Palestijnse amokmakers zetten illegaal woonkamp neer in betwist “E-1”-gebied nabij Maaleh Adumim

bab-al03aVrijdag, 11 januari 2013. Een tweehonderd-tal Palestijnen hebben gisterochtend met de hulp van buitenlandse anti-Israëlactivisten een illegaal woonkamp van ca. 50 tenten neergezet in het omstreden “E-1”-gebied nabij Maaleh Adumim op de West Bank. Hoewel de Palestijnse relschoppers hopen de Israëliërs te provoceren en dat ze hardhandig zouden aangepakt worden en aldus de internationale pers te halen die geilt op dergelijke incidenten, kan Israël beter het kampement laten staan tot net nà de Israëlische verkiezingen van 22 januari a.s. om er kordaat en geruisloos met de karwats door te jagen.  [foto’s: Ohad Zwigenberg/Ynet News]

Een groep van 200 Palestijnen, die door buitenlandse activisten wordt gesteund, heeft in de vroege uurtjes van vrijdag 11 januari 2013 een buitenpost opgezet in het betwiste “E-1” gebied, dichtbij Ma’aleh Adumim. De Palestijnse buitenpost, genoemd Bab al-Shams (“Poort van de Zon”), bestaat uit ca. 50 tenten.

Mahmoud Zawara, woordvoerder van de Palestijnse Volks Commitees (PPC) en leider van het initiatief, vertelde tegenover Ynet dat het kampement werd opgericht als onderdeel van de Palestijnse “strijd” voor de vernietiging van Israël. Zawad zei “we hebben dit specifiek gebied uitgekozen omdat het van de Palestijnen gestolen grond is en het een wig plaatst tussen de noordelijke en zuidelijke delen van de West Bank.”

Zawara vertelde dat het kamp de komende dagen door Volksfront Verzet Commitees gebruikt zal worden tijdens verschillende activiteiten die worden gehouden in de Vallei van de Jordaan. “Ik hoop dat het kampement permanent zal worden en in het “E-1″ gebied zal blijven staan.”

Zawara vertelde dat de Palestijnen niet van plan zijn om de confrontatie aan te gaan met de Israëlische veiligheidstroepen, die tot op heden nog niet op het terrein zijn opgedaagd. “Wij zijn naar hier gekomen in het kader van een niet-gewelddadig verzet; wij zullen ons niet inlaten met om het even welke vorm van geweld,” zei hij tegen Ynet.

“Volgens de internationale wet en zelfs volgens de Israëlische wet, kan het Israëlische leger ons niet verhinderen om tenten op te stellen.” Zawara zei dat de mogelijkheid bestaat dat het IDF en de Israëlische politie eventueel de Palestijnen zouden willen evacueren maat hij drukte de hoop uit dat “vandaag een dag zonder geweld zal zijn.”

Bab al-Shams is de naam van een roman van Elias Khoury over het leven van Palestijnse vluchtelingen in Libanon na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948. Iets meer dan een maand geleden keurde de Israëlische regering de bouwplannen goed voor nieuwbouw in het “E-1” gebied, dat de hoofdstad Jeruzalem zou verbinden met Ma’aleh Adumim, als antwoord op de erkenning van ‘Palestina’ door de Verenigde Naties als een waarnemende nied-lidstaat.

De partij Otzma Leyisrael (‘Sterk Israël’, een rechtse Zionistische partij rond Aryeh Eldad) reageerde vrijdagochtend reeds op de berichten van de Arabische buitenpost in het E-1 gebied zeggende dat “Netanjahoe onmiddellijk het bevel moeten geven aan het Israëlische leger o al de Arabische relschoppers er weer uit te gooien met dezelfde vastberadenheid en geweld dat zij gebruikten tegen de Joden toen zij trachten een gemeenschap op te bouwen in hun [eigen] land.”

De verklaring, die werd afgelegd door partij vice-voorzitter Aryeh Eldad en Michael Ben-Ari wilde hiermede Netanjahoe herinneren dat “zelfs indien hij wenst een Palestijnse staat op te richten in Judea en Samaria [Shomron] en duizenden Joden te verdrijven van het erfgoed van hun voorvaderen, ook dan kan hij nog steeds niet zijn eigen verklaring negeren van een paar weken geleden toen hij zijn plannen bekend maakten om te bouwen in dit gebied.”

