Israëlische verkiezingen: Links eenheidsfront tegen premier Netanjahoe mislukt [Ryan Jones]

livni-jac2Linkse partijen hopeloos verdeeld: Tzipi Livni (Kadima) en Shelly Yechimovich (Arbeidspartij) hangen letterlijk in de touwen en helpen aldus Naftali Bennett en Benjamin Netanjahoe aan de overwinning. Nieuwste peiling geeft 71 (op 120) zetels aan centrumrechtse partijen. Op 22 januari 2012 wordt het resultaat van de enige echte peiling eindelijk bekend. [cartoon van Ronny Gordon – Arutz-7].

Nu binnen twee weken de Israëlische verkiezingen worden gehouden proberen de belangrijkste linkse partijen een manier te vinden om premier Benjamin Netanyahu te verslaan. De linkervleugel is echter zo ver verbrokkeld, dat geen enkele partij een realistische hoop heeft om in de Knesset meer zetels te krijgen dan Likoed.

Toen eind vorig jaar de vervroegde verkiezingen werden aangekondigd hoopte de al lange tijd bestaande Arbeidspartij dat de verschillende linkse persoonlijkheden zich onder haar vlag zouden scharen. In plaats daarvan vormde de vroegere partijleidster van Kadima, Tzipi Livni, haar eigen beweging, evenals de populaire tv-presentator Yair Lapid. En Kadima zelf bestaat ook nog steeds, althans wat er van over is.

Likoed zelf heeft het ook moeilijk volgens de peilingen, en verliest mogelijke stemmen aan de weer opgeleefde rechtse partij Het Joodse Huis en zijn charismatische nieuwe leider Naftali Bennett. Toch kan Likoed, door de verdeeldheid van links, er zeker van zijn de grootste partij te worden en wordt Netanyahu de volgende premier.

In een wanhopige poging om weer aan de macht te komen riep Livni maandag een gezamenlijke vergadering bijeen met Lapid en Shelly Yechimovich, de leidster van de Arbeidspartij. Na de vergadering probeerde Livni te suggereren dat een nieuw centrum-links blok wordt gevormd waarvan zij het hoofd zou zijn. Lapid en Yechimovich vielen meteen Livni aan en beschuldigden haar van het bedriegen van de kiezers.

“We hebben met elkaar gesproken uit wederzijds respect voor elkaar,” zeiden Lapid en Yechimovich in een verklaring, die duidelijk maakte dat er geen formele overeenstemming was bereikt. Op haar beurt reageerde Livni met de beschuldiging dat Lapid en Yechimovich hun eigenbelang voorop stelden. Zowel Lapid als Livni hebben geweigerd om de mogelijkheid uit te sluiten dat ze toetreden tot een coalitie onder leiding van Netanyahu, terwijl Yechimovich herhaaldelijk heeft verklaard dat zij òf de premier òf het hoofd van de oppositie wordt.

De situatie is ofwel lastig ofwel een kans voor Netanyahu, afhankelijk van wie er naar kijkt. Er wordt algemeen aangenomen dat Netanyahu streeft naar een centristische coalitie, en dus een beroep zal doen op Livni, Lapid en Yechimovich om zich bij zijn regering aan te sluiten. Indien Lapid en Livni hiermee instemmen, houdt Yechimovich een kleine minderheidsoppositie over die weinig of geen invloed heeft op de regering.

Aan de andere kant kunnen Lapid en Livni, uit vrees als ‘verraders’ te worden beschouwd, zich aansluiten bij de oppositie, wat Netanyahu dwingt om een rechtse regering te vormen met Bennett. In dit scenario staat de oppositie veel sterker, en het overheidsbeleid, met name betreffende grondgebied en het vredesproces, zal veel meer naar rechts neigen. Hoe dan ook, het zal een interessante verkiezingsstrijd worden in Israël.

door Ryan Jones

verkiezingen-Israel2


Bronnen:

  1. Israel Today Nederland: Linkse eenheid tegen Netanyahu lijkt mislukt door Ryan Jones [lezen]
  2. Arutz-7:
    – Poll: Right to Get 71 Seats in Next Knesset door David Lev [lezen]
    – Livni Slams Likud and Jewish Home ‘Extremists’ door Elad Benari [lezen]