Israël gaat ca. 80 miljoen euro investeren in zijn Joods nationaal erfgoed op de West Bank

machpela4Duizenden mensen vierden op maandag 9 april 2012 in Hebron de Pesach (het Joodse Paasfeest) aan de Grot van de Patriachen (Machpela). Talrijke artiesten en muzikanten kwamen er om te bidden en hun respect te tonen voor de historische stad en voerden een concert uit voor de massa volk [bron]

Israël maakt werk van een plan om te investeren in locaties die het beschouwt als deel van zijn nationaal erfgoed, waaronder ook negen sites op de West Bank, zo deelde de regering gisteren maandag 14 januari mee in een aankondiging die wellicht de hardliners zal aanspreken de laatste week voorafgaande aan de parlementsverkiezingen. Een en ander zette meteen kwaad bloed bij de Palestijnen.

Netanjahoe en Zvi HauserDe Israëlische kabinetssecretaris Zvi Hauser (plaatje rechts) zei dat Israël een toegang voor gehandicapten zal toevoegen aan de Grot van de Patriarchen (Machpela), een politiek gevoelig heiligdom in Hebron op de West Bank dat zowel door Joden als door moslims wordt vereerd.

De V.S. kantten zich tegen een aankondiging van Israël in 2010 omwille van het feit dat het voortaan het heiligdom zou etiketteren als Israëlisch erfgoed, omdat volgens de Amerikanen dit de vredesinspanningen zou belemmeren. Palestijnse demonstranten raakten daarop in Hebron slaags met Israëlische troepen en de Palestijnse president Mahmoud Abbas waarschuwde ervoor dat dit manoeuver een religieuze oorlog zou aanvonken.

Nour Odeh, een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit, riep de internationale gemeenschap om de recentste Israëlische aankondiging te veroordelen. “Het Graf van de Patriarchen is een Palestijnse site en de Palestijnse Autoriteit is de enige instantie die verantwoordelijk mag zijn voor het aanbrengen van om het even welke veranderingen aan de site,” zei Odeh maandag j.l.

Met de verkiezingen voorde deur die volgende week plaatsvinden, zal premier Benjamin Netanjahoe waarschijnlijk aan een nieuwe ambtstermijn beginnen, maar zijn partij heeft zetels verloren aan een factie van de hardleerse religieuze nationalisten. De timing van de aankondiging doet vermoeden dat hij probeert om zijn traditionele kiezers van de harde kern terug te winnen.

Investering van ca. 80 miljoen euro
Zvi Hauser zei dat Israël de plicht heeft een verplichting heeft om de Joodse sites te renoveren en geen verband houden met politiek. “U kunt de geschiedenis niet veranderen. Vele sites uit de Bijbel vonden plaats in Judea en Samaria,” zei Hauser, de Bijbelse namen gebruikend om de West Bank aan te duiden. “Zolang wij in het gebied aanwezig zullen zijn, is het onze nationale en menselijke morele plicht om voor deze sites te zorgen en te bewaren [voor de mensheid].”

In het kader van het programma, heeft Israël ca. 80 miljoen (107 miljoen dollars) vrijgemaakt om te investeren in ongeveer 300 culturele sites en andere locaties, met inbegrip van het renoveren van Israëlische archeologische sites, het digitaliseren van de archieven en de bouw van een museum gewijd aan beroemde fysicus Albert Einstein.

De plannen omvatten onder meer het renoveren van de site van Tel Shilo op de West Bank, alwaar de Joodse traditie leert dat er zich ooit het Israëlitische tabernakel heeft bevonden en wellicht ook de bouw van een replica van het graf van Koning Herodes in Herodium, een site bovenop een heuvel nabij de stad Bethlehem op de West Bank. Archeologen zijn van mening dat het de begraafplaats was van de Joodse vazalkoning die regeerde over het Heilig Land dat tweeduizend jaar geleden werd bezet door het Romeinse Keizerrijk.

HerodiumEen luchtfoto van Herodium, de archeologische site waar zich het paleis van koning Herodes en zijn koninklijke graftombe bevinden, nabij Bethlehem op de West Bank. De Joodse koning Herodes was een vazalkoning onder de Romeinen die regeerde over [een deel van] Paelestina ten tijde van de geboorte van Jezus Christus. Hij wordt ook wel eens Herodes de Bouwer genoemd, omdat hij onder andere de haven van Caesarea liet aanleggen, in Jeruzalem de Tweede tempel liet herbouwen en last but not least het paleis op het Fort van Massada construeerde! Israël gaat thans een replica van Herodium bouwen net buiten Bethlehem, een investering van ca. 50.000 dollars.  [bron]

Bronnen:

 1. Ynet News: Israel investing in disputed West Bank sites [lezen]
 2. The Times of Israel: Israel to reconstruct King Herod’s tomb door Michal Shmulovich [lezen]

Gerelateerd:

 • UNESCO tovert Graf van Rachel in Bethlehem om naar een moskee [lezen]
 • UNESCO bijna bankroet door VS boycot na opname ‘Palestina’ en confiscatie van Joods erfgoed [lezen]
 • Duizenden vierden met een concert het Joods Pasen aan Machpela’s Grot in Hebron +video [lezen]

2 gedachtes over “Israël gaat ca. 80 miljoen euro investeren in zijn Joods nationaal erfgoed op de West Bank

 1. Als Italie, Engeland, Griekenland of anderen hun “historisch erfgoed willen beschermen door het op te knappen, is dit geen punt van discussie. Als Israel haar Joods (en oudste van allemaal) erfgoed wil herstellen om dit te behouden voor volgende generaties is dit schokkend ‘wereldnieuws en barsten de protesten los.

  Het mooiste is nog de reactie van America met nog geen “geschiedenis” van 250 jaar en de “Palestijnen” met hun ”geschiedenis” sinds 1986.

  Een beetje bescheidenheid is hier niet misplaatst.

  Like

 2. Zo is dat. En als je wilt weten hoe de ‘Palestijnen’ met hun erfgoed omgaan (ttz gestolen van de Joden) kan ik bv aan het onderstaande herinneren:

  Voorbeeld van hoe Palestijnen omgaan met het werelderfgoed: Nabloes op de West Bank, september 2000, de Eerste Intifada breekt los en de Palestijnen verwoesten de Graftombe van aartsvader Jozef. Hoewel de Palestijnen dezelfde Tombe claimen als hún erfgoed, wordt de Tombe toch ontheiligd en afgebrand om zich te wreken op de Joden van Israël omdat zij dit vereren als een Joods heiligdom.

  Like

Reacties zijn gesloten.