Hamas en Palestijnse Autoriteit weigeren Palestijnse vluchtelingen uit Syrië op te nemen [Aviel Schneider]

yarmouk2Het Palestijnse vluchtelingenkamp van Jarmoek in Syrië. Niet echt een ‘kamp’ aan de gebouwen hierboven te zien. Al maanden wordt er in en om het Palestijnse vluchtelingenkamp van Jarmoek, Syrië gevochten. Sommige Palestijnse terreurfacties zoals de PFLP van Ahmed Jibril strijden aan de zijde van het Syrische leger, andere facties zoals Hamas kantten zich tegen Assad en kozen de zijde van het rebellenleger. Intussen zijn zowat 150.000 Palestijnse vluchtelingen op de vlucht geslagen voor het geweld. De UNRWA heeft voor Syrië op zijn lijst 486.946 geregistreerde Palestijnse vluchtelingen staan die in negen vluchtelingenkampen leven waarvan Jarmoek nabij Damascus het grootste is.

De Palestijnse Hamasregering in de Gazastrook heeft geweigerd Palestijnse vluchtelingen uit het door een burgeroorlog verscheurde Syrië op te nemen.

De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten (UNRWA) had twee weken geleden de Palestijnse regering gevraagd, hun Palestijnse broeders uit Syrië op te nemen. Deze zijn voor de Syrische rebellen gevlucht uit hun vluchtelingen’kampen’, omdat zij de kant van het Syrische staatshoofd Bashar al Assad hadden gekozen.

De Palestijnse leider Ismail Haniyeh wees het verzoek af met de bewering, dat het een gevaarlijk precedent zou kunnen vormen voor andere Palestijnse vluchtelingen, die de Gazastrook binnenkomen. Hij stelde dat de vluchtelingen naar Israël moeten terugkeren en niet naar de Gazastrook. Ook heeft de regering in Gaza niet de financiële draagkracht, liet de Hamasregering UNRWA weten.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas in Ramallah heeft eveneens elke toelating van Palestijnse vluchtelingen in de Palestijnse gebieden in Judea en Samaria geweigerd.

Ook wanneer de Palestijnse regeringen in Ramallah en Gaza niet de financiën hebben om hun Palestijnse broeders op te nemen, dan is toch de afwijzing van hun Palestijnse broeders in tijden van nood zeer vreemd. Aan de ene kant vragen de Palestijnen in de Gazastrook en Ramallah voortdurend hulp van UNRWA voor zichzelf, en anderzijds weigeren zij, die zichzelf eveneens als vluchtelingen zien, andere vluchtelingen van hun volk te helpen.

Meer dan zestig jaar geleden was Israël eveneens financieel niet in staat om Joodse immigranten op te nemen. Toch werd iedereen hartelijk verwelkomd en in het land ondergebracht. Libanon heeft al 2500 Palestijnse vluchtelingengezinnen, bij elkaar 13.000 personen, ondergebracht.

Het schijnt de Palestijnen niet echt te gaan om het ‘recht op terugkeer’ van de Palestijnse vluchtelingen. Ze hebben er geen probleem mee, om de Joodse Staat demografisch te overspoelen, maar o wee als het om hun eigen dorpen en steden gaat.

Zo wordt het probleem van de Palestijnse vluchtelingen slechts misbruikt als politiek werktuig tegen Israël.

Volgens cijfers van de VN zijn sinds het uitbreken van de onrust in Syrië tot nu toe 60.000 mensen omgekomen.

door Aviel Schneider – Israel Today


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Jordanië wil geen Palestijnen, Hamas wil geen Palestijnen. Alléén Europa wil Palestijnen.”

Bronnen:

 1. Israel Today Nederland: Palestijnen willen geen vluchtelingen uit Syrië [lezen]
 2. The Algemeiner: Abbas: Let Palestinians Die in Syria Rather than Give Up ‘Right of Return’ [lezen]
 3. The Times of Israel:
  – Hamas, PA reportedly refuse to take in Palestinian refugees from Syria [lezen]
  – Abbas rejects Israeli offer to allow refugees from Syria to enter West Bank and Gaza door Elhanan Miller [lezen]
 4. Likoed Nederland: Palestijnen willen geen Palestijnse vluchtelingen uit Syrië opnemen [lezen]

Gerelateerd:

 • Syrisch leger bombardeert Palestijns vluchtelingenkamp in Jarmoek [lezen]
 • Help ons een Freedom Flotilla te zenden naar Gaza Syrië! door Michael Rubin [lezen]
 • Syrië massacre: Waar zijn thans de demonstraties, de Flotilla ‘s en boycots gebleven? door Pilar Rahola [lezen]
 • De waarschuwing van Syrië: de wereld zal straks Israël ook niet komen redden door Yair Lapid [lezen]
 • Gevluchte Hamasleiders vrezen thans voor deportatie van Palestijnse vluchtelingen uit Syrië [lezen]
 • Syrisch leger sluit in het hele land de kantoren van de Gazaanse terreurorganisatie Hamas [lezen]
 • Syrisch leger doodt twee Hamasleiders in Palestijns vluchtelingenkamp Deraa in Syrië [lezen]
 • Syrië boos op Hamasleider Khaled Meshaal omwille afwijzen van beschermheer Bashar Assad [lezen]
 • Door wie worden de Palestijnen opnieuw slecht behandeld? door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Opmerkelijk: Israël in Jordanië om gewonde Syrische vluchtelingen en kinderen te helpen [lezen]