Israël zou om strategische redenen beter meteen de Jordaanvallei annexeren [Michael Harris]

jordan-valley

Er is niets dat Israël kan verhinderen om de Vallei van de Jordaan te annexeren, een gebied dat ca. 25 procent van de West Bank omvat. Israël heeft tot nog toe de West Bank niet geannexeerd omdat het terecht afkerig is om de ca. 2,5 miljoen Palestijnen die er wonen de Israëlische nationaliteit te schenken. Echter de demografische verhoudingen in de Vallei van de Jordaan zijn wel verschillend. Slechts 60.000 Palestijnen leven in die vallei en er is dan ook geen demografisch probleem dat zou voortvloeien uit annexatie.

Vallei van de Jordaan
Vallei van de Jordaan

Israël zou een grondgebied annexeren dat de beste natuurlijke defensie biedt tegen conventionele oorlogvoering langsheen het oostelijk front van Israël. Omdat de vallei een relatief korte grens heeft tussen de West Bank en Jordanië (97 kilometers), is Israël in staat geweest om het oprukken van vijandelijke Jordaanse legers naar de West Bank te verhinderen om zo uiteindelijk Israël binnen te dringen.

Vandaar dat voorstellen zoals die van de voormalige premier Ehud Olmert opnieuw herzien zouden moeten worden, voorstellen waarin hij volgens Haaretz de Palestijnen had aangeboden om de grens van Israël terug te trekken tot aan de route van het Veiligheidshekken.

Olmert zou Israël ’s grens naar het oosten hebben uitgebreid tot ca. 700 kilometers, waarvoor niet alleen een buitensporig hoog aantal Israëlische soldaten zouden moeten worden ingezet om die grens te verdedigen, maar het zou tevens Israël confronteren met een ernstig gebrek aan strategische diepte.

Zonder de Vallei van de Jordaan, kunnen vijandelijke legers vrij snel de West Bank binnentrekken en zichzelf positioneren op minder dan 16 km. verwijderd van de Middellandse Zee. Van dit punt af zouden zij Israël kunnen binnenvallen, de kustlijn bereiken, de Joodse staat doormidden snijden en de basis leggen voor zijn uiteindelijke vernietiging.

Een algemeen gekend tegenargument is dat de strategische diepte in de tegenwoordige tijd geen zin heeft, vermits de landen lange-afstandsraketten kunnen inzetten waarmee ze om het even welk doelwit in Israël kunnen treffen. De verdedigers van dit argument halen dan gewoonlijk de Golfoorlog van 1991 aan als voorbeeld, toen Irak Scudraketten afvuurde op Israël ondanks de aanwezigheid van IDF troepen in de Vallei van de Jordaan.

Strategische diepte mag dan misschien geen tegengif bieden tegenover Scudraketten, maar de bedreiging met lange-afstandsraketten is nog half niet zo ernstig als die van een invasie over land. Scudraketten kunnen wellicht veel vernietiging veroorzaken, maar raketten alléén zijn voor een land niet voldoende om een ander land over te nemen. Met andere woorden, de Vallei van de Jordaan is de enige betrouwbare defensielijn van Israël tegen het doemscenario van binnenvallende grondstrijdkrachten vanuit het oosten..

Anderen verwerpen dan weer het dreigement op van een conventionele oorlogsvoering vanuit het oosten, omdat hiervoor de samenwerking van Jordanië wordt vereist, een land dat in 1994 een vredesverdrag ondertekende met Israël. Nochtans, sinds de Arabische Lente anti-Israëlkrachten zoals de Moslim Broederschap aan de macht heeft gebracht, kan een eventuele regimeverandering in Jordanië de nieuwe overheid ertoe brengen met andere naties samen te werken om de Joodse staat te vernietigen.

De Israëlische soevereiniteit over de Vallei van de Jordaan, de enige territoriale verbinding tussen de rest van de West Bank en niet-Israëlisch grondgebied, biedt tevens bescherming tegenover het Palestijnse terrorisme, omdat dit de Palestijnse terreurcellen verhindert om wapens in te voeren over land.

De Palestijnse terroristen zou nog steeds wapens kunnen invoeren via de lucht, maar dit probleem kan worden verzekerd door de permanente controle te handhaven over het luchtruim boven de West Bank. Dit wordt door vele Israëlische politici als fundamentele veiligheid geëist en werd zelfs herhaald door premier Benjamin Netanjahoe tijdens zijn toespraak van 2009 aan de universiteit van Bar-Ilan.

