Tienduizenden Palestijnse vluchtelingen uit Syrië ongewenst volk in buurland Jordanië

Syrian refugee children who fled the vioZaatari, Jordanië, 19 augustus 2012. “Gunplay at the Zaatari refugee camp”: Kinderen, van wie de families het oorlogsgeweld in Syrië ontvlucht zijn, spelen aan een wasdraad in het Zaatari vluchtelingenkamp met namaak revolvers en machinegeweren de vuurgevechten na van wat er zich afspeelt in hun geboorteland. Boys will be boys (jongens zullen altijd jongens blijven, waar ook ter wereld.) En ook: jong geleerd is oud gedaan. Nog even geduld en straks hebben ze misschien wel èchte revolvers en kogels in handen?  [foto: Khalil Mazraawi / AFP / Getty Images – bron]

Hoe langer de oorlog raast doorheen Syrië, hoe meer vluchtelingen er komen. Jordanië is steeds een populaire bestemming geweest voor veel van deze Syrische vluchtelingen en het land staat bekend om zijn gastvrijheid behalve… wanneer het om Palestijnse vluchtelingen draait.

Holywoodactrice Angelina Jolie op visite in Zaatari
Hollywoodactrice Angelina Jolie op visite in Zaatari 11 sep. ’12

Volgens een artikel op de website van Public Radio International [PRI] hebben zowat 250.000 mensen die uit Syrië gevlucht zijn, de grens met Jordanië overgestoken om daar een veilig toevluchtsoord te zoeken. Velen van hen beginnen een nieuw leven in het Zaatari vluchtelingenkamp dichtbij de noordelijke grens van Jordanië met Syrië.

Anderzijds worden de Palestijnen de toegang gewoonlijk ontzegd. Een 23-jarige man, Mohamed genaamd, sprekend vanuit het Zaatari vluchtelingenkamp, vertelde tegenover de PRI dat zijn oom, die een Palestijnse identiteitskaart bij zich had, tot vijf keer toe aan de grens werd tegen gehouden en teruggestuurd [naar Syrië]. Gelukkig had Mohamed zelf wel een Syrische identiteitskaart op zak.

Wanneer Palestijnse vluchtelingen erin slagen de grens vanuit Syrië naar Jordanië te overschrijden, worden zij gewoonlijk door gezonden naar een afzonderlijk kamp, Cyber City genoemd. Terwijl het kamp Zaatari plaats biedt aan ongeveer 44.000 mensen die er de toegang worden verstrekt tot water, voedsel, giften en medische behandeling krijgen van hulporganisaties, moeten de Palestijnse vluchtelingen in Cyber City het met heel wat minder stellen. Dat kamp bevindt zich in een industriezone buiten de stad Ramtha aan de Syrische grens.

Gedeeltelijk overgelaten aan de resterende bitterheid na het bloedige conflict tussen Palestijnse militanten en de Jordaanse regering meer dan 40 jaar geleden (toen de PLO met de steun van Syrië in september 1970 trachtte de Jordaanse regering omver te werpen; Brabosh.com), gaat Jordanië omzichtig om met een groot aantal Palestijnen die zich hier momenteel hervestigen. Volgens de PRI is deze Jordaanse omzichtige behandeling van deze nieuwe Palestijnse vluchtelingen uit Syrië zuiver politiek geïnspireerd.

“De Jordaans-Palestijnse betrekkingen zijn de voorbije jaren enorm verbeterd maar een zeker wantrouwen blijft bestaan,” vertelde Daoud Kuttab, een journalist uit de Jordaanse hoofdstad Amman, tegenover de PRI. “Als gevolg daarvan, zijn de meeste ambtenaren in Jordanië erg op hun hoede voor om het even welke demografische veranderingen die de precaire balans tussen West Bank Palestijnen en Jordaniërs van Palestijnse origine, door deze Palestijnse vluchtelingenstroom uit Syrië uit evenwicht zou kunnen brengen.”

door Zach Pontz

cybercity2Ramtha, Jordanië. Palestijnse vluchtelingen afkomstig uit Syrië worden gewoonlijk door verwezen naar Cyber City, waar in deze industriezone van Ramtha een vluchtelingenkamp werd opgezet nabij de Syrische grens [bron]

zaatari02aDe UNCHR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft tienduizenden Syrische vluchtelingen ondergebracht in tenten in het Zaatari vluchtelingenkamp in Jordanië, dichtbij de Syrische grens.


Bronnen:

 1. The Algemeiner: As Syrian War Rages Jordan Turns its Back on Palestinian Refugees door Zach Pontz [lezen]

Gerelateerd:

 • Hamas en Palestijnse Autoriteit weigeren Palestijnse vluchtelingen uit Syrië op te nemen door Aviel Schneider [lezen]
 • Opmerkelijk: Israël in Jordanië om gewonde Syrische vluchtelingen en kinderen te helpen [lezen]
 • Door wie worden de Palestijnen opnieuw slecht behandeld? door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Syrisch leger bombardeert Palestijns vluchtelingenkamp in Jarmoek [lezen]
 • Gevluchte Hamasleiders vrezen thans voor deportatie van Palestijnse vluchtelingen uit Syrië [lezen]
 • Syrisch leger sluit in het hele land de kantoren van de Gazaanse terreurorganisatie Hamas [lezen]
 • Syrisch leger doodt twee Hamasleiders in Palestijns vluchtelingenkamp Deraa in Syrië [lezen]
 • Syrië boos op Hamasleider Khaled Meshaal omwille afwijzen van beschermheer Bashar Assad [lezen]
 • Help ons een Freedom Flotilla te zenden naar Gaza Syrië! door Michael Rubin [lezen]
 • Syrië massacre: Waar zijn thans de demonstraties, de Flotilla ‘s en boycots gebleven? door Pilar Rahola [lezen]
 • De waarschuwing van Syrië: de wereld zal straks Israël ook niet komen redden door Yair Lapid [lezen]

2 gedachtes over “Tienduizenden Palestijnse vluchtelingen uit Syrië ongewenst volk in buurland Jordanië

 1. IK ZOU ME MAAR MET SYRIE BEZIGHOUDEN. DE PALESTIJNEN HEBBEN HET DAAR VEEL EN VEEL MOEILIJKER DAN DIEGENEN,DIE IN ISRAEL WONEN

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.