Israël voorkwam recent chemische aanval op Syrische burgerbevolking door Assad’s leger

sarin-syria2

De laatste maanden is er al heel wat deining geweest omtrent de grote hoeveelheden gasvoorraden die liggen opgeslagen in geheime opslagplaatsen van het Syrische leger. Maar enkele weken geleden vond er zich een dramatische ontwikkeling plaats waarbij ei zo na kon voorkomen worden dat de wapens ook effectief werden ingezet tegen het rebellenleger en waarvan de burgerbevolking wellicht de grootste dupe zou worden. Slechts een gezamenlijke krachtinspanning van een aantal wereldleiders heeft toen een ramp nipt voorkomen, alhoewel het gevaar op dit ogenblik nog niet geweken is.

Bashar al AssadIn de laatste dagen van november 2012, toen de wereldaandacht uitging naar het miniconflict tussen Hamas en Israël en de stunt van Abbas in het circus van de Verenigde Naties, hadden de inlichtingendiensten van het Israëlische leger ontdekt dat in Syrië voorbereidingen werden getroffen om een gasaanval uit te voeren met het beruchte dodelijke ‘sarin’ zenuwgas.

Het IDF had ontdekt dat op twee geheime locaties chemicaliën werden gemixt en dozijnen bommen met het gas werden gevuld en klaargezet werden om in vliegtuigen geladen te worden. De New York Times berichtte maandag 7 januari verder dat commandanten van het IDF contact namen met het Pentagon in de VS en de Amerikanen informeerde over de gevaarlijke ontwikkelingen in Syrië. Slechts enkele uren later werd president Obama op de hoogte gebracht.

Tijdens het weekend dat volgde werd de situatie nog kritieker toen bekend raakte dat de gasbommen op voertuigen werden geladen om naar de Syrische luchthavens te worden gebracht. Regeringsambtenaren vergaderden ijltempo en het besef drong snel door dat wanneer de Syrische president Bashar al Assad het bevel zou geven om de gaswapens in te zetten, de gasbommen in minder dan twee uren in de lucht zouden zijn en dan zou het te laat zijn voor de Amerikanen om nog in te kunnen grijpen.

Wat er dan volgde werd volgens The NY Times een opmerkelijke show van zeldzame internationale samenwerking over een burgeroorlog waarover anders de Verenigde Staten, de Arabische landen, Rusland en China op bijna geen enkel punt tot een gezamenlijk beleid tav Syrië konden komen. Maar nood breekt wet zo bleek.

De combinatie van een publieke waarschuwing door president Obama en in meer scherpe bewoordingen private boodschappen die werden gestuurd naar de Syrische president en zijn militaire commandanten via Rusland en anderen waaronder Irak, Turkije en wellicht ook Jordanië hebben er toe geleid dat het chemisch mengen en de voorbereidingen voor de gasbommen werden gestaakt, aldus de New York Times.

“Ik denk dat de Russen begrepen hadden dat dit ene ding ons had genoopt om in te grijpen in de oorlog,” vertelde een topambtenaar van het ministerie van defensie de voorbije week. “Wat Assad er van heeft begrepen en of dat begrip nog terug kan veranderen wanneer hij een van de volgende maanden helemaal in de hoek wordt gedrongen, heeft iedereen het raden naar.”

Want de gasvoorraden liggen nog steeds onaangetast klaar voor gebruik. Laat ons hopen dat het Israëlische leger verder een oogje in het zeil houdt. Hoeveel levens er toen gered werden op de aanwijzingen van Israël zullen we wel nooit te weten komen. 😦


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Israel redt alwéér tienduizenden van haar vijanden.”

Bronnen:

  1. Ynet News: Report: Israel stopped Assad’s chemical warfare [lezen]
  2. The Algemeiner: Report: Israeli Intelligence Alerted West to Movement of Syria’s Chemical Weapons door Zach Pontz [lezen]
  3. The New York Times: Hints of Syrian Chemical Push Set Off Global Effort to Stop It [lezen]
  4. NBC News: Syria loads chemical weapons into bombs; military awaits Assad’s order [lezen]
  5. Bostllno: “Syria Preparing Sarin Gas Bombs for Own People, Reports Say” [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.