Met het aankondigen van die bouwplannen oogstte Israël scherpe kritiek uit het Westen, met inbegrip van de Verenigde Staten, en met Europese landen die hun locale Israëlische ambassadeurs op het matje riepen om hun afkeuring uit te drukken voor de beslissing van premier Netanjahoe om de nederzettingen uit te breiden tot het betwiste E-1 gebied. Hoewel de politieke rechterzijde inmiddels Netanjahoe heeft beschuldigd voor het uitstellen van die bouwplannen.

door Elior Levy

bab-al02a
bab-al01a
bab-al04a


Bronnen:

 1. Ynet News:
  – Palestinians erect outpost in E1 zone door Elior Levy [lezen]
  – Israel orders eviction of Palestinian outpost in E1 area door Elior Levy [lezen]
 2. The Times of Israel: Supreme Court blocks IDF plan to evacuate Palestinian outpost in E1 area door Michal Shmulovich [lezen]
 3. The Jerusalem Post:
  – Palestinians pitch tents in sensitive E1 corridor [lezen]
  – PM calls for eviction of Palestinian activists from E1 door Khaled Abu Toameh [lezen]
 4. Reuters: Palestinians pitch tents on land Israel plans for settlers door Ismail Khader [lezen]
 5. Arutz-7:
  – Otzma Leyisrael: Throw the Arab Rioters Out of E1 [lezen]
  – PA Mimics Jewish Nationalists with E-1 ‘Outpost’ door Maayana Miskin [lezen]
  – Netanyahu Orders Arab Outpost Taken Down door Gil Ronen [lezen]
 6. Haaretz: Hundreds of Palestinians erect tent city in E-1 to protest settlement construction [lezen]

Gerelateerd:

 • Woningbouw in Israël: slagveld van de internationale media door Mr. Merkava [lezen]
 • Het èchte obstakel voor de vrede? De critici van Israël door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Premier Netanjahoe: Ik zal het VN-verbod op nieuwbouw in onze hoofdstad Jeruzalem negeren [lezen]
 • Leo Rennert: ‘Hallo? Het gaat helemaal niet om nederzettingen, idioot!’ [lezen]
 • De wereldvrede bedreigd: Geen enkel wapen is dodelijker dan het Israëlisch huis door Likoed.nl [lezen]
 • Bouwprocedures voor nieuwbouw in Jeruzalem versneld goedgekeurd, weer 1500 huizen erbij [lezen]
 • Bouw, Bibi, bouw! Doorgaan met Joodse huizen bouwen en nooit capituleren! door Dovid Efune [meer]
 • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
 • Waar precies wordt er nu gebouwd in het oostelijk deel van Jeruzalem? door Melanie Lidman [meer]
 • Vier EU-landen tegen veroordeling Hamastoespraak maar wel Israël wraken om nieuwe bouwplannen [lezen]

13 gedachtes over “Palestijnse amokmakers zetten illegaal woonkamp neer in betwist “E-1”-gebied nabij Maaleh Adumim

 1. Jeps. In het omgekeerde geval, moest zich ergens in een van de omringende Arabische buurlanden of bv in Iran een dergelijke situatie voordoen, zouden al na 5 minuten ‘bezetting’ de afgerukte lichaamsdelen van de activisten je rond de oren vliegen.

  Iedereen lijkt steeds maar te willen vergeten dat Israël een democratische rechtstaat is waar zelfs diegenen die deze staat willen vernietigen, hen nog steeds alle rechten worden geschonken en daarvoor zelfs het eigen justitieapparaat carte blanche geeft om die vernietiging zo vlotjes mogelijk te laten verlopen.

