Festival in Eilat: 950 buikdanseressen van over de hele de wereld dansen voor vrede in het M-O

orif-matsirDe wereldberoemde Israëlisch Joodse (mizrahi) buikdanseres Orit Maftsir is wereldwijd bekend voor het onderwijzen en demonstreren van de kunst van het buikdansen. Ze is één van de stichters en organisatoren van het Eilat Buikdans Festival, het grootste festival van de wereld in zijn soort, dat sinds 2005 jaarlijks wordt georganiseerd. Orit zetelt gewoonlijk in de jury en is bekend voor haar expressieve dansstijl en extravagante danskledij.

Zowat 950 dansers van 30 landen – met inbegrip van Turkije, Egypte en Jordanië – nemen deel aan het grootste buikdansfestival ter wereld dat plaatsvindt van 13 t/m 16 januari 2013 in de zuidelijk gelegen badstad Eilat van Israël. Buikdansers en vooral danseressen tonen hun beste kunnen dat vanaf vandaag in het Club Hotel van Eilat begint.

Aan het festival, dat het grootste dansfestival in zijn soort is van de wereld, nemen zowat 950 dansers en danseressen deel afkomstig uit Israël en 30 andere landen van over de hele wereld. Orit Maftsir, één van de organisatoren van het festival en een wereldberoemde buikdanseres, vertelde dat er tot nog toe geen enkele annulaties werden gemeld van buitenlandse deelnemers ondanks de recente Israëlische militaire operatie in Gaza.

Het hoogtepunt van het evenement is de aankomst van buikdanseressen en leraren uit de Arabische landen, die niet bang zijn om naar Israël te komen en met hun borsten en heupen te wiebelen voor de vrede. “Voorbij de culturele relaties die het festival creëert tussen de landen van het gebied, helpt het ook de relaties tussen de mensen te versterken,” zei Roni Pivko, de manager van de hotelketen van Club Hotel.

Opmerkelijk:
Eind november 2012, toen duizenden Egyptenaren demonstreerden op het Tahrirplein in Kaïro, werden de klok rond optredens van buikdanseressen uitgezonden op de Arabische televisiekanalen waaronder ook twee Egyptische TV-kanalen, waarin Israëlische danseressen op de voorgrond schitterden. De twee kanalen zonden 24 uur per dag muziekvideo’s uit, die ook in Israël worden bekeken.

Zij begonnen onlangs videoclips uit te zenden met de Israëlische buikdanseres Orit Maftzir, die overal in de wereld optredens verzorgt en de organisator is van het Internationale Buikdans Festival in Eilat, Israël. De kanalen noteerden weliswaar dat de danseres Maftzir is, maar ‘vergaten’ het feit te vermelden dat zij Israëlische is. In de bewuste videoclips wordt zij begeleid door andere Israëlische danseressen.

“Het is amusant dat, terwijl het Tahrirplein in vuur en vlam staat, zij op hun TV-kanalen verder feestvieren met een Israëlische buikdanseres op de televisie,” zei een lachende Orit Maftzir.

Video: optreden van Orit Maftsir met Arabisch orkest

Belle Dance Festival in Eilat


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Gewoon de buik gebruiken voor vrede (eten & dans) in plaats van hersenen die bij veel mensen sowieso niet werken.”

Bronnen:

  1. Ynet News:
    – Arab belly dancers flock to Eilat door Itamar Eichner [lezen]
    – Israeli dancer dazzles Egyptians door Itamar Eichner [lezen]
  2. Eilat Festival: International Bellydance Festival in Israel 2013 [lezen]

Een gedachte over “Festival in Eilat: 950 buikdanseressen van over de hele de wereld dansen voor vrede in het M-O

  1. Beste Brabosh…..vlak hieronder is de reactie op de actie voor Eilat, Gods Land. met hartelijke groeten van S de roos, Nederland

    Like

Reacties zijn gesloten.