Aantal vrouwen in Israëlische luchtmacht (IAF) is de afgelopen 20 jaar verdubbeld

iafwoman2Terwijl bv. in Saoedi-Arabië vrouwen niet eens zelf een voertuig mogen besturen zelfs al hebben ze een rijbewijs, en in Gaza het islamistische Hamas vrouwen zelfs verbiedt een motorfiets te besturen, hebben daarentegen vrouwen in Israël gelijke burgerrechten als de mannen en daar maken ze dankbaar gebruik van. Op het plaatje een vrouwelijke piloot van de IAF die hier een F-16 gevechtsvliegtuig bestuurt.

Vrouwelijke pioniers, wiens daden voor anderen een nieuwe wereld openden en in hun voetstappen zijn getreden, werden dit jaar geëerd tijdens de jaarlijkse avond van de IAF Associatie. Het evenement, dat elke jaar een verschillend thema belicht met betrekking tot de Israëlische Luchtmacht, werd opgedragen aan de verhalen van vrouwelijke pioniers van de Luchtmacht van bij zijn ontstaan tot op vandaag.

Zahara LevitovOnder diegenen die geëerd werden waren Zahara Levitov (plaatje rechts), een soldaat in de Palmach en een piloot in de Luchtmacht, en tevens haar dochter Orni, de eerste vrouwelijke navigator van de IAF. Ook geëerd werden sommige grensverleggende vrouwen van de jaren ’90: Adi Berdshatzki, de eerste vrouwelijke kolonel in de Luchtmacht en Margalit Tirosh, de eerste om het Administratie Squadron te leiden.

De rol van de vrouwen die vandaag in de Luchtmacht dienen, werd eveneens bejubeld met onder meer majoor G., vice-commandant van het Air Kings Squadron en majoor Revital Ozen, die commandant is van een Iron Dome batterij, het raketluchtafweersysteem dat onlangs in november andermaal zijn nut bewees.

“Van bij de oprichting van de IAF, hebben vrouwen deelgenomen aan zijn werkzaamheden,” zei majoor-generaal Amir Eshel, bevelhebber van de IAF. “Van een kleine groep, die in hoofdzaak in ondersteunende rollen werkten, is de participatie van vrouwen tot bloei gekomen over de hele breedte van de activiteiten van de Luchtmacht, zowel in de lucht als aan de grond. In de [Lucht] Macht, zijn er duizenden vrouwen in beroepsdienst en ca 6.000 vrouwelijke soldaten in de gewone dienstplicht.”

Maj. Gen. Eshel benadrukte ook de stijgende vertegenwoordiging van vrouwen binnen de IAF. “Hun werkingsgebied is de afgelopen 20 jaren verdubbeld,” verklaarde hij. “Wij zijn nog steeds in een aan de gang zijnde proces. En ook op dit gebied leidt de IAF. Wij zijn nog verre van het gebruik van het volledige potentieel, de kwaliteit en de beschikbaarheid die in de Israëlische maatschappij aanwezig is. Wij moeten onze inspanningen verhogen, de integratie verhogen, om de Luchtmacht te versterken en een voorbeeld te stellen aan het IDF en de volledige Staat Israël.”

iafwoman3


Bronnen:

 1. Israel Defense Forces: Number of women in IAF has doubled in past 20 years [lezen]

Gerelateerd:

 • Hamas waarschuwt Gazanen voor verleidelijke Israëlische vrouwelijke soldaten + video [lezen]
 • Vrouwen als soldaat op het slagveld in het IDF [meer]
 • Vrouwen in het Israëlische leger / IDF [meer]
 • Zeven goede redenen waarom het IDF beschouwd wordt als voorbeeld van tolerantie [meer]

11 gedachtes over “Aantal vrouwen in Israëlische luchtmacht (IAF) is de afgelopen 20 jaar verdubbeld

 1. In NL is ook nog steeds het salaris van vrouwen significant lager bij gelijke beroepen. Volgens mij gaat dat nog om een 20%… vinnik nog steeds belachelijk…
  Ik kan me nog goed een Postbus 51 zwart/wit spotje herrinneren van de jaren 80 (sic!) waarbij een rij mannen en vrouwen hun salaris op gingen halen. De mannen kregen een blauw tientje en de vrouwen een groen vijfje. Gevolgd door een verhaal over gelijke behandeling etc. Daarna weer de zelfde rij maar toen wachtte diezelfde vrouw die eerst een vijfje kreeg op de tweede.
  Maar blijkbaar is dat nog niet goed doorgedrongen.