  Als een terrorist die zegt je te zullen vermoorden, par accident zijn wapen laat vallen, ga je dan zo behulpzaam zijn om het wapen voor hem oprapen en hem terug in de handen stoppen zodat hij toch nog zijn werk kan afmaken? Daar lijkt het soms wel wat op in Israël. 😦

  Like

 2. daar gaan we weer…. en weet je wat het ergste van al is? dat men Israel durft verwijten dat het een “apartheidsstaat” is…..ik vraag me soms af wie meer rechten heeft in Israel….

  stel je is voor dat er Joden het plan moesten hebben om pakweg in Ramallah een tentenkamp te gaan opstellen;ik vrees dat ze niet eens tot in de rechtbank zouden geraken.

  Like

 3. Intussen lees ik zonet op Ynet dat Israël het bevel heeft gegeven om het Palestijnse kampement af te breken. De Palestijnen zouden een uur tijd krijgen om op te krassen, dan zal het IDF ingrijpen. Abir Copty, één van de organisatoren zei “We zullen niet vrijwillig vertrekken.” Een flink pak ransel zal hen ongetwijfeld tot inkeer brengen.

  Israel orders eviction of Palestinian outpost in E1 area
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4331460,00.html

  Like

 4. Dat klopt Menachem. Volgens de Oslo Akkoorden van 1993 ligt het E-1 gebied in Area C dat volledig aan de Israëlische controle werd toegewezen. Het blijft onbegrijpelijk waarom het Westen en de rest van het M-O Kwartet zo weigerachtig staat tegenover het feit dat Israël huizen en steden bouwt in het C-gebied vermits het in principe dat gebied volgens de internationale wet controleert.

  Like

 5. Je zegt:
  “Wat mij betreft en voor zover ik de geschiedenis van Israël ken, is het E-1 gebied onbetwiste duidelijk aantoonbare Joodse grond. Maar zeggen en schrijven dat het is, klinkt toch al wat waarachtiger dan te zeggen dat het Palestijns of Arabisch gebied zou zijn.”

  Ja precies, voor mij is het E-1 ook onbetwist Joodse grond. Maar wat betreft het E-1 gebied is in de Oslo-akkoorden afgesproken dat deze aan Israël zouden worden toegewezen, en die akkoorden zijn medeondertekend door de Palestijnen. Waardoor het E-1 gebied niet meer “internationaal “betwist” gebied” zou moeten worden genoemd.

  Ik vind het dus jammer dat in dit artikel onbesproken is gebleven dat “het betwiste E-1 gebied” in de Oslo-akkoorden aan Israël toegewezen is, en wel precies volgens de afspraken die met de Palestijnen zijn gemaakt.

  Dit kom je trouwens nergens in de berichtgeving van MSM tegen, dat de E-1 gebieden bij de Oslo-akkoorden aan Israël werden toe bedeeld.

  Wanneer de waarheid rond de E-1 gebieden in de MSM werd genoemd was de hetze tegen Israël omtrent de huizenbouw niet zo groot geweest. En had de Main Stream Media Israël niet in een kwaad daglicht kunnen zetten.

  Daarom: Onwetendheid is kracht.

  Like

 6. die Fransen das nog niks..(hoewel) maar stel u voor dat de Hollanders Belgie terug opeisen dat zou pas pfff zijn.tis nu al zo erg in Antwerpen hahaha

  Like

 7. Wat mij betreft en voor zover ik de geschiedenis van Israël ken, is het E-1 gebied onbetwiste duidelijk aantoonbare Joodse grond.

  Maar zeggen en schrijven dat het internationaal “betwist” gebied is, klinkt toch al wat waarachtiger dan te zeggen dat het Palestijns of Arabisch gebied zou zijn.

  Dan kunnen bv. de Fransen straks ook nog België opeisen als Franse bodem, enkel omdat Napoleon Bonaparte het ca. 20 jaar lang in handen heeft gehad (1794 – 1815).

  Like

 8. “het betwiste E-1 gebied”?

  Ik mag dan verdwaald zijn, maar ik dacht toch echt gehoord te hebben dat dit “het betwiste E-1 gebied” al bij de Oslo akkoorden aan Israël waren toegewezen. Orwel had gelijk: onwetendheid is kr(m)acht! (de m is mijn interpretatie)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.