Jordanië sluit zijn grenzen voor Palestijnse vluchtelingen uit Syrië [Elhanan Miller]

syria-refugee2Syrisch-Palestijnse vluchtelingen op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Syrië. Helaas voor hen sluiten de Arabische buurlanden hun grenzen voor hen, met inbegrip van Jordanië, Libanon en ook Hamas in Gaza en Al Fatah op de West Bank. Voor de Arabieren moet Israël de Palestijnse vluchtelingen opnemen zodat hun onrechtmatige eis, het zogenaamde “recht op terugkeer” naar het land van hun voorvaderen, alsnog wordt uitgevoerd.

Uiteraard kunnen zij altijd asiel aanvragen èn verkrijgen in België en Nederland en in de rest van de lidstaten van de Europese Unie. Zodat de verantwoordelijkheid voor het lot van de Syrisch-Palestijnse vluchtelingen door de EU andermaal in de schoenen van Israël wordt geduwd en de EU algauw de druk op Israël zal opvoeren om hen alsnog op te nemen. Aldus worden deze Palestijnse vluchtelingen uit Syrië de speelbal van de M-O politiek en andermaal ingezet als politiek wapen tegen Israël… 😦

Jordanië zal geen Palestijnse vluchtelingen die de burgeroorlog in Syrië ontvluchten binnenlaten in zijn koninkrijk, uit vrees dat wanneer het dit zou doen het Israël zou aanmoedigen om Palestijnen uit te zetten naar Jordanië, zei de Jordaanse premier Abdullah Ensour (plaatje rechts) gisteren, donderdag 10 januari 2013.

Premier Abdullah Ensour“Er zijn in Israël nog steeds personen die het land willen ontheffen van zijn verantwoordelijkheid voor het verdrijven van de Palestijnen uit hun huizen,” vertelde Ensour in een uitgebreid interview met het in Londen gevestigde Arabische dagblad al-Hayat.

“Jordanië is niet de plaats om de problemen van Israël op te lossen. Jordanië heeft een soeverein en uitdrukkelijk besluit genomen om de Palestijnen die in het bezit zijn van Syrische reisdocumenten, niét toe te staan het Jordaanse grondgebied te betreden,” voegde de premier eraan toe.

De afgelopen weken is Jordanië begonnen met het afwijzen van Palestijnse vluchtelingen, berichtte de in Qatar gevestigde nieuwszender Al Jazeera eerder deze week. In Jordanië worden op 23 januari a.s. (een dag na Israël) algemene verkiezingen gehouden en de vrees voor een Palestijnse demografische dominantie – eens nog verzwegen – wordt thans meer openlijk uitgedrukt in Jordanië.

“Het opvangen van deze broeders is voor ons een rode lijn, omdat het een prelude zal zijn voor een andere golf van deportatie, wat precies is wat de Israëlische regering wil hebben,” voegde Ensour eraan toe. “Onze Palestijnse broeders in Syrië moeten hun rechten uitoefenen die zij genieten in het land van hun herkomst en zij zouden beter daar blijven tot de crisis voorbij is.”

Des gevraagd omtrent de mogelijkheid tot het vormen van een federatie of een confederatie met de Palestijnse staat, gaf de Jordaanse premier een ondubbelzinnig antwoord: “Dit is de beste kans om namens de Jordaanse regering in openbaar te verklaren dat er geen sprake kan zijn van een federatie of confederatie [met Jordanië] alvorens Israël zich terugtrekt uit al de bezette gebieden met inbegrip van Oost-Jeruzalem… Wij moeten Israël niet ontheffen van zijn verantwoordelijkheid voor de Palestijnse kwestie en die dan enkel op onze schouders te laten rusten.”

De leden van Knesset hebben omtrent het recht van Israël, het idee verworpen van een Palestijnse staat en verzocht om de toepassing van de Israëlische wetten op de West Bank. Moshe Feiglin, die de 22ste plaats bekleedt op de verkiezingslijst van Likoed-Beiteinu voor de Knesset, suggereerde tijdens een politieke conferentie van 1 januari j.l. de emigratie van Palestijnen van de West Bank aan te moedigen door elke Palestijnse familie op de West Bank een premie uit te loven van een half miljoen dollars.

In het gesprek haalde Ensour vernietigend uit naar de Moslim Broederschap in zijn land voor het boycotten van de aanstaande verkiezingen en voor het trachten van de legale bevoegdheden van de koning in te perken. Hij zei dat het overhevelen van de bevoegdheden van de koning naar het verkozen parlement niet de crisis zal oplossen, vermits de Moslim Broederschap eveneens het parlement wantrouwt.

