Waarom ik gekant ben tegen de oprichting van een Palestijnse staat [Yair Shamir]

state-militant2

Het idee dat een Palestijnse staat kan leiden tot een duurzame vrede in Israël is een diplomatieke obsessie geworden voor Israëlische en Amerikaanse beleidsvoerders. De ironie wil dat het de voormalige premier Yitzhak Rabin was die zich uitsprak ten gunste van een territoriaal compromis maar zich verzette tegen een Palestijnse staat (zie onderaan zijn brief.)

Yair ShamirOndanks dit, is het oprichten van zulk een staat het equivalent geworden van een “Messias” die de langverwachte vrede zal brengen naar het gebied. President Shimon Peres verklaarde dat er een meerderheid is die een tweestatenoplossing steunt. Zulk een verklaring toont aan dat de president niet op de hoogte wordt gehouden want dan zou hij geweten hebben dat, volgens een recente opiniepeiling door Mina Tzemach, namelijk het tegenovergestelde blijkt en dat er een stevige meerderheid in Israël bestaat die zich kant tegen een Palestijnse staat.

De kwestie van de zaak is dat een Palestijnse staat niet alleen er niet in zou slagen om vrede en stabiliteit in het gebied zou brengen, maar de spanning zou doen toenemen en een permanente instabiliteit in het gebied zou inluiden. Zulk een staat zou zich onmiddellijk aansluiten met en een klant worden van rivalen en vijanden van Amerika zoals zoals Iran en zouden de Amerikaanse, Israëlische en zelfs Arabische belangen schade berokkenen.

Een Palestijnse staat zou voor de revolterende terroristen in Irak de wind in de zeilen geven. Het zou Rusland en misschien China en Noord-Korea, een steunpunt geven in de oostelijke flank van het Middellandse-Zeegebied ten koste van de essentiële belangen van de V.S.

De geschiedenis van Abu Mazen [nom de guerre van Mahmoud Abbas] van de Palestijnse Autoriteit vertelt ons iets belangrijks iets over het waarschijnlijke karakter van een Palestijnse staat. Abu Mazen, die deze staat zal leiden, is bang om verkiezingen te houden in de Palestijnse Autoriteit uit vrees dat Hamas de controle zou verwerven. bereiken. Met andere woorden, zelfs nu heeft geniet hij geen openbare steun.

Daarnaast is hij een gediplomeerde van de Universiteit van Moskou (Ph.D. thesis: Ontkenning van de holocaust) en het was hij die de logistiek beheerde van Massacre in München van elf Israëlische atleten in 1972. Abu Mazen is één van de ingenieurs van het eigentijdse Palestijnse haatonderwijs, dat een lopende band voor terroristen is geworden.

Deze geschiedenis is niet die van een vredestichter en de lange lijst van de PLO van inter-Arabisch verraad, gebrek aan conformiteit, corruptie, onderdrukking en terrorisme, levert geen enkel bewijs voor een vreedzame Palestijnse staat van de toekomst. Sinds zijn makeover van een terreurorganisatie naar een semi-onafhankelijke entiteit in 1993, wordt de Palestijnse Autoriteit geleid door gediplomeerden van de PLO, die hun opleiding kregen op de terreurbasissen van Irak, Libië, Jemen, de Soedan, Libanon, Syrië en Tunesië.

De zogenaamde Palestijnse staat de vernietiging opleggen van de Arabische bondgenoten van Amerika en zou de kansen voor zijn rivalen en vijanden aanzienlijk verbeteren. Andere staten in het gebied weten hoe dat gaat. Tijdens de ondertekening van het Israël-Jordanië vredesverdrag in oktober 1994, spoorden de hoogste commandanten van het Jordaanse Leger hun militaire Israëlische tegenhangers aan om de Palestijnse staat te laten stoppen ten westen van de Jordaanrivier, “om te verhinderen dat het [pro-Amerikaanse] Hasjemitische regime ten oosten van de rivier zou vernietigd worden.”

