Alleen met geld raakt de PA op de West Bank bijlange na niet uit de miserie [Jonathan S. Tobin]

moneyDe bodemloze financiële put van de Palestijnse Autoriteit

Zoals ik gisteren opmerkte, is president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit op weg naar de Arabische landen om hen te trachten te overreden om hem geld te geven. Jammer genoeg voor Abbas, heeft zijn opwaardering binnen de Verenigde Naties in november hem tot nog toe alleen maar windeieren opgeleverd en zijn populariteit bij diegenen die in de wereldorganisatie op hem stemden niet bijster verbeterd. In feite ligt de Palestijnse Autoriteit zowat aan gruzelementen.

Hoewel dit niet de eerste keer is dat de PA cash flow problemen heeft gehad, is het huidige tekort deze keer bijzonder nijpend en voldoende om een scherp hoofdartikel in The New York Times los te weken waarin in hoofdzaak Israël wordt beschuldigd voor de huidige financiële problemen binnen de Palestijnse Autoriteit. Maar terwijl Israël enkel wat belastinginkomsten van Abbas heeft ingehouden om de schuldenberg van de PA aan Israël weg te werken, gaat het probleem op de West Bank heel wat dieper dan het huidige geschil tussen de regering Netanjahoe en de PA.

The Times heeft gelijk dat het in niemands belang is dat de Palestijnse Autoriteit in mekaar stort, maar zijn vraag naar meer geld van Israël, de Verenigde Staten, de Arabische wereld en de internationale gemeenschap, dat kritiekloos in de koffers van Abbas moeten worden gekieperd, gaat compleet voorbij aan wat er in feite aan de hand is op de West Bank. Geen enkele hoeveelheid buitenlandse hulp kan een regering en een maatschappij oplappen die volledig vierkant draait. De kwestie van de insolventie van de PA is direct verbonden aan zijn halsstarrige weigering om vrede [met Israël] te maken.

Hoewel een Palestijnse overheid geen onwerkbaar geval is dat noodzakelijk zou zijn om een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten te laten werken om aldus het conflict op te lossen, draait de zaak hier niet alleen vierkant omwille van het feit dat de PA corrupt en incompetent is. Het is in zodanige mate corrupt en incompetent omdat de politieke cultuur van de Palestijnse maatschappij nog steeds veel meer geïnteresseerd is in het bestendigen van het conflict met Israël eerder dan in het opbouwen van een eigen soevereine staat.

Hoewel de Arabische en moslimstaten, die beweren de Palestijnen te steunen, in feite slechts weinig gedaan hebben om hen te helpen tijdens zijn haast 20-jarig bestaan, heeft de PA enorme sommen hulp ontvangen van Israël, de Verenigde Staten en van de internationale gemeenschap. Voor het overgrote deel echter, werd dit geld compleet achterover gedrukt of schaamteloos verspild.

Het gedeelte hulpfondsen dat toch het Palestijnse publiek bereikte, werd vaak besteed aan het ondersteunen van terreurgroepen of werden enorme bijdragen gespendeerd aan de tewerkstelling in overheidsdiensten. Dit alles heeft maar bitter weinig bijgedragen tot de ontwikkeling van de economie op de West Bank, maar diende meestal om schijnbanen met vooral grote sier te creëren om diegenen te belonen die zich loyaal toonden tegenover wijlen Yasser Arafat en nadien tegenover zijn opvolger Mahmoud Abbas.

De laatste jaren echter, zoals The Times opmerkte, is er een inspanning geweest van premier Salam Fayyad van de PA om zijn volk daadwerkelijk te dienen en de ontwikkeling te bevorderen evenals te ijveren voor goed bestuur van de PA-regering. Het probleem is dat hoezeer de Amerikanen en de Israëliërs Fayyad ook zouden willen helpen, al zijn inspanningen eerder uitzondering dan regel zijn. De impopulaire Fayyad oefent echter weinig echte invloed uit op de toekomst van de PA. Hij zal ook snel aan de kant worden gezet vanaf het ogenblik dat de fusie tussen Al Fatah en Hamas tot bloei zal komen.

Wat nog belangrijker is dat de mislukking van de economie op de West Bank in feite toe te schrijven is aan de weigering van Abbas om over vrede met Israël te spreken of te maken. Had hij dit in 2008 gedaan toen Ehud Olmert hem soevereiniteit aanbood, zouden de dingen vandaag helemaal anders zijn geweest. Datzelfde geldt ook de weigering van Arafat om de vredesaanbiedingen van Ehud Barak in 2000 en 2001 te accepteren. De tweede intifada die Arafat daarop lanceerde ruïneerde de economie op de West Bank.