Ensour gaf toe dat in het verleden de inlichtingendiensten van Jordanië met verkiezingsresultaten had geknoeid in opdracht van het Hasjemitische regime. Hij voegde er echter aan toe dat voor de stemming van dit jaar, de koning ’s lands veiligheidsdienst het bevel heeft gegeven zich in geen geval te bemoeien met het verkiezingsproces. “Er zal geen plaats zijn voor fouten die tijdens vorige verkiezingen werden gemaakt,” zei de premier.

door Elhanan Miller


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Jordanian PM: If we were to let in Palestinians from Syria, Israel would try to send more of them our way door Elhanan Miller [lezen]

Gerelateerd:

 • Tienduizenden Palestijnse vluchtelingen uit Syrië ongewenst volk in buurland Jordanië [lezen]
 • Hamas en Palestijnse Autoriteit weigeren Palestijnse vluchtelingen uit Syrië op te nemen door Aviel Schneider [lezen]
 • Opmerkelijk: Israël in Jordanië om gewonde Syrische vluchtelingen en kinderen te helpen [lezen]
 • Door wie worden de Palestijnen opnieuw slecht behandeld? door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Syrisch leger bombardeert Palestijns vluchtelingenkamp in Jarmoek [lezen]
 • Gevluchte Hamasleiders vrezen thans voor deportatie van Palestijnse vluchtelingen uit Syrië [lezen]
 • Help ons een Freedom Flotilla te zenden naar Gaza Syrië! door Michael Rubin [lezen]
 • Syrië massacre: Waar zijn thans de demonstraties, de Flotilla ‘s en boycots gebleven? door Pilar Rahola [lezen]
 • De waarschuwing van Syrië: de wereld zal straks Israël ook niet komen redden door Yair Lapid [lezen]

4 gedachtes over “Jordanië sluit zijn grenzen voor Palestijnse vluchtelingen uit Syrië [Elhanan Miller]

 1. En dit is de ‘menselijke kant van de Arabische broeders.

  Waar zijn onze ‘mensenrechten NGO’s om tegen deze mensonterende koehandel te ptotesteren? Nergens natuurlijk, want het past precies in hun straatje.

  Hoe méér Palestijnse vluchtelingen hoe beter want Israel is natuurlijk schuldig aan hun situatie.

  Probleem is alleen dat netzomin als Israel schuldig was aan de éérste stroom vluchtelingen is zij schuldig aan deze groep. Het zijn net zo als altijd de Arabische leiders die dit mensen- poker blijven spelen.

  Like

 2. Het is zeer raadzaam dat Israel er alles aan doet om haar grenzen te sluiten en geen Palestijnse vluchtelingen op te nemen. Dit als men dat toelaat, zal ze nog meer conflicten binnen haar territorium krijgen. Dat zal op een wat later stadium plaats vinden.

  Verplaats het naar de Eu en vooral naar Nederland,waar een grote partij het nu voor het zeggen heeft. Deze partij de Pvda kiest voor Palestijnen en heeft moslimbestuurders .
  Het zijn de partijen . PVDA,Groen LInks,welke verknocht zijn geraakt aan al wat Moslim is.

  Het probleem naar Nederland schuiven en deze vluchtelingen ,daar laten opnemen.
  Nederland schreeuwt toch altijd en wil het beste kind van de wereldklas zijn.
  Als ze het gaan doen zullen ze later wel een toontje lager zingen.

  Het zal na enige tijd wel zulke vormen gaan aannemen,dat de Palestijnse moslims volksprobleem no 1 gaat worden Deze groepen zijn niet geinteresseerdt in de Nederlandse Cultuur-taal,werk en willen alleen verzorgt worden. Snel komt het moment………..,.dat de grote meerderheid autochtonen gaat roepen en vragen gaat stellen. .De veroordeelde politici zullen zich nu ,met hen afvragen ,wat hebben we toch gedaan. Wat gaan we er aan doen? men zal tot een resulterend antwoord moeten komen.
  De slotsom zal blijken dat;
  een onontwikkelt volk dat veelal het terrorisme aanhangt en niet afzweert.
  Ander gedrag,cultuur dat stuitend kan werken. Dat vertoont,dat anderen moeilijkheden geeft.
  Een ieder beschaafd land wil toch liever zulke mensen niet opnemen.In de Arabische moslim-wereld is voor hen plaats genoeg.

  Like

  1. @In de Arabische moslim-wereld is voor hen plaats genoeg.

   Dat is exact hoe ik er ook over denk. Die vluchtelingen zouden beter opgenomen worden in de buurlanden van Syrië. Ze spreken dezelfde taal (Arabisch), hebben dezelfde culturele oorsprong, belijden dezelfde religie (met varianten soennitische of sjiitische Islam), ruimte zat, kortom ze zijn er zo goed als thuis. Waarom nog asiel aanvragen in een ver Europees land dat een totaal verschillende cultuur heeft?

   Like

 3. natuurlijk gaan ze die vluchtelingen niet opnemen…een van de voornaamste wapens(in hun ogen toch)tegen Israel gaan ze toch zo maar niet opgeven.

  OT///http://www.israelunseen.com/2012/12/16/anti-semitic-cartoons-in-toronto-area-muslim-newspaper/

  je woont in een goed welvarend land als Canada,je mag er vrijuit je geloof belijden,je hebt er niks tekort ;;dus daar kan je het al niet meer op schuiven.
  wat blijft er dan nog over? het onuitspreekbare of beter het verboden woord…JODENHAAT
  blijkbaar is het toegelaten om mij en andere joden(want ik neem dit dus persoonlijk op) te haten om wie we zijn…

  Like

Reacties zijn gesloten.