  Like

 2. oooo maar mijn vader was ook een pacifist enfin tot hij de bodem van de fles in het vizier kreeg ..want behalve pacifist en ondanks alles een succesvolle praktijk was hij ook een “verdienstelijke beoefenaar van het lazarus drinken’ maar goed dat neemt niet weg dat ik steeds van hem heb gehouden ! ondanks alles..soit

  nu de uitvinding van “de pil” was inderdaad een mijlpaal in de emancipatie.maar of het de vrouwen nu daadwerkelijk heeft bevrijd van ‘de dwingelandij van de man’? deels wel ja of beter voor een deel van de bevolking.ik denk dat er nog steeds (ook hier in Vlaanderen) bepaalde groepen zijn voor wie de pil eigenlijk geen bevrijdend effect had en heeft.dat het voor de laagste klassen(ik weet klinkt verschrikkelijk) zelfs een soort van vrijbrief was om door te gaan er kon/kan dankzij de pil toch niks meer ‘gebeuren’ .
  maar hoe je het draait of keert misbruik en ongelijkheid zal er altijd wel bestaan..daarom is het ook belangrijk dat verhalen zoals de vrouwen bij het IDF onder de aandacht gebracht worden,en misschien nog belangrijker is het om nooit te willen aanvaarden dat er ongelijkheid bestaat,niet tussen mannen en vrouwen,niet tussen rijk en arm of tussen eender welke groepen.
  maar ik vrees dat we nu wel heeeeel ver aan het afdwalen zijn van het onderwerp….enfin ik toch.

  Like

 3. Ik ben nog in een andere tijd geboren. Ik herinner me toen ik klein was en mijn ouders ruzie maakten. Mijn moeder belde boos de Rijkswacht op die ter plaatse kwam bemiddelen. Er werd niet eens een verslag op gemaakt, “niet nodig”, vonden ze en toen ze weer weggingen namen ze mijn vader apart en gaven hem het volgende advies mee: “Een vrouw is als een tapijt. Daar moet je ook af en toe eens goed het stof uitkloppen.”

  Dat gebeurde begin jaren ’60. Dat ben ik nooit vergeten. Overigens was mijn vader een pacifist (net zoals zoveel mensen die WOII meegemaakt hadden dat nadien werden) en heeft bij mijn weten mijn moeder nooit met één vinger aangeraakt. Hij moet vast een uitzondering zijn geweest in die tijd 😦

  In diezelfde jaren zestig kwam dan de pil op de markt, waardoor de vrouwen zelf aan geboortebeperking konden doen. Mijns inziens de belangrijkste uitvinding van de 20ste eeuw omdat het de vrouwen werkelijk bevrijdde van de dwingelandij van de mannen. Een absolute mijlpaal in de bevrijding van de vrouw.

  Like

 4. daar kun je niet eens spreken over rechten voor vrouwen..laat staan dat ze naar school mogen en als ze het dan nog durven worden ze neergeknald.
  kijk maar naar Malal in Afghanistan(van de week ontslagen uit ziekenhuis na kogel in haar hoofd)
  maar de wereld vindt het grootste gevaar voor de wereldvrede wel Israel….toch raar?

  Like

 5. Al wel ja, ook in Israël verdienen vrouwen 24 procent minder dan de mannen en waarschijnlijk zullen ze ook 24 procent harder moet werken dan de mannen om min of meer als gelijke aanvaard te worden.

  Maar hoe het er in de moslimlanden voor de vrouwen voorstaat is natuurlijk andere koek.

  zoek de burka...

  Waar op dit plaatje bevindt zich een mens?

  burkaafg
  Reizen in 2de klasse is voor moslimvrouwen in Afghanistan heel gewoon…

  Like

 6. wel dat er ook in Israel nog veel werk is staat buiten kijf.

  je kan nu eenmaal niet om de cijfers heen.er worden wel inspanningen gedaan en niet alleen in Israel zowat overal in de wereld gebeuren er wel degelijk dingen.
  maar het probleem is dat men niet enkel de wetgeving moet toepassen die er in vele landen wel degelijk is maar dat je ook nog is moet vechten tegen vooroordelen(misschien wel de grootste vijand)
  en ja ondertussen wordt er van ons ook nog verwacht dat wij kinderen op de wereld zetten..
  een detail in de ogen van velen…

  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=298594

  Like

 7. Voor Vrouwenrechten,mensenrechten wil elk weldenkend mens voor strijden.Om de strijd te durfen aan gaan,,moeten sektes en ook dat van de verkeerde handelswijze van de islamisten op vrouwen worden bestreden..
  Vrouwen hebben hebben ook recht gelijke betaling voor hetzelfde beroep als de man.Bijna overal en In de West-Europese wereld is dat niet het geval.De slavernij,ook in Europa is nog steeds niet verbannen en wordt in achterkamertjes bedreven.
  Bewust worden door werkgevers nu alleen vrouwen aangenomen. Deze vrouwen zijn goedkoper in de gezondheidszorg-schoonmaak-hulp huishouding-.onderwijs-administratie-horeca-winkels. De werkgevers in deze sectoren betalen bewust en in samenspraak met,, bonden,,minder salaris,en hebben daar bewust, een min of meer, vrouwenberoep van gemaakt . Politici ook vrouwelijke,weten nog steeds niet goed met dat onrecht om te gaan. Wanneer gaan ze echt roepen.? . Brabosh ik ondersteun jou en ben blij met jouw publikatie daarover.

  Like

 8. Nee hoor, ga je gang, verspreidt de boodschap. 😉

  Ik heb nooit begrepen noch aanvaard waarom de meerderheid (de vrouwen) zo uitgebuit en onderdrukt kon worden – en nog wordt – door de minderheid (de mannen). Er bestaat totaal geen enkel argument, geen enkel religieus gebod of verbod, die dergelijke houding rechtvaardigt. Ik zal mij daar tot mijn laatste snik blijven tegen verzetten.

  Like

 9. mooi stukje ! ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik het overgenomen heb !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.