Abbas: Liever Palestijnse vluchtelingen in Syrië laten wegrotten dan verzaken aan recht op terugkeer naar Israël

jarmoek3aPalestijnse vluchtelingen tussen hamer en aanbeeld in de vluchtelingenkampen van Syrië

De opiniepeiling die eerder door Rick Richman werd aangehaald, aantonend dat 56 procent van de Palestijnen zich verzet tegen de door “iedereen gekende” parameters van een tweestatenoplossing, moet als een verrassing aankomen voor iemand die de voorbije 13 jaren heeft liggen slapen, waarin de Palestijnse leiders herhaaldelijk Israëlische aanbiedingen volgens die regels verwierpen.

Maar waar opiniepeilingen geen antwoord op kunnen geven is aan de diepgewortelde tegenstand en verzet tegen verandering, of het oppervlakkige en het makkelijk omkeerbare, indien Israël slechts akkoord zou gaan met een bouwstop in de nederzettingen, of om het even welke Palestijnse eis-van-de-dag het ook mag zijn voor het hervatten van de onderhandelingen.

Echter, vorige week beantwoordde de Palestijnse Autoriteit die vraag erg zelfverzekerd. De PA verkondigde dat het eerder honderdduizenden Palestijnen liet wegrotten in de hel van het door de burgeroorlog verscheurde Syrië, dan hen toe te laten te vluchten naar de West Bank, omdat de prijs die moest betaald worden om die specifieke vluchtelingen toe te laten in de PA, het terugdraaien zou betekenen voor hun vermeende “recht op terugkeer” naar Israël.

Met andere woorden, het redden van duizenden of zelfs tienduizenden Palestijns mensenlevens was minder belangrijk voor PA President Mahmoud Abbas, dan het bewaren van zijn droom om ooit op een dag de Joodse staat op demografische wijze te vernietigen door het te doen overstromen met miljoenen Palestijnse vluchtelingen.

De kwestie kwam vorige maand ten berde, nadat de Syrische strijdkrachten Yarmouk bombardeerden, het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Syrië. Dozijnen werden gedood en meer dan de helft van de ca. 150.000 bewoners van het kamp zette het op een lopen, dakloos te worden op het hoogtepunt van de ergste winter van de voorbije decennia.

Aldus verzocht Abbas Israël (dat de grenzen controleert), via VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, om toestemming om deze vluchtelingen toe te staan de gebieden van de Palestijnse Autoriteit binnen te gaan. Israël ging akkoord met die vraag, gaf Abbas later schoorvoetend toe aan journalisten in Kaïro, maar hij stelde wel één voorwaarde:

Abbas zei tegenover Ban dat Israël hem had gezegd “dat het akkoord ging met de terugkeer van die vluchtelingen naar Gaza en de West Bank, maar wel op één voorwaarde dat elke vluchteling… een verklaring zou ondertekenen dat hij afzag van het recht op terugkeer [naar Israël.”

“Dus verwierpen wij dat en zeiden hen dat het beter is om in Syrië te sterven dan te verzaken aan hun recht op terugkeer,” vertelde Abbas aan de groep journalisten.

Abbas maalde er niet om om het aan de vluchtelingen zelf te vragen – waarvan de meesten nooit één voet hebben gezet in Israël, waaruit hun ouders of grootouders 64 jaar geleden zijn gevlucht – of zij het welzijn van de levens van hun gezinnen vooropstelden eerder dan het bewaren van een vaag “recht op terugkeer” naar een land dat ze nooit hebben gezien, en het hoogst onwaarschijnlijk is dat zij dat ooit zullen kunnen realiseren.

Hij besloot eenvoudigweg dat hen te laten sterven te verkiezen was boven het verzaken van een fantasie door eens op een dag de staat Israël van de kaart te vegen door het te veranderen naar een staat via een door de Palestijnen gedomineerde meerderheid. En dit is dan de man die bestempeld wordt als “de meest gematigde en ernstigste” Palestijnse leider er ooit is geweest.

In een verbazingwekkend hoofdartikel twee weken geleden haalde The Washington Post – die bezwaarlijk een bastion kan genoemd worden van de Israëlische rechterzijde – vernietigend uit naar de Westerse “oververhitte retoriek omtrent de Israëlische nederzettingen,” opmerkende dat het niet alleen fout is om te beweren dat de “nederzettingen het belangrijkste obstakel zijn voor een vredesakkoord,” maar dat dit “contraproductief werkt omdat het Abbas aanmoedigt om de nederzettingen te gebruiken als een verontschuldiging voor zijn onverzettelijkheid.”

Het was één van meest eerlijke opsomming van de feitelijke situatie die ik ooit ergens gezien heb. Maar zelfs een scherpzinnige editorialist als deze kon zichzelf er niet toe brengen om te besluiten wat dan wel de “belangrijkste hinderpaal was voor een vredesakkoord.”

Abbas, echter, beantwoordde vorige week ondubbelzinnig die vraag: De belangrijkste hindernis voor een vredesakkoord met de Palestijnen is dat zij nog steeds hun hoofddoel hebben opgegeven om de Joodse staat te vernietigen. En het is hoog tijd dat de wereld dat feit begint te erkennen. Want als de “meest gematigde en ernstigste” Palestijnse leider ooit, eerder duizenden van zijn landgenoten laat afslachten dan zijn droom op te geven van het vernietigen van Israël, dan heeft de tweestatenoplossing inderdaad geen schijn van kans meer.

door Evelyn Gordon


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. Commentary Magazine: Abbas: “Right of Return” Trumps Palestinian Lives door Evelyn Gordon [lezen]
 2. Palestinian Center for Policy and Survey Research [PCPSR]: Palestinian Public Opinion Poll No 46 (13-15 December 2012) [lezen]
 3. Commentary Magazine: Portrait of Palestinian Democracy–2013 door Rick Richman [lezen]
 4. The Washington Post: Palestinian president rejects Israel’s conditional offer to resettle refugees from Syria [lezen]
 5. Associated Press: Syria: Clashes erupt in Palestinian refugee camp [lezen]

Gerelateerd:

 • Portret van de Palestijnse democratie anno 2013 door Rick Richman [lezen]
 • Hamas en Palestijnse Autoriteit weigeren Palestijnse vluchtelingen uit Syrië op te nemen door Aviel Schneider [lezen]
 • Syrisch leger bombardeert Palestijns vluchtelingenkamp in Jarmoek [lezen]
 • Ca. 885 Palestijnen werden gedood in Syrische burgeroorlog en tienduizenden op de vlucht [lezen
 • Jordanië sluit zijn grenzen voor Palestijnse vluchtelingen uit Syrië door Elhanan Miller [lezen]
 • Tienduizenden Palestijnse vluchtelingen uit Syrië ongewenst volk in buurland Jordanië [lezen]
 • Opmerkelijk: Israël in Jordanië om gewonde Syrische vluchtelingen en kinderen te helpen [lezen]
 • Door wie worden de Palestijnen opnieuw slecht behandeld? door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Gevluchte Hamasleiders vrezen thans voor deportatie van Palestijnse vluchtelingen uit Syrië [lezen]