Fatah vierde in Gaza niét 48ste verjaardag van oprichting maar wel eerste aanslag tegen Israël

Wie de krantenkoppen las dit weekeinde kon er niet naast kijken. De Standaard: “In Gaza vieren honderdduizenden aanhangers de verjaardag van de Palestijnse organisatie Fatah“; De Morgen: “In Gaza zijn honderdduizenden aanhangers samengekomen om de verjaardag van de meer gematigde Palestijnse organisatie Fatah te vieren” of het beeldverslag van de VRT: “Gaza viert 48 jaar stichting van Al Fatah” enz.

Maar wat loopt er weeral mis in deze foutieve en eenzijdige berichtgeving? Een klein maar o zo belangrijk detail. Niet de stichting van Al Fatah werd gevierd, die stichting gebeurde informeel al bijna acht jaar eerder in 1957 (en omstreeks 1959-1960 de naam Al Fatah aannam) maar wel de 48ste verjaardag van de 1ste bomaanslag van Al Fatah in Israël! Dat is andere koek. Met dat feit te herdenken huldigt Al Fatah expliciet het gewapend verzet tegen Israël en ligt daarmee volledig op koers wat Hamas verkondigt, namelijk de fysieke vernietiging van Israël met geweld eerder dan het geschil bij te leggen via de diplomatie.

Honderdduizenden Fatahaanhangers bezochten vrijdag in Gazastad de eerste Fatah massabijeenkomst na de machtsovername door Hamas. Zij vierden het 48-jarig jubileum – niet van de oprichting van Fatah zoals ook Nederlandse media berichtten, maar van de eerste aanslag in Israël door leden van Al Fatah op 1 januari 1965.

Op die bewuste dag drongen een team van Al Fatah Israël binnen en trachtten de nationale watertoevoerlijn te saboteren. Het team slaagde erin om explosieven te plaatsen naast de hoofdwaterleiding, maar die kwam niet tot ontploffing en werd later opgemerkt door een Israëlische grenspatrouille en onschadelijk gemaakt.

De massale viering van Fatah vrijdag in Gazastad was de eerste waarvoor het Hamasbewind toestemming gaf na de machtsovername in 2007. Hamas deed dit in het kader van de verzoeningspogingen tussen de twee rivalen, nadat de Palestijnse Autoriteit eerder toestemming had gegeven voor een massabijeenkomst in Nablus (klik hier voor een unieke videoreportage).

Hamas viert op dit moment zijn oprichtingsjubileum. Fatach deed vrijdag hetzelfde in Gaza, berichtten onder meer de NOS, Volkskrant en veel Engelstalige media, die spraken van het 48-jarig bestaan van de partij. Dit is echter onjuist, zoals vrijwel alleen pro-Israelische bloggers en twitteraars opmerkten. Fatah, de ‘uitvinder’ van de term ‘Palestijn’, werd echter al opgericht op 10 oktober 1959, door onder meer Yasser Arafat en Mahmoud Abbas in Koeweit. Op dat moment had het echter nog geen ‘militair kader’; dit kwam er pas toen Syrië in 1964 terroristen ging werven en trainen voor Fatah.

Het 48-jarig jubileum dat werd gevierd was dat van de eerste ‘militaire actie’ op Israëlisch gebied. Dit was volgens onder andere deze Palestijnse bron een bomaanslag op het Israëlische waternet op vrijdag 1 januari 1965. De feestelijke viering vrijdag werd door honderdduizenden mensen bezocht. Volgens sommige bronnen waren de bezoekers voor een deel niet echt aanhangers van Fatah, maar burgers die ontevreden zijn over het dictatoriale regime van Hamas.

De menigte luisterde naar een opname van PA-president Mahmoud Abbas, die vrijdag meedeelde dat de West Bank van nu af aan officieel ‘Palestina’ genoemd moet worden. “Ons volk leeft onder een bezetting en een belegering en het is onze missie om onze pogingen te verenigen om onze hoofdstad Jeruzalem te redden. Maar de overwinning is nabij en wij zullen elkaar spoedig zien in Gaza”, zei hij onder meer.

Andere citaten: “Gaza was het eerste Palestijnse gebied dat zich ontdeed van de Israëlische bezetting. Wij willen dat de blokkade wordt opgeheven, zodat het vrij kan zijn en verbonden met de rest van de natie.” Verder prees Abbas verschillende shahids (‘martelaren’) van Fatah en van Hamas en andere Palestijnse facties. Hij noemde onder meer Hamasoprichters Ahmed Yassin en Abed Aziz al Rantissi,  en die van de Palestijnse Islamitische Jihad, Fathi Shiqaqi.

