Peiling: Meerderheid van de Israëlische bevolking kant zich tegen de tweestatenoplossing

staat3Plaatje: De tweestatenoplossing volgens Mahmoud Abbas…

Waar volgens de ‘gematigde’ Palestijnse leider Mahmoud Abbas de grenzen moeten lopen van de toekomstige Palestijnse staat, toont hij hier samen met Saeb Erekat, toponderhandelaar voor de PA in het vredesproces. Op 27 april 2009 in Ramallah, toonden Abbas en Erekat voor de camera’s van de verzamelde internationale pers, een ingelijste kaart die zijn Palestina onthulde. Bemerk bovenaan de benaming in het Engels ‘Palestine‘, dus in geen geval Israël, want de Joodse staat wordt hier niet genoemd wegens volkomen opgeslokt door de Palestijnse staat en Israël verdwijnt aldus letterlijk van de landkaart van het M-O. Kon het nog duidelijker gezegd worden?

Stilaan begint er ook in de hoofden van de Israëliërs wat te veranderen ten aanzien van de tweestatenoplossing als het ultieme scenario om een einde te maken aan het conflict met ‘Palestina’. Een en ander volgt in het spoor van Operation Pillar of Defense van (14 tot 21) november, gevolgd door het eenzijdige maar succesvolle manoeuver in de Verenigde Naties van Mahmoud Abbas om de status van ‘Palestina’ te verhogen tot ‘waarnemend niet-lidstaat’,  het ‘overwinningsfeest’ van Hamas op 8 december nav van de 25ste verjaardag van de oprichting van de terreurgroep waarin het opnieuw onderhandelingen met Israël verwierp en de gewapende strijd herhaalde als enige middel om Israël te vernietigen en op de puinen ervan een Palestijnse staat op te richten en last but lot least, de eerste betoging van Hamas op de West Bank sinds 2007 van 13 december 2012 j.l.

poll2Dat alles gebeurde op nauwelijks vier weken tijd en zou wel eens de definitieve doodsteek van de tweestatenoplossing kunnen betekenen. Op 26 december publiceerde ik hier reeds de resultaten van een andere peiling waaruit bleek dat 66 procent Israëliërs gekant is tegen de oprichting van een  gedemilitariseerde Palestijnse staat naast Israël.

President Shimon Peres (Arbeidspartij), die in een toespraak afgelopen zondag 30 december nog beweerde dat een grote meerderheid van de Israëliërs achter het idee staat om een Palestijnse Autoriteit staat op te richten op het grondgebied dat door Israël werd bevrijd tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 (cfr de West Bank), loopt andermaal achter de feiten aan.

Arutz-7 bericht vandaag over een peiling die heden 3 januari 2013 werd vrijgegeven, onthult dat een meerderheid van de Israëlische bevolking zich kant tegen de tweestatenoplossing. De peiling die werd gehouden door de gerenommeerde Geocartographia organisatie, toont aan dat 45 procent van de Israëliërs gekant zijn tegen het idee van de oprichting van een Palestijnse Autoriteit staat in Judea en Samaria (West Bank). Veertig procent zegt dat zij dat idee wel steunen en 14 procent gaven geen antwoord.

Die vraag werd gesteld als deel van de laatste peiling van de organisatie die aan de kiezers vroeg voor welke politieke partij zij zouden kiezen op de aanstaande parlementsverkiezingen (Knesset) van 22 januari 2013. De peiling toonde dat de coalitielijst van Likoed-Yisrael Beiteinu nog steeds achteruit boert, terwijl de partij rond Naftali Bennett, met name de Bayit Yehudi (Joods Huis) nog steeds in de lift zit. In een toespraak aan de Bar Ilan Universiteit van drie jaar geleden sprak Likoedleider premier Benjamin Netanjahoe zich uit de de oprichting van een gedemilitariseerde staat in delen van Judea en Samaria.

In zijn toespraak van zondag, zei president van Israël Shimon Peres dat Israël geen andere “keuze” heeft dan om samen met Abu Mazen (nom de guerre van PA baas Mahmoud Abbas) het parcours van de “tweestatenoplossing te volgen, omdat hij de enige Palestijnse leider is die het eens is met de belangrijkste kwesties die Israël wenst in een akkoord.”

Hij voegde eraan toe dat een “finale status akkoord met de Palestijnen zonder uitstel moet bereikt worden. Er is een duidelijke meerderheid onder de Israëliërs voor de tweestatenoplossing. Ik ken Abu Mazen al meer dan dertig jaren. Wij steunen niet alles wat hij zegt en we hebben ook enige kritiek, maar ik ben mij bewust van de realiteit en die realiteit is dat Abu Mazen de enige Arabische leider is die heeft gezegd dat hij voor de vrede is en tegen de terreur,” zei Peres.

Video: Israelis Oppose Two-State Solution (22 mei 2009)


Bronnen:

  1. Arutz-7: Poll Shows ‘Two-State Solution’ Losing Steam Among Israelis door David Lev [lezen]
  2. Ahram Online: 66pct of Israelis oppose demilitarised Palestinian state: Poll [lezen]

Gerelateerd:

  • Peiling: 66 procent Israëliërs gekant tegen soevereine Palestijnse staat naast Israël door Aviel Schneider [lezen]
  • De tweestatenoplossing is al een tijdje dood, laten we ze nu ook in alle vrede begraven door Dan Calic [lezen]
  • Meerderheid van de Palestijnen kant zich tegen de tweestatenoplossing door Michael Schneider [lezen]
  • Palestijnen willen geen tweestatenoplossing en geen vrede door Sam Van Rooy [lezen]
  • 88 procent van Palestijnen gelooft dat enkel geweld en terreur Palestijnse onafhankelijkheid brengt [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.