Voornaamste probleem in de Gazastrook is het gebrek aan fantasie [Germen]

gazaraid2Bij politieacties in de Gazastrook worden geregeld drugs en wapens in beslag genomen. Ongeveer eenderde van alle jonge mannen in Gaza heeft de drug Tramadol gebruikt.

Een denderend succes is de Gazastrook niet. Vele jaren lang konden de Palestijnen de schuld geven aan de vermaledijde joden, die ze ‘onderdrukten’, maar sinds de inwoners van Gaza zelfbestuur hebben en de extremistische Hamas aan de macht is, is het leven nog veel slechter geworden. Hoe zouden de inwoners van Gaza wél hun lot kunnen verbeteren?

‘Openluchtgevangenis’ met snelgroeiende bevolking
De Gazastrook wordt wel eens een grote ‘openluchtgevangenis’ genoemd. In de smalle strook land van 41 km lang en 6 tot 12 km breed wonen anno 2012 bijna twee miljoen mensen opeengepakt. De Gazastrook kent met 3,2% ook de op zes landen na hoogste geboortecijfers ter wereld, wat het probleem verergert. Met deze snelheid verdubbelt de bevolking elke 23 jaar.

De inwoners van de Gazastrook ontvangen veel buitenlandse hulp: negentig procent van het overheidsbudget van 540 miljoen dollar bestaat uit buitenlandse hulp. De totale hoeveelheid buitenlandse hulp is nog veel groter. Alleen al de VS en de EU tekenden voor 7,5 miljard dollar in drie jaar. Omgerekend per hoofd van de bevolking zo’n duizend euro.

gaza-city2

Treiteren met handgemaakte raketten
Ondanks alle hulp blijft de bevolking van de Gazastrook arm. Dit komt voor een belangrijk deel door de blokkade van zowel de grens met Israël als met Egypte en het afsluiten van de zee- en luchthavens. Voor deze blokkade voert Israël als reden aan dat het land voortdurend vanuit de Gazastrook wordt beschoten met handgemaakte Qassamraketten, een soort grote vuurpijlen met een bereik van iets meer dan tien kilometer, waarmee ze de Israëli’s treiteren.

Om deze reden maakt Israël het zeer moeilijk om cement en staal de Gazastrook in te voeren, want Hamas-militanten gebruiken deze materialen om Qassams en Grad-raketten van te fabriceren. We kunnen dus vaststellen dat met hun amateuristische raketaanvallen de Gazabewoners voornamelijk zichzelf treffen, al zorgen de raketaanvallen en Israëlische strafmaatregelen wel voor en voortdurende stroom voor hulp uit islamitische landen, de belangrijkste inkomstenbron voor de Gazanen. Een ander probleem is het grote gebrek aan brandstof, als er weer eens een blokkade heerst.

Sterke punten van de Gazastrook
De bevolking van de Gazastrook is hoog opgeleid, zeker vergeleken met de overige Arabieren. De Gazastrook kent een alfabetiseringsgraad van 99% en enkele universiteiten. Ook is er overal internet beschikbaar met een behoorlijke snelheid. De meerderheid van de bevolking in Gaza heeft de beschikking over computers en internet. Het landje kent een strand van meer dan veertig kilometer lang. Verder is er zeer veel zonne-energie beschikbaar. De dicht opeengepakte bevolking betekent dat transport goedkoop is en dat in theorie zeer efficiënt geproduceerd kan worden.

De zon als vervanging voor brandstof
Gezinnen in Gaza kunnen gebruik maken van zonne-ovens om in te koken. Het hete woestijnklimaat maakt deze het hele jaar door bruikbaar. Omdat de Gazastrook zeer klein is, zijn de afstanden die auto’s afleggen ook maar klein. Dat maakt elektrische auto’s, met vrachtfietsen, een uitstekende oplossing voor Gaza. Hiermee zou een besparing van tachtig tot negentig procent op brandstof bereikt kunnen worden.

Ook zonnepanelen op huizen kunnen een grote bijdrage leveren aan het verminderen van energietekorten. De tekorten aan brandstof, waar de inwoners van Gaza geregeld over klagen, zouden hiermee uit de wereld zijn.

IT-knooppunt
De hoogopgeleide bevolking en armoede maakt Gaza verder erg interessant als leverancier van software en IT-gerelateerde diensten. Niet gehinderd door economische blokkades kan data over een weer geseind worden tussen de Gazastrook en opdrachtgevers elders in de wereld. Hiermee zou de Gazastrook zich kunnen ontwikkelen tot een soort Silicon Valley. Inderdaad zijn al enkele Israëlische ondernemers in samenwerking met collega’s uit de Gazastrook bezig dit op te zetten.

Kernprobleem: peak fantasy en morbide haat
TramadolHet gedrag van veel Gaza-bewoners, althans de groep die aan de macht is, kan moeilijk als rationeel worden gezien. In plaats van de bevolking rijkdom te verschaffen en zo meer invloed te krijgen, stookt men moedwillig het conflict met Israël op om zo vergelding uit te lokken. Het resultaat is dat men gedoemd is een leven lang als bedelaar door te brengen.

Veel jongeren zoeken hun toevlucht tot drugs vanwege de hopeloosheid van hun leven. Vooral het medicijn Tramadol is  erg populair. Ongeveer eenderde van alle jonge mannen in Gaza heeft de drug Tramadol gebruikt. Ze zijn het slachtoffer van het gebrek aan vernieuwing en fantasie in de reactionaire soennitische samenleving in Gaza.

De islamistische de facto dictatuur die Hamas heeft gevestigd maakt dit nog erger. Het soennisme staat uiterst negatief tegenover vernieuwing en creativiteit. Conflicten, zeker als het conflicten met ongelovigen zijn, moeten volgens het soennisme worden beslecht met geweld. Geen wonder dus dat de Gazastrook op een doodlopend spoor zit. Alleen als de bevolking van de Gazastrook Hamas wegstemt en creativiteit ruim baan geeft, is er hoop op verbetering.

drugsgaza01aGrote drugsvangst in Gaza. In juli 2010 kon de politie van Hamas beslag leggen op 150 kilogram marihuana, vier kilogram cocaïne, 200 flessen alcohol en 2 miljoen Tramadolpillen, pijnstiller medicijnen die gebruikt worden als verdovend middel [bron].

door Germen


Met dank aan Ronald voor de hint.

Bronnen:

  1. Visionair.nl: Voornaamste probleem in Gazastrook is gebrek aan fantasie [lezen]
  2. Linsky’s Place: Leven of dood in de Gazastrook [lezen]
  3. Ynet News: Hamas burns drugs, booze in Gaza [lezen]