Nog meer zorgwekkender zijn de banden tussen de PLO en Iran. De PLO was één van de eerste bondgenoten van Ayatollah Khomeini toen hij in 1979 het regime van de Sjah van Iran omverwierp. Na zijn verkiezing in 2005 van het voorzitterschap van de Palestijnse Autoriteit, waren de eerste bezoeken van Abu Mazen aan Teheran en Damascus. Een Palestijnse staat zou de verlengde terreurarm van Iran uitbreiden, die subversieve acties tegen pro-westers gezinde Arabische regimes zou vergemakkelijken. Het zou Iran tevens toelaten om de werking van zijn inlichtingendiensten en zijn militaire acties in het gebied te verbeteren met inbegrip van havenfaciliteiten in Gaza.

De lange en vastbesloten inspanning door Israëlische leiders om een Palestijnse staat te bevorderen en de rauwe kenmerken van de Palestijnse Autoriteit te verzachten, kan niets aan het feit veranderen dat een Palestijnse staat brandstof zou gooien op de terreur in het gebied. Naast dat alles, is het niet moeilijk om raketten te zien vliegen richting Israël die worden afgevuurd vanuit Judea en Samaria, zoals wat gebeurde in het zuiden na de Israëlische terugtrekking uit Gaza in 2005. Samengevat: wij moeten het idee van een Palestijnse staat in ons gebied onmiddellijk van onze Israëlische agenda schrappen en liefst nog wat vlugger.

door Yair Shamir

De auteur is een Israëlische politieker, vooraanstaand zakenman en voormalig legerofficier. Hij is lid van de Yisrael Beiteinu partij en de zoon van Yitzhak Shamir (1915 – 2012), die premier was van Israël van 20 oktober 1986 tot 13 juli 1992.

–————

De volgende brief werd gericht aan Mr. Shmuel Fisher op 25 december 1994 door Eitan Haber, die op dat ogenblik kantoorchef was van premier Yitzhak Rabin:

brief-shamir

Fotokopie van de brief uit 1994 van Eitan Haber, kantoorchef van premier Yitzhak Rabin
[klik op het plaatje voor een groter beeld 833 x 1024 pixels]

De brief luidt als volgt:

Gegroet,

Betreffende uw brief aan de eersteminister met betrekking tot een Palestijnse staat, antwoord ik u het volgende: De premier is van van mening dat er geen ruimte is voor een Palestijnse staat.

Dank u.

Getekend: Eitan Haber

Adviseur van de Eersteminister en Kantoorchef


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

  1. The Times of Israel: Why I oppose a Palestinian state door Yair Shamir [lezen]

Gerelateerd:

  • Peiling: Meerderheid van de Israëlische bevolking kant zich tegen de tweestatenoplossing [lezen]
  • Peiling: 66 procent Israëliërs gekant tegen soevereine Palestijnse staat naast Israël door Aviel Schneider [lezen]
  • De tweestatenoplossing is al een tijdje dood, laten we ze nu ook in alle vrede begraven door Dan Calic [lezen]
  • Meerderheid van de Palestijnen kant zich tegen de tweestatenoplossing door Michael Schneider [lezen]
  • 88 procent van Palestijnen gelooft dat enkel geweld en terreur Palestijnse onafhankelijkheid brengt [lezen]
  • Mahmoud Abbas wijzigt naam van Palestijnse Autoriteit in ‘Staat van Palestina’ [lezen]
  • Yitzhak Shamir, een zionist in hart en nieren: ‘Judea & Samaria behoren integraal toe aan Israël’ [lezen]
  • Bij het overlijden van oud-premier Yitzhak Shamir: ‘Er komt nooit een Palestijnse staat’ +video [lezen]

Een gedachte over “Waarom ik gekant ben tegen de oprichting van een Palestijnse staat [Yair Shamir]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.