Abbas voorspelt zware tijden voor Palestijnen als Arabische landen hun financiële beloftes niet nakomen

Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit in Gaza en op de West Bank, heeft donderdag 3 januari 2013 ervoor gewaarschuwd dat zonder de beloofde financiële Arabische hulp voor het vangnet van de PA, de Palestijnse Autoriteit in een bijzonder netelige situatie komt te zitten, schrijft het Palestijnse nieuwsagentschap Maan News uit Bethlehem.

Vorige maand heeft de Arabische Liga beloofd om elke maand 100 miljoen dollar (ca. 77 miljoen euro) te storten in de kas van de Palestijnse Autoriteit, maar tot op heden heeft Abbas daar nog geen rooie duit van gezien. Sprekend op een samenkomst van de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie), zei Abbas gisteren dat de leiding “alle mogelijke wegen” gebruikt om de fondsen te verkrijgen. Hij merkte op dat de Israëlische inhoudingen op taksinkomsten (om de schulden van de PA aan Israël te delgen) de financiële crisis nog heeft verergerd.

Gewoonlijk draagt Israël maandelijks 120 miljoen dollar (ca. 92 miljoen euro) over die het voor de PA int op goederen die bestemd zijn voor de markten in de Palestijnse gebieden op de West Bank die via Israël worden ingevoerd en die het groot deel van het budget van de PA uitmaken. Israël heeft onlangs besloten om die taksgelden in te houden tot de PA zijn schulden heeft betaald aan Israël, als strafmaatregel voor het eenzijdige manoeuver van Abbas, toen hij op 29 november de statusverhoging van ‘Palestina’ succesvol aanvroeg bij de Verenigde Naties als waarnemend niet-lidstaat. Door vredesonderhandelingen met Israël op die manier te omzeilen heeft Abbas verdiend de woede van Israël (èn van de VS) op zich gehaald.

Abbas: ik wil meer geld, VEEL geld!

De Palestijnse Autoriteit maakt op dit ogenblik de ergste economische crisis door sinds zijn oprichting begin jaren 1990 en zijn premier, Salam Fayyad heeft gewaarschuwd dat die entiteit binnenkort financieel in elkaar stort en ophouden te bestaan. Fayyad heeft recent de Arabische staten beschuldigd dat zij hun financiële beloftes niet inlossen door de gelden over te dragen die zij aan de Palestijnse Autoriteit hadden toegezegd.

Intussen blijft het bijna failliete Abbas doorlopend bedreigingen uiten tegen de Joodse staat wat nog nefaster werkt voor de toch al slechte betrekkingen. Maan News bericht dat Abbas Israël heeft gewaarschuwd dat zij niet het recht heeft om de geografie of de demografie te veranderen van “het bezette Palestijnse grondgebied”. “Wij hopen dat het jaar 2013 een goed jaar zal zijn voor het Palestijnse volk en voor de hele wereld.,” zei hij op de vergadering. “Wij hopen tevens dat Israël terug bij zinnen zal komen en zal begrijpen dat vrede in het belang van Israël is, in de belangen van hun kinderen, in de belangen van de Palestijnse generaties en van de hele wereld,” voegde Abbas eraan toe.

Zoals bekend weigert Abbas tot op vandaag naar de onderhandelingstafel te komen om samen met Israël te praten over vrede en tracht al sinds eind 2008 begin 2009, toen hij het verregaande aanbod van toenmalig premier Ehud Olmert minachtend van de hand wees, Israël allerhande voorafgaande eisen op te dringen vooraleer hij eventueel terug aan het vredesproces zou willen deelnemen.

Eén van zijn reeds lang bestaande eisen is dat Israël de pre-1967 lijnen zou accepteren als de uiteindelijke grenzen, zonder dat daar vooraf eerst met Israël over onderhandeld zou moeten worden. Hij heeft tevens geëist dat Israël alle Arabische terroristen en massamoordenaars zou vrijlaten die opgesloten zitten in Israëlische gevangenissen, en eist ook dat Israël eerst ophoudt met Joodse huizen te bouwen in Judea, Samaria en oost Jeruzalem vooraleer de onderhandelingen kunnen herbeginnen.


Bronnen:

 1. Haaretz: Palestinian PM Fayyad slams Arab donors for failing to deliver aid to PA [lezen]
 2. Arutz-7: Abbas Warns of Hardships for PA Without Arab ‘Safety Net’ door Elad Benari [lezen]

Gerelateerd:

 • Israël gaat 90 miljoen euro inhouden op taksinkomsten bestemd voor de Palestijnse Autoriteit [lezen]
 • Arabische landen beloven corrupte PA op Westbank en Gaza maandelijks extra 77 miljoen euro [lezen]
 • Europese Unie geeft 495 miljoen euro aan Hamas en al Fatah [lezen]
 • Israel Today Nederland: Ontwikkelingshulp voor Palestijnen: Waar is al dat vele geld gebleven? door Ryan Jones [meer]
 • EU geeft elke dag 3 miljoen euro hulp aan Palestijnen en weet niet waar al dat geld blijft [lees]
 • De schandelijke, rijke levensstijl van de Palestijnse leiders door Daniel Greenfield [lezen]
 • Wat het Westen op de ‘Westelijke Jordaanoever’ financiert door Khaled Abu Toameh [lees]
 • Oorzaak Palestijnse financiële crisis niét Israël maar Hamasdictatuur in Gaza door Evelyn Gordon [lees]
 • De Wereldbank waarschuwt: de Palestijnen zijn niet klaar voor een onafhankelijke staat [lees]
 • In het spoor van de enorme geldstromen naar ‘Palestina’ door Mitchell G. Bard [lees]
 • Alles over de financiële knoeiboel en corrupte in de PA op Brabosh.com in de rubriek “Pallygate” (38 artikels) [lees]

3 gedachtes over “Abbas voorspelt zware tijden voor Palestijnen als Arabische landen hun financiële beloftes niet nakomen

Reacties zijn gesloten.