Wanneer de Palestijnse pers objectiever bericht over het IDF dan de Israëlische linkse Haaretz krant

haaretz2a

“Als Joden of Israëliërs het zèlf gezegd hebben moet het wel waar zijn,” klinkt het steevast in de anti-Israëlische internationale sien wanneer het IDF (Israëlische leger) of Israël weer eens door de mangel wordt gehaald. Eén van hun favoriete bronnen waaruit veelvuldig wordt geciteerd om hun anti-Israël discours te onderbouwen is het extreemlinkse Israëlische dagblad Ha’aretz.

Hoe onbetrouwbaar de berichtgeving van die krant wel is wordt bv. aangetoond door het volgende artikel, dat echter compleet weerlegd wordt door, jawel de Palestijns-Arabische pers zelves!

Op 15 januari 2013 om 20u16 berichtte Ha’aretz het volgende op zijn online krant:

“Israëlische soldaten hebben in de Gazastrook een Palestijnse man beschoten en gedood. Israël had op maandag geen onmiddellijke commentaar op het bericht van de neergeschoten man, van wie het door de islamistische Hamas bestuurde Ministerie voor Gezondheid zei dat het een landbouwer was, afkomstig uit de Gazaanse stad Beit Lahiya aan de grens met Israël. Palestijnse regeringsambtenaren zeiden dat een revolverschot door het hoofd, de 21-jarige Mustafa Abu Jarad zwaar verwondde. Artsen van het ziekenhuis in Shifa waar hij werd verzorgd zeiden dat hij aan zijn verwondingen was bezweken.”

[orig.: “Israeli soldiers shot and killed a Palestinian man in the Gaza Strip. Israel had no immediate comment Monday on the reported shooting of the man, who the Islamist Hamas-run Health Ministry said was a farmer, in the Gaza town of Beit Lahiya on the frontier with Israel. Palestinian officials said a gunshot to the head had critically wounded 21-year-old Mustafa Abu Jarad. Doctors in the hospital at Shifa where he was treated said he had died of his injuries.”]

Echter, het Palestijnse Ma’an News Agency op de West Bank berichtte enkele uren voordien om 13u14 omtrent hetzelfde incident:

“Mustafa Abu Jarad, van wie verondersteld werd een landbouwer te zijn, werd door het hoofd geschoten in de stad Beit Lahiya aan de grens met Israël, berichtte het Minsterie van Gezondheid eerder op maandag. De 21-jarige werd naar het Shifa hospitaal gebracht maar overleed later, zeiden dokters. Een woordvoerster van het Israëlische leger zei dat regeringsambtenaren [het incident] hadden nagetrokken “en vaststelden dat het incident blijkbaar geen verband hield met het Israëlische leger.” Een bron meldde op voorwaarde van anonimiteit dat Israël het vermoeden heeft dat de man werd doodgeschoten door een andere Palestijn.”

[orig.: “Mustafa Abu Jarad, believed to be a farmer, was shot in the head in the town of Beit Lahiya on the border with Israel, Gaza’s health ministry said earlier Monday. The 21-year-old was taken to Shifa hospital but died later, said doctors. An Israeli military spokeswoman said officials had checked “and apparently the incident is not related to the Israeli army”. A source speaking on condition of anonymity said Israel suspected the man was shot by a fellow Palestinian.”]

Het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency heeft zijn hoofdkantoor in Bethlehem op de West Bank en heeft ook een bijkantoor inde Gazastrook. Of wel heeft het Palestijns-Arabische Ma’an nieuwsagentschap betere bronnen bij het IDF (Israëlische Leger) dan de links Israëlische krant Ha’aretz, ofwel geeft het het IDF meer het voordeel van de twijfel dan Ha’aretz dat doet.

En nu maar afwachten hoe de Westerse media over dit voorval zal berichten en ofwel zal putten uit de bevoordeelde berichtgeving van Ha’aretz of toch maar de Palestijns Arabische bron uit de West Bank zal verkiezen. De anti-Israëlische ngo International Solidarity Movement [ISM], die ook in onze Lage Landen veel aanhangers kent zoals bv. het Belgische boegbeeld van de ISM Inge Neefs, het voormalige bijslaapje van ISM-collega de door salafisten vermoorde Vittorio Arrigoni, heeft duidelijk op de ISM-website het bericht van Ma’an Nieuws niet eigen gemaakt en bloklettert prompt op haar website: “Mustafa Abu Jarad, murdered in Gaza by the Israeli Army.” Say no more 😦

mustafa2Het leed van de nabestaanden wordt er door die vertroebelde berichtgeving uiteraard niet minder om. Op het plaatje hierboven rouwt de zuster van de 21-jarige Palestijn Mustafa Abu Jarad, die afgelopen maandag een kogel door het hoofd kreeg, bij het lichaam van haar broer tijdens de begrafenis in het noorden van de Gazastrook, dinsdag 15 januari 2013 [bron]


Met dank aan EoZ voor de hint.

Bronnen:

  1. Elder of Ziyon: When Arab media is fairer to the IDF than Ha’aretz [lezen]
  2. Haaretz: IDF kills teenager in West Bank, fourth Palestinian death in a week [lezen]
  3. Ma’an News Agency: Medics: Man killed in northern Gaza [lezen]

Gerelateerd:

  • Nieuwsbronnen uit Israël niet altijd even koosjer: Haaretz [lezen]
  • Linkse krant Haaretz herstelt eigen leugenachtige berichtgeving [lezen]
  • Telkens wanneer journalisten over Israël berichten veranderen zij bij toverslag in pro-Palestijnse propagandisten [lezen]
  • Fel tegenstrijdig UNESCO protest tegen cartoon in Haaretz [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.