Het klopt natuurlijk dat de terroristen hun wapens nog kunnen vervaardigen in eigen land, maar bewijzen tonen aan dat veel van deze organisaties afhankelijk zijn van buitenlandse hulp. Zo bijvoorbeeld produceert Hamas sommige van zijn eigen raketten, maar veel van hen, vooral de geavanceerde raketten als Iraanse Fajr-5 raket komen van buiten de Gazastrook.

Ondanks dit alles, werpen sommigen op dat Israël een militaire aanwezigheid in de vallei kan handhaven in het kader van Palestijnse soevereiniteit. Anderen stellen zelfs voor dat de buitenlandse militaire organisaties zoals de NATO, de volledige aanwezigheid van het IDF in de Vallei van de Jordaan zou kunnen vervangen, die dezelfde veiligheidsvoordelen zou bereiken.

Nochtans zou de toekomstige Palestijnse overheid waarschijnlijk de internationale gemeenschap achter zich verzamelen tegen wat zij zien als een schending van hun soevereiniteit. Dit zou Israël ertoe kunnen bren,gen te moeten kiezen tussen een dreigende diplomatieke crisis of een onomkeerbare veiligheidsnachtmerrie.

De regering van Israël om te beginnen de Vallei van de Jordaan moeten zien als een afzonderlijke entiteit van de rest van de West Bank, dat aan afzonderlijke besprekingen onderworpen zou moeten zijn. Dit zal de basis leggen en Israël de tijd geven waarin het land hopelijk zijn wetten, jurisdictie en regeringsbeleid kan uitbreiden over de volledige Vallei van de Jordaan.

door Michael Harris

De auteur is de voorzitter van TorchPAC, een pro-Israëlische politieke organisatie aan de Universiteit van New York, VS.


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: Israel should annex the Jordan Valley door Michael Harris [lezen]
 2. Ynet News: ‘Israel should annex 60% of Area C’ door Moran Azulay [lezen]

Gerelateerd:

 • Waarom ik gekant ben tegen de oprichting van een Palestijnse staat door Yair Shamir [lezen]
 • Parlementslid Tzipi Hotovely (Likoed) wil Israëlische soevereiniteit over heel de West Bank [lezen]
 • Geen soevereine Palestijnse staat maar directe annexatie van de Westbank [lezen]
 • Palestijnen hebben geen enkel recht op een eigen staat op de Westbank door Roelf-Jan Wentholt [lezen]
 • Waarom Israël tijdens Zesdaagse Oorlog in 1967 de West Bank heeft ingenomen door Beyond Images [lezen]
 • Annexatie Westoever dreigt indien PA eenzijdig onafhankelijkheid verklaart [lezen]
 • Naftali Bennett’s ‘Stabiliteits Initiatief’ voor een vredevolleoplossing op de West Bank + video [lezen]
 • Het 7-punten programma van Naftali Bennett om het Arabisch-Israëlisch conflict beter te beheersen [lezen]
 • Naftali Bennett: ‘Israëlische soevereiniteit toepassen over Judea en Samaria’ + video [lezen]
 • Peiling: 66 procent Israëliërs gekant tegen soevereine Palestijnse staat naast Israël door Aviel Schneider [lezen]
 • Peiling: Meerderheid van de Israëlische bevolking kant zich tegen de tweestatenoplossing [lezen]
 • Het is tijd om verder aan de Joodse staat te bouwen en niet meer aan de ‘Palestijnse’ door Fresnozionism [lezen]

2 gedachtes over “Israël zou om strategische redenen beter meteen de Jordaanvallei annexeren [Michael Harris]

 1. Het is zeker een strategische zet van het Israelitische bestuur,om het Joodse volk een veiliger wonen te garanderen ,als de Jordaanvallei volledig onder contole is en zoal niet duurzaam blijft.. Annexeren is een woord dat hierbij niet benoemd mag worden. De maar weinig wonende Palestijnen in deze vallei kunnen volledig intergreren of vrijwillig emigreren. Turkije,Jordanie heeft voldoende ruimte ,maar of ze deze groep willen valt te betwijfelen.
  Jordanie en het huidige regiem van Sirie heeft een Palestijns probleem en doet er alles aan om dat volk daar niet te willen hebben wonen en legt onder druk van de VN,tijdelijke er vluchtelingenkampen aan..De westbank behoort door Israel en VN bestuurt te worden,zodat ieder vredig kan wonen.

  Like

  1. @Annexeren is een woord dat hierbij niet benoemd mag worden

   Je hebt gelijk Antonius. In plaats van “annexeren” zouden we beter het woord “toevoegen” [aan het Israëlisch grondgebied] gebruiken, omdat het tenslotte toch om grondgebied gaat dat al duizenden jaren tot het land van Israël ’s voorouders behoort.

   Like

Reacties zijn gesloten.