De nuchtere waarheid luidt dat er geen enkele zekerheid bestaat dat het geld dat de Verenigde Staten, Israël of de Europeanen gevraagd worden om weg te schenken aan Abbas, weinig meer zal doen dan enkel het falende regime overeind te houden. Het zou kunnen dat het subsidiëren van een mislukking een beter alternatief is dan de chaos die zou volgen als de PA volledig in elkaar zou storten, maar het geeft geen antwoord op het probleem.

Waar de Palestijnse Autoriteit werkelijk nood aan heeft is niet zozeer wat geld uitdelen maar een complete omwenteling in zijn cultuur, die Abbas of een opvolger zou toelaten om het conflict te beëindigen en van de grond af opnieuw te bouwen aan een stabiele maatschappij die niet langer geobsedeerd is door geweld en terreur tegen Israël. Zolang dat niet gebeurt, zullen de Palestijnen schooiers en bedelaars blijven en zal het Israëlische publiek nooit een terugtrekking steunen die van de West Bank een lanceerbasis voor terroristen zou maken op de manier zoals wat er in Gaza in 2005 is gebeurd (toen Israël zich terugtrok uit Gush Katif).

Het failliet van de Palestijnse Autoriteit is zowel op moreel als financieel gebied. Net zolang de Palestijnen en diegenen die van The Times houden en hen willen helpen dit te realiseren, zal de hulp aan hen steeds een kwestie blijven van steeds maar meer geld in een donkere konijnenpijp te gooien.

door Jonathan S. Tobin


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. Commentary Magazine:
  – Money Alone Won’t Bail Out the West Bank door Jonathan S. Tobin [lezen]
  – Obama Needs to Warn Abbas on Terror door Jonathan S. Tobin [lezen]
 2. Elder of Ziyon:
  – Fayyad Slams Arab States for Failing to Donate to PA [lezen]
  – Fayyad again begs Arabs to pay their pledges to the PA [lezen]
 3. Boston.com: Palestinian PM urges Arabs to send promised cash [lezen]
 4. Haaretz: Palestinian PM Fayyad slams Arab donors for failing to deliver aid to PA [lezen]
 5. Arutz-7: Abbas Warns of Hardships for PA Without Arab ‘Safety Net’ door Elad Benari [lezen]

Gerelateerd:

 • Abbas vraagt Arabische landen dringend om hun financiële beloftes aan de PA na te komen [lezen]
 • Abbas voorspelt zware tijden voor Palestijnen als Arabische landen hun financiële beloftes niet nakomen [lezen]
 • Arabische landen beloven corrupte PA op Westbank en Gaza maandelijks extra 77 miljoen euro [lezen]
 • Israël gaat 90 miljoen euro inhouden op taksinkomsten bestemd voor de Palestijnse Autoriteit [lezen]
 • Europese Unie geeft 495 miljoen euro aan Hamas en al Fatah [lezen]
 • Israel Today Nederland: Ontwikkelingshulp voor Palestijnen: Waar is al dat vele geld gebleven? door Ryan Jones [meer]
 • EU geeft elke dag 3 miljoen euro hulp aan Palestijnen en weet niet waar al dat geld blijft [lees]
 • De schandelijke, rijke levensstijl van de Palestijnse leiders door Daniel Greenfield [lezen]
 • Wat het Westen op de ‘Westelijke Jordaanoever’ financiert door Khaled Abu Toameh [lees]
 • Oorzaak Palestijnse financiële crisis niét Israël maar Hamasdictatuur in Gaza door Evelyn Gordon [lees]
 • De Wereldbank waarschuwt: de Palestijnen zijn niet klaar voor een onafhankelijke staat [lees]
 • In het spoor van de enorme geldstromen naar ‘Palestina’ door Mitchell G. Bard [lees]
 • Alles over de financiële knoeiboel en corrupte in de PA op Brabosh.com in de rubriek “Pallygate” (41 artikels) [lees]

Een gedachte over “Alleen met geld raakt de PA op de West Bank bijlange na niet uit de miserie [Jonathan S. Tobin]

 1. Geef de “W-Bank aan de Singaporees en binnen een jaar ontstaat er een tweede Singapore, iets wat de Arabische Palestijnen in nog geen honderd jaar zullen presteren, met of zonder geld.

  Waarom? Omdat zij meer bezig zijn met de destructie van Israel dan hun eigen belang want
  Iets wat jou niet toebehoort, kan je niet koesteren!

  Like

Reacties zijn gesloten.