Egypte onderschepte reeds drie omvangrijke wapentransporten bestemd voor Gaza sinds einde conflict

Egyptische soldaat bewaakt in de Sinaïwoestijn de grensovergang nabij Kerem Shalom naar Israël

Voor wie zich afvraagt waarom Egypte nog steeds niet erg happig is om de grenspost in Rafah in het zuiden van Gaza zomaar open te stellen, doet dat om dezelfde reden als Israël: de vrije doorgang van wapens en terroristen heen en terug te belemmeren. Nochtans liet Egypte zaterdag 29 december een konvooi vrachtwagens geladen met duizenden tonnen bouwmaterialen vanuit Egypte via Rafah de Gaza binnenrijden. Dat was van 2007 geleden dat dit nog gebeurde.

Maar terroristen die hun stek hebben in de Sinaï blijven ook de Egyptische veiligheidsdiensten parten spelen. Op 5 augustus 2011 overvielen islamistische terroristen uit Gaza een Egyptische legerpost om wapens en legervoertuigen buit te maken, bedoeld voor hun strijd tegen Israël vanuit de Sinaïwoestijn. Hierbij werden toen 16 Egyptische soldaten werden gedood, twee pantserwagens werden gestolen met een half ton explosieven aan boord, met het doel om een zware aanslag te plegen op Israëlisch grondgebied.

Westerse bronnen berichten dat Egypte bij drie gelegenheden een grootschalige smokkel van wapens en munitie naar de Gazastrook heeft verhinderd sinds het einde van het Israëlische verdedigingsoffensief Operation Pillar of Defense tegen Hamas, meldde de website van het Israëlisch ministerie van Defensie gisteren dinsdag 1 januari 2013.

Volgens het bericht maken de acties tegen de wapensmokkel deel uit van een Egyptisch-Amerikaans samenwerkingsverband dat tijdens de besprekingen met minister Hillary Clinton werd vastgelegd, twee dagen vóór het einde van de militaire operatie die op 21 november leidde tot een staakt-het-vuren met Hamas.

Westerse bronnen zeggen dat in deze overeenkomst technologische maatregelen worden geleverd door de Verenigde Staten aangepast voor Egyptisch gebruik en tevens samenwerking omvat van uitwisseling van inlichtingen die ter beschikking worden gesteld om zich tegen de wapensmokkel te verzetten. Israël en de V.S. verwachten nu dat Egypte alle het mogelijke zal ondernemen om de wapensmokkel vanuit Egyptisch grondgebied naar Gaza te verhinderen, meldde defensie van Israël.

Volgens bronnen, hebben de Egyptische militaire krachten bij minstens drie gelegenheden omvangrijke illegale transporten met significante hoeveelheden kunnen onderscheppen, waarvan twee afkomstig waren uit Libië en een ander van Iran dat via de Soedan werd aangevoerd.

Vorige week berichtten de Egyptische media dat de strijdkrachten van het land in de noordelijke Sinaï, in samenwerking met lokale Bedoeïenen, een poging wisten te verijdelen om 17 raketten naar Gaza te smokkelen. Een militaire bron vertelde het agentschap dat de raketten een in Frankrijk gemaakt TDI model was, kaliber 68 mm, met een bereik van drie kilometers ingezet worden als lucht-tot-grond raket en grond-tot-grondraket.

Eerder deze maand onderschepte de Italiaanse politie een zending van wapens bestemd voor Egypte met als eindbestemming Gaza. De wapens, die een raketlanceerinrichting omvatten, maakten deel uit van een zending die zou geladen worden op een Egyptisch schip dat werd vastgehouden door de plaatselijke autoriteiten. De Italiaanse media berichtten dat de informatie over de wapens uit Israël kwam.

Israël heeft Iran ervan beschuldigd achter de wapensmokkel te zitten naar Gaza. Onlangs werd de Joodse Staat met de vinger gewezen voor een geheimzinnig bombardement van een militaire fabriek in Khartoem, Soedan.

De aanval van 23 oktober op Jarmoek in Syrië, leidde tot de speculatie dat Iraanse wapens werden opgeslagen of vervaardigd werden in de fabriek van Khartoem. Soedan heeft de Iraanse betrokkenheid in de wapenproductie ontkend en Israël beschuldigd van het “verspreiden van gefabriceerde informatie.”

rafah-trucksRafah, Egypte/Gaza, zaterdag 29 november 2012: een konvooi vrachtwagens geladen met duizenden tonnen bouwmaterialen rijdt vanuit Egypte via Rafah de Gaza binnen. Dat was van 2007 geleden dat dit nog gebeurde. Voor het wie nog altijd niet weet: Egypte handhaaft – net zoals Israël – al bijna zes jaar een blokkade van de Gaza en heeft zelfs een 15 meter hoge muur opgetrokken op de grens tussen beide gebieden. Uiteraard spreekt geen kat in het Westen over de Egyptische muur met Gaza.


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Egyptian forces capture American-made missiles headed for Gaza Strip door Joshua Davidovic [lezen]
 2. Arutz-7:
  – Egypt Prevented 3 Attempts to Smuggle Weapons into Gaza door Elad Benari [lezen]
  – Egyptian Army Thwarts Rocket Smuggling to Gaza door Elad Benari [lezen]
  – Italy Stops Weapons Shipment to Gaza door Elad Benari [lezen]
  – Sudan Blames Israel for Factory Blast, Threatens Retaliation door Rachel Hirshfeld [lezen]
 3. BBC: Gaza construction convoy crosses from Egypt [lezen]

Gerelateerd:

 • Ongeveer 600 Gazaanse miljonairs in de Strook spekken het Hamasregime via de smokkeltunnels [lezen]
 • Hamas aan Egypte: Hef de blokkade van Gaza op, dan zullen wij onze smokkeltunnels sluiten [lezen]
 • Egypte houdt grote schoonmaak in de Sinaïwoestijn op zoek naar ‘terroristen’ door Xander [lezen]
 • Egypte lanceert aanval tegen terroristen in de Sinaï; Gaza afgesloten, smokkeltunnels verwoest [lezen]
 • Egypte worstelt met probleem van smokkeltunnels in Rafah om Hamas’ wapenhandel in te dammen [lezen]
 • Israëlische luchtmacht voorkomt zware aanval van terroristen aan de Egyptische grens [lezen]
 • De Sinaï in Egypte – oefenterrein voor Gazaanse terroristen door Tom Nisani & Aryeh Savir [lezen]
 • Waarom Hamas geen militaire steun van Egypte moet verwachten ondanks retorisch kabaal [lezen]
 • President Morsi belooft de Gazanen steun maar handhaaft de Egyptische blokkade van Gaza [lezen]
 • Hamas organiseert demonstratie uit protest tegen de Egyptische belegering van de Gazastrook [lezen]
 • Terroristen misbruikten Afrikaanse indringers om aanslag pogen uit te voeren in Z-Israël door Yoav Zitun [lezen]

Een gedachte over “Egypte onderschepte reeds drie omvangrijke wapentransporten bestemd voor Gaza sinds einde conflict

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.