Israël wil op de Golan Hoogte langsheen de grens met Syrië een veiligheidshekken bouwen

syria-golan2aHet veiligheidshekken in de Sinaïwoestijn werd onlangs voltooid. Thans plant premier Netanjahoe een gelijkaardig hekken in de Golanhoogte. Op de laatste dag van de Zesdaagse Oorlog op 10 juni 1967 versloeg Israël het invallende Syrische leger en veroverde de Golan Hoogte. Op 19 juni 1967, keurde de toenmalige Israëlische regering de teruggave van de Golan aan Syrië goed in ruil voor een vredesakkoord. Dat plan werd echter teruggedraaid door de Resolutie van Khartoum van 1 september 1967. In de nasleep van de Jom Kippoeroorlog van 1973 toen Syrië (samen met Egypte) opnieuw de Joodse staat wilde vernietigen maar andermaal faalde in zijn genocidaal opzet, stemde Israël ermee in om 5 procent van de Golan terug te plaatsen onder Syrische controle. Dit deel werd uiteindelijk samengevoegd tot een gedemilitariseerde zone en staat sindsdien onder de controle van een vredesmacht van de VN. [foto: Sam Mugraby/Photos8.com]

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu is nu ook van plan om een veiligheidshek langs de grens met Syrië te bouwen. Deze dient het land te beschermen tegen illegale indringers en terroristen. Als voorbeeld moet het hek langs de Egyptische grens dienen, maakte de regeringschef zondag in het wekelijkse kabinetsberaad bekend.

“Vorige week heb ik een bezoek gebracht aan het veiligheidshek, dat we langs de zuidelijke grens bouwen”, zei Netanyahu aan het begin van de zitting volgens een mededeling van zijn bureau. Het hek is, op enkele gedeelten bij Eilat aan de Rode Zee na, bijna klaar. Door het hek zou het binnendringen van illegale immigranten in de Israëlische steden bijna helemaal gestopt zijn, voegde de minister-president er aan toe.

“De afgelopen zeven maanden zijn er geen indringers de Israëlische steden binnen gekomen. Iedere maand kwamen er enkele tientallen bij het hek en werden naar de opvanginstellingen gebracht, maar niet één illegale immigrant kwam in een Israëlische dorp of Israëlische stad terecht.”

Het bouwteam zou goed werk hebben geleverd, dat ook nuttig zou kunnen zijn langs andere grenzen, legde Netanyahu zijn plannen uit. Dit zou in de allereerste plaats langs de grens met Syrië moet gebeuren. “We zijn van plan om een identiek hek met enkele wijzigingen, die ter plaatse worden aangebracht, in de Golan te bouwen.

We weten, dat daar aan de andere kant van de grens het Syrische leger heeft teruggetrokken en dat hiervoor in de plaats de troepen van de wereldwijde jihad zijn gekomen.” Daarom zou Israël deze grens tegen illegale immigranten en terroristen moeten verdedigen. De joodse staat zou, gezien de instabiliteit van het Syrische regime, op ieder mogelijk scenario voorbereid moeten zijn.


Bronnen:

 1. Israel Netz: Netanjahu will Grenzzaun im Golan [lezen]
  – uit het Duits vertaald door E.J. Bron als: “Netanyahu wil grenshek in de Golan” [lezen]

Gerelateerd:

 • Israël vuurt voor het eerst sinds 1973 waarschuwingsschoten op Syrië af door Xander [lees]
 • Israëlische tanks schakelen Syrische mortierstellingen uit in de Golan door Xander [lezen]
 • Wordt Israël meegesleept in Syrische burgeroorlog? door Ryan Jones [lees]
 • Assad organiseerde provocaties aan de grens met Israël [lees]
 • Syrische burgers werden betaald om Israëlische grens te bestormen [lees]
 • Israël overweegt militaire interventie als Syrië valt om bewapening van Hezbollah te beletten door Xander [lees]
 • Duizenden Israëlische Arabieren betogen tegen het bloedige Syrische regime [lees]
 • IDF gaat vóór 20 september mijnenvelden aanleggen langsheen Syrische grens [lees]
 • Hezbollah parlementslid ontvouwt plannen hoe Israël vernietigd zal worden [lees]
 • Syrisch president Assad: Verzet tegen de bezetting van de Golan is een nationale plicht [lees]
 • Israël kan zich onmogelijk volledig terugtrekken uit de Golanhoogte [lees]
 • Israëlisch-Arabische soldaten op oefening in de Golan: Twee talen, één boodschap [lees]
 • Waarom Syrië nooit de Golan Hoogten mag terugkrijgen [Dry Bones cartoon] [lees]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.