De rally werd vroegtijdig afgebroken. Volgens de officiële lezing van plaatselijke Fatahleiders gebeurde dit door ‘het enorme aantal deelnemers en logistieke problemen’. Getuigen zeiden echter tegen het persbureau AFP dat er een schermutseling uitbrak tussen aanhangers van Abbas en volgers van de voormalige Fatahcommandant in Gaza, Mohammed Dahlan. Dahlan is uit de Fatahpartij gezet wegens conflicten met Abbas.

Volgens een andere getuige sprongen er honderden Dahlanaanhangers op het podium, waar zij slaags raakten met de Abbasaanhangers. Volgens Gazaanse hulpdiensten vielen er naar schatting 55 gewonden, waarvan drie ernstig. Een 23-jarige man kwam om doordat hij zichzelf elektrocuteerde bij een poging om een vlag aan een elektriciteitsmast te hangen.

door Cidi Nederland

48-logo-map-palestine

De ‘gematigde’ leider van Al Fatah, Mahmoud Abbas, heeft andermaal een karikatuur neergezet omtrent zijn vermeende gematigdheid, door het nieuwe logo van Al Fatah voor te stellen naar aanleiding van de 48ste verjaardag van de eerste bomaanslag door zijn factie tegen Israël. Op het logo is een kaartje te zien van ‘Palestina’ en werd tegelijk met één enkele pennestreek Israël van de kaart geveegd.


Bronnen:

 1. Cidi.nl: Fatach viert jubileum 1e aanslag [lezen]
 2. Israellycool: 48 Ways To Whitewash Fatah Terrorism door Judge Dan [lezen]
 3. Likoed Nederland: Fatach viert jubileum eerste aanslag [lezen]

Gerelateerd:

 • Nieuw logo van Al Fatah, partij van ‘gematigde’ Mahmoud Abbas, veegt Israël van de wereldkaart [lezen]
 • Logo van Hamas voor zijn 25ste verjaardag toont waar zijn prioriteiten liggen [meer]
 • Al Fatah van ‘gematigde’ Mahmoud Abbas verheerlijkt oorlogsmisdaden van Hamas door Likoed.nl[lezen]
 • Uitbundig ‘Overwinningsfeest van de Qassamraket’ in Gaza nav 25 jaar bestaan Hamasterreur [meer]
 • Khaled Meshaal in Gaza: ‘Vandaag Gaza, morgen Ramallah en dan Jeruzalem, Haïfa en Jaffa’ [meer]
 • Wie is de mooiste van de klas: de radicale of de gematigde Palestijn? door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Opmerkelijke ‘kunst tentoonstelling’ in de Birzeit Universiteit van Ramallah, West Bank [in beeld] [lezen]
 • Mahmoud Abbas is geen ‘gematigde’ Palestijnse leider door Dan Calic [lezen]
 • Mahmoud Abbas, de grootste serieleugenaar van ‘Palestina’ sinds Yasser Arafat door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Abbas Zaki van Al Fatah: Ons ultieme doel is Israël wegvagen, maar hou dat voor jezelf + video [lezen]
 • Nieuw logo van Al Fatah, partij van ‘gematigde’ Mahmoud Abbas, veegt Israël van de wereldkaart [lezen]
 • Israël heeft geen ‘gematigde’ vredespartners in het M-O [lezen]
 • Gewapende vleugel van ‘gematigd’ Al Fatah (Mahmoud Abbas) vocht mee met Hamas tegen Israël [lezen]
 • Ook het ‘gematigde’ Al Fatah beschiet Joden vanuit Gaza en de Westbank [lezen]
 • Goed nieuws voor Israëlbashers: Fatah van ‘gematigde’ Abbas geeft gewapende strijd niet op tegen Israël [lezen]
 • Jeugdkamp van ‘gematigd’ Al Fatah (Mahmoud Abbas) genoemd naar moordenares door Kerstin Braun [lezen]
 • Negationistisch werk van Abbas opgenomen in leerplan basisonderwijs in Palestina [lezen]
 • ‘Gematigd’ Al-Fatah op Facebook: Kinderen zijn betere zelfmoordbomaanslagers dan hun moeders [lezen]
 • Mahmoud Abbas’ TV: Laat iedereen weten dat ik geen wapenstilstand en geen compromissen sluit +video [lezen]
 • Gematigd Al Fatah en Hamas zijn het weer eens: ons doel is Israël vernietigen door Elder of Ziyon [lezen]
 • Zwaar over het paard getild: Mahmoud Abbas door Melanie Phillips [lezen]

Een gedachte over “Fatah vierde in Gaza niét 48ste verjaardag van oprichting maar wel eerste aanslag tegen Israël

 1. Mevrouw Al-Hayya die in haar hamas uniform op overtuigende wijze de rol van de vrouw binnen hamas uitlegt….haar lief ventje maakt als ik me niet vergis deel uit van het “politiek bureau”(kind moet naam hebben) van hamas,verdere uitleg lijkt me totaal overbodig…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.