Hanan Ashrawi: 2-statenoplossing overbodig want tegen 2020 zijn Palestijnen in de meerderheid

fatah-westbank2Bethlehem op de West Bank, 31 december 2012. Aanhangers van Al Fatah zwaaien met vlaggen tijdens een optocht naar aanleiding van de 48ste verjaardag van de oprichting van de Palestijnse organisatie [foto: Reuters]

Er zal een gelijk aantal Palestijnen en Joden zijn in Israël, de West Bank en Gaza [samen] tegen 2016 en in 2020 zullen de Joden in de minderheid zijn in het gebied, dat meldde gisteren 1 januari 2013 de Palestijnse Centrale Dienst voor Statistiek [PCBS].

“Dergelijke situatie zou de kansen op een tweestatenoplossing beëindigen,” zegt de voormalige diplomaat van de Palestijnse Autoriteit Hanan Ashrawi. “Dat impliceert dat de Palestijnen niet enkel meer zullen geïnteresseerd zijn in de West Bank en Gaza, vermits zij demografisch een binationale staat zouden kunnen domineren van de Jordaanrivier tot aan de Middellandse Zee,” voegde zij eraan toe.

Tegen het einde van 2012 leefden er 11,6 miljoen Palestijnen over de hele wereld, met inbegrip van 4,4 miljoen in de Palestijnse Autoriteit en 1,4 miljoen die Israëlische onderdanen zijn. Meer dan 36 procent van de Israëlische Arabieren zijn jonger dan 15 jaar. Het sterftecijfer op de West Bank en in de Gazastrook is de voorbije jaren gedaald. Van een gemiddelde van zes kinderen per gezin in 1997, is dat aantal teruggevallen tot 4,4 per gezin. Met als resultaat dat een gemiddeld gezin kleiner is geworden, van 6,4 tot 5,6 personen in de Palestijnse Autoriteit.

PCBS-2012aVolgens PCBS zijn er ca 11,5 miljoen Palestijnen in de wereld. Ook de ca. 1,4 miljoen Arabieren in Israël worden door hen als ‘Palestijnen’ aangeduid alhoewel het om Israëliërs gaat. Van de ca. 4,4 miljoen Arabieren in de Palestijnse gebieden (Gaza + West Bank) zijn meer dan 62 procent jonger dan 24 jaar. Palestijnse gezinnen hebben gemiddeld 4,4 kinderen.

De levensverwachting bij geboorte lag in 2012 op 71,3 jr (mannen) en 74,1 jr. (vrouwen). Volgens de VN lag dat cijfer in 2010 op 73,4 jr (algemeen). Met dergelijke cijfers scoren de Palestijnen ruim 10 procent boven het wereldgemiddelde. Het leven in de ‘open gevangenis’ of het ‘concentratiekamp’ van Gaza en de ‘bezette’ West Bank valt blijkbaar best mee. In 2/3 van de andere landen in de wereld daarentegen. ..

De meerderheid van de rest van de Palestijnen leven in andere Arabische landen in het gebied, vergeleken met 655.000 die verspreid leven in niet-Arabische landen over de hele wereld. Recente cijfers die werden vrijgegeven door het Centraal Bureau voor Statistiek in Jeruzalem tonen aan dat de bevolking van Israël net onder de 8 miljoen is, waarvan 6.015.000 van Joodse oorsprong. De bevolkingsgroei in Israël ligt op 1,8 procent terwijl die onder Arabieren 2,4 procent bedraagt.

“Indien de voorspellingen kloppen dan zou dit een demografisch probleem veroorzaken dat de tweestatenoplossing in gevaar zou brengen en aan beide zijden de facto leiden tot een éénstaatoplossing,” vertelde Ashrawi tegenover Ynet. Eén staat zou oncomfortabel zijn voor Israëliërs en Palestijnen, zei de voormalige wetgever van de Palestijnse Autoriteit. “Indien de situatie zoals ze nu is verder duurt, zullen wij op het einde een meerderheid vormen, maar we geven de Israëliërs de kans om te begrijpen dat de Palestijnen hun eigen democratische staat zouden hebben die grenst aan Israël,” zei Ashrawi.

De reden waarom de Israëliërs niet actief ijveren voor de tweestatenoplossing is omdat zij op het terrein “doen wat ze willen” zonder dat iemand hen stopt, vertelde Ashrawi, een voormalige toponderhandelaar van de PLO, tegenover de Hebreeuwse krant Ynet In Jeruzalem denken ze dat ze aldus voor altijd kunnen blijven doorgaan, zei ze. “De Israëlische regering zou zich eigen moeten maken dat wij niet zullen verdwijnen en dat zij het idee moeten aanvaarden van een Palestijnse staat.”

Sommige Israëlische wetenschappers betwisten de officiële Palestijnse bevolkingsstatistieken en zeggen dat de Palestijnen de aantallen opschroeven.

hananHanan Ashrawi samen op de foto met terroristenleider Yasser Arafat. In een recent interview beweerde Hanan over de 850.000 Arabische Joden die tussen 1947 en 1972 uit de Arabische landen werden verjaagd, het volgende: “De Joden hebben collectief en vrijwillig de Arabische landen verlaten en migreerden naar Israël na de stichting van de staat. Joden werden niet uitgedreven, alhoewel er enkele verdachte incidenten van vervolging of individueel geweld gebeurden om hen aan te moedigen om te emigreren.” Met andere woorden, omwille van de staat Israël, werden Joden die wilden blijven in de Arabische landen “aangemoedigd om te emigreren.” [bron]


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Palestinians will outnumber Jews between the river and the sea by 2020, PA report says door Aaron Kalman [lezen]
 2. Ynet News: Report: Palestinians to outnumber Jews by 2020 door Elior Levy [lezen]
 3. Haaretz: Palestinians to outnumber Jewish population by 2020, says PA report [lezen]
 4. Israel Today Nederland: Israël heeft nu bijna 8 miljoen inwoners [lezen]

Gerelateerd:

 • In het verweer tegen het demografisch fatalisme [lezen]
 • De demografische tijdbom van Israël: de Israëlische Arabieren [lezen]
 • De demografische angstgolf in Israël: mythes en realiteit [lezen]
 • Het demografische probleem: ‘Binnen zeven jaar evenveel Joden als Arabieren’ [lezen]
 • Het gaat de 158.000 christenen van Israël voor de wind volgens recente statistieken door David Lev [lezen]
 • Is wellicht de bevolkingsexplosie de oorzaak van het geweld in Gaza? door Leon de Winter [lezen]
 • Voor groeiend aantal vervolgde Europese Joden is Israël dè oplossing en niét het probleem door Guy Bechor [lezen]
 • Joodse bevolking van Israël nadert de symbolische kaap van zes miljoen door Gil Ronen [lezen]
 • De schaamteloze zwendelhandel met de Pal-Arabische vluchtelingen door Franklin ter Horst [lezen]
 • De Nakba en de fraude met de Palestijnse vluchtelingen [lezen]
 • Obstakel voor de vrede: Het bizarre ‘erfbaar’ recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.