Netanjahoe: Zolang ik premier ben zal Jeruzalem niet gedeeld worden; geen Hamas op de stadsmuren

Zicht op Jeruzalem halverwege de 19de eeuw voorbij de zogeheten ‘Groene Lijn’ op de “West Bank” (Judea & Samaria). De 3.500 jaar oude historische hoofdstad van het Joodse volk werd na de verovering door de Arabieren in mei 1948 door het Westen opeens “Oost-Jeruzalem” genoemd en nà juni 1967 opgeëist door de Arabieren als de hoofdstad van een nog op te richten fictieve soevereine staat ‘Palestina’ voor een Palestijns volk dat nooit bestaan heeft. Buiten de stadsmuren nergens een “West-Jeruzalem” te bespeuren, enkel een braakliggend terrein. ‘West-Jeruzalem’ bestond toen niet eens. Pas in de tweede helft van de 19de eeuw zullen de eerste bouwsels worden opgetrokken buiten de stadsmuren. Die buitenwijken ten westen van de feitelijke hoofdstad vormden samen “West-Jeruzalem”, maar de hoofdstad zelf bleef in Arabische handen. De Joden werden in 1948 uit hun Jeruzalem verdreven, het Joodse cultureel erfgoed vernield en de stad Judenrein verklaard. Negentien jaar later, tijdens de Zesdaagse Oorlog, heroverde Israël in juni 1967 zijn hoofdstad op de Arabieren en wijzigde de naam “Oost-Jeruzalem” terug naar Jeruzalem zoals die al millennialang luidt.

Jeruzalem zal niet verdeeld worden “zolang ik eersteminister ben,” zei Benjamin Netanjahoe op maandagavond 7 januari in een uitzending op de Israëlische televisiezender Kanaal 2.

Gevraagd door journalist Yaakov Elon omtrent opiniepeilingen waarin tweederden van de Israëliërs hun steun geven aan het splitsen van de hoofdstad als deel van een mogelijke vredesovereenkomst met de Palestijnen, antwoordde de eerste minister “I don’t buy it” [zou best kunnen maar ’t is niet realistisch] en benadrukte dat Hamas op de muren van de grens van Israël zou staan vanaf het ogenblik dat Jeruzalem verdeeld zou zijn.

Netanjahoe haalde het belang van de ideologie van wijlen zijn vader Benzion aan en zijn invloed op zijn denken, nota nemend van het “voorrecht” om in het Land van Israël te zijn. Herinnerend aan het Jeruzalem van vóór de oorlog van 1967, met een muur langsheen King George Street en de schietpartijen in de stad, vroeg de premier: “Is dat wat we willen… een akkoord, met soldaten van Hamas aan de grens?”

Israël breidde zjn soevereiniteit over de stad uit naar het heroveren van Oost-Jeruzalem en de Oude Stad op Jordanië in 1967. De vorige eersteminister Ehud Olmert bood in 2008 aan Mahmoud Abbas de soevereiniteit voor de Palestijnen aan in de Arabische buurten van Oost-Jeruzalem en stelde een multi-nationaal niet-soeverein bestuur voor in de Oude Stad. Abbas heeft nooit op dat aanbod geantwoord.

Met betrekking op een Palestijnse staat, zei Netanjahoe dat eerst aan drie voorwaarden moet worden voldaan vooraleer die werkelijkheid kan worden. Eerstens, zei hij, moeten de Palestijnen Israël als een Joodse staat erkennen. Ten tweede, moeten zij het einde van het conflict uitroepen. Tot slot moet om het even welke Palestijnse staat gedemilitariseerd worden, met een veiligheidsverdragen die de goedkeuring van Israël moeten krijgen.

Netanjahoe weigerde te antwoorden op vragen omtrent de voormalige chefs van de Israëlische inlichtingendienst, Yuval Diskin en Meir Degan, die zich beiden erg kritisch hadden uitgedrukt over de premier, meer in het bijzonder over de wijze waarop hij omgaat met de Iraanse nucleaire dreiging verwijzende naar de kwestie als “niet ernstig.”

Besprekend de aanstaande parlementsverkiezingen van 22 januari ’13, drukte Netanjahoe zijn bereidheid uit om een brede coalitie te vormen met de centrumlinkse partijen, maar beweerde dat zij die mogelijkheid al bij voorbaat zelf hadden verworpen. Hij zei ook dat zij de politieke lijn hebben te volgen in belangrijke zaken zoals veiligheid en financiën.

Donderdag, 13 december 2012, minder dan een week na de viering in Gaza van de 25ste verjaardag van de stichting van Hamas, trokken duizenden militanten van Hamas doorheen de straten van Nabloes en Hebron op de West Bank. Voor het eerst sinds 2007 kreeg Hamas op de West Bank de toestemming van Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, om weer op straat te komen en te manifesteren.


Bronnen:

 1. The Times of Israel: “Netanyahu says he will ‘never divide Jerusalem,’ could accept a centrist coalition” door Greg Tepper en Ilan Ben Zion [lezen]

Gerelateerd:

 • Prof. Benzion Netanjahoe: héél herenigd Jeruzalem bevrijden van Arabische controle door Elad Benari [lezen]
 • Oost-Jeruzalem als hoofdstad van ‘Palestina’ is boerenbedrog [meer]
 • Premier Netanjahoe: Ik zal het VN-verbod op nieuwbouw in onze hoofdstad Jeruzalem negeren [lezen]
 • Ron Prosor: Woningbouw in onze eigen hoofdstad Jeruzalem is geen obstakel voor de vrede [lezen]
 • De verwoesting van Jeruzalem door de Arabieren 1948-1967 – in beeld [meer]
 • Geschiedenis herhaalt zich – PalArabieren van 1947 tot 2010: Geen Joodse staat [lezen]
 • Jeruzalem delen met de Arabieren? Hebben we al geprobeerd, werkt niet [in beeld] [meer]
 • De Val van Jeruzalem in mei 1948 [meer]
 • Verdrijving van de Joden uit Jeruzalem – oude foto ’s herontdekt [meer]
 • Wie wil terug naar een Judenrein Jeruzalem? [meer]
 • Jeruzalem: Verdeelde stad 1948 – 1967 [meer]
 • 45 jaar geleden werd Jeruzalem heroverd op de muzelmaanse Arabieren en opnieuw herenigd [meer]
 • Een goede reden waarom het herenigde Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en dat zal blijven… [meer]