terroristenleiders van de PA, voor de gelegenheid even in maatpak, Mahmoud Abbas (al-Fatah/Oost-Israël) en Ismail Haniyeh (Hamas/Zuidwest-Israël), kunnen het weer prima met elkaar stellen. Zonet een verzoeningsakkoord afgesloten. Nog even de messen slijpen, de vizieren scherpstellen en voilà, de Palestijnse Autoriteit gaat andermaal een grootse toekomst tegemoet.

Bronnen:

 1. The Times of Israel: Hamas says no unity with Fatah without armed wing door Elhanan Miller [lezen]

Gerelateerd:

 • Hoe kan de VN één ‘Palestina’ erkennen als dat uit 2 delen bestaat en apart bestuurd wordt? [lezen]
 • Hamas tegen de PLO: herroep de erkenning van Israël [lezen]
 • Gematigd Al Fatah en Hamas zijn het weer eens: ons doel is Israël vernietigen door Elder of Ziyon [lezen]
 • Palestijnen woest om zelfbenoeming Abbas als premier eenheidsregering door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Feitelijke eenheid tussen Hamas en Al Fatah verder weg dan ooit [lezen]
 • Hamas roept al-Fatah op tot verzoening op basis van de ‘jihad’ tegen Israël [lezen]
 • De farce van het Doha akkoord door Jom Jom [lezen]
 • Eenheidsakkoord met Hamas toont het ware gelaat van Mahmoud Abbas door Elad Benari [lezen]
 • Hamas: geen eenheid en geen verkiezingen in mei 2012 wèl nieuwe 3de Intifada +video [lezen]
 • Nieuw logo van Al Fatah, partij van ‘gematigde’ Mahmoud Abbas, veegt Israël van de wereldkaart [lezen]
 • Mahmoud Abbas laat weer gemaskerde gewapende militanten toe in de straten op de West Bank [lezen]
 • Fatah vierde in Gaza niét 48ste verjaardag van oprichting maar wel eerste aanslag tegen Israël [lezen]
 • Duizenden Hamasmilitanten demonstreerden in de straten van Nabloes en Hebron +video [lezen]
 • Eerste Hamasbetoging sinds 2007 op de West Bank roept op om meer raketten op Tel Aviv [lezen]
 • Opmerkelijke ‘kunst tentoonstelling’ in de Birzeit Universiteit van Ramallah, West Bank [lezen]
 • Wie is de mooiste van de klas: de radicale of de gematigde Palestijn? door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • 88 procent van Palestijnen gelooft dat enkel geweld en terreur Palestijnse onafhankelijkheid brengt [lezen]