Premier Netanjahoe herhaalt zijn steun voor een gedemilitariseerde Palestijnse staat

bibi-knesset2Jeruzalem, 15 oktober 2012. Parlementslid Tzipi Hotovely (Likoed) in gesprek met premier Benjamin Netanjahoe in de Knesset. Links onderaan Avigdor Lieberman (Yisrael Beitenu), boven hem Yuval Steinitz (Likoed), minister van Financiën. Helemaal rechts, Orit Noked (Haatzma’ut/Onafhankelijkheidspartij rond Ehud Barak), minister voor Landbouw

Premier Benjamin Netanjahoe heeft maandag 31 december opnieuw zijn steun voor een Palestijnse soevereine staat uitgesproken onder de voorwaarden zoals hij die heeft beschreven in zijn toespraak in Bar-Ilan in 2009, ondanks tegengestelde verklaringen die door andere kandidaten van de Likoed/Beiteinu verkiezingscoalitielijst.

De Likoed-Yisrael Beitenu coalitie heeft geen platform en verscheidene kandidaten hebben zich onlangs tegen Palestijnse onafhankelijkheid en een tweestatenoplossing uitgesproken. “Een Palestijnse staat zal kunnen opgericht worden vanaf het ogenblik dat de Palestijnen Israël erkennen als de staat van het Joodse volk, het einde uitroepen van het [Israëlisch-Palestijnse] conflict en enkel dan wanneer akkoorden worden afgesloten die de veiligheid waarborgen van de Israëlische burgers,” zei de woordvoerder van Likoed-Beitenu.

Volgens de woordvoerder, ziet premier Netanjahoe geen Palestijnse staat staan bovenaan zijn agenda, met een Hamas dat de Gazastrook bestuurt en president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit die samenwerkt met Hamas en eenzijdige daden stelt. De prioriteit van de premier, zei hij, is Israël te leiden terwijl het geconfronteerd wordt met een groeiend Hamas en de Iraanse dreiging.

“De linkerzijde bracht vragen [omtrent Palestijnse soevereiniteit] ter sprake omdat zij de ware, directe dreigingen blijven negeren van wat rondom ons gebeurd in het Midden-Oosten,” voegde hij eraan toe.

Shimon Peres: “Abbas een partner voor de vrede”
De verklaringen volgden daags nadat president Shimon Peres (van de linkse Arbeidspartij) tegenover een verzameling van Israëlische afgevaardigden in Jeruzalem Abbas een “partner voor de vrede” noemde en argumenteerde dat er geen alternatief bestaat voor de tweestatenoplossing.

Yair ShamirIn antwoord haalde Likoed-Beitenu vernietigend uit naar Shimon Peres wiens uitspraken werden bestempeld als totaal vervreemd van de publieke opinie. “Een Palestijnse staat zou er niet alleen niet in slagen om vrede en stabiliteit in het gebied te brengen, maar zou de spanningen doen toenemen en permanente instabiliteit inluiden,” zei Yair Shamir (plaatje rechts) eveneens op maandag, als 4de kandidaat op de lijst van Likoed-Beitenu.

“De langdurige en vastbesloten inspanningen van Israëlische leiders om een Palestijnse staat te bevorderen en de hardleerse standpunten van de Palestijnse Autoriteit te willen afzwakken, kunnen niets aan het feit veranderen dat een Palestijnse staat olie op het vuur zou zijn van het terrorisme,” voegde Shamir eraan toe. “Wij moeten het idee van een Palestijnse staat op ons grondgebied onmiddellijk zo mogelijk nog eerder van de Israëlische agenda schrappen.”

Hotovely: “Netanjahoe steunt tweestatenoplossing niet”
Eveneens op maandag interpreteerde parlementslid Tzipi Hotovely (Likoed) de toespraak van van Netanjahoe aan de Bar-Ilan Universiteit van 2009 als een “tactische zet”.

Hotovely, die maandag plaatsnam in een panelgesprek aan het Acadelmisch College Efrata in Jeruzalem, zei dat de de Bar-Ilan toespraak, waarin Netanjahoe zijn steun uitsprak voor de tweestatenoplossing tijdens een campagne op een platform voor “economische vrede”, dat dit “een tactische toespraak was bedoeld voor de wereld.” En zij vervolgde met te zeggen “Netanjahoe deed die toespraak in antwoord op de beschuldigingen van de Arabische wereld en om Mahmoud Abbas aan de kaak te stellen omdat die weigert de Joodse staat te erkennen.”

Het Israëlische dagblad Maariv berichtte dat Hotovely, de hoogst gerangschikte vrouwelijke politicus op de lijst van Likoed-Beitenu, zei dat het partijplatform van Likoed de oprichting van een soevereine Palestijnse staat niet ondersteunt.

Tijdens het paneldebat werd ook de kwestie van de nederzettingen aangesneden. Hotovely benadrukte het feit dat Netanjahoe sinds zijn termijn begon in 2007, geen enkele nederzetting heeft laten ontruimen. “Die kwestie staat niet op de agenda. Likoed heeft geen plannen om nederzettingen te evacueren,” zei ze.

De regering van Netanjahoe wordt algemeen gezien als onverzettelijk als het gaat om de ontwikkelingsplannen in het betwiste gebied. Na het eenzijdige manoeuver in de VN in november l.l. toen Mahmoud Abbas de opwaardering verkreeg van de status van ‘Palestina’ als niet waarnemend niet-lidstaat, kondigde het kabinet van Netanjahoe zijn plannen aan om Joodse woningen te bouwen in het omstreden “E-1”-gebied tussen Maaleh Adumim en Jeruzalem. Ondanks internationale druk, besloot het kantoor van Netanjahoe om de constructieplannen door te zetten.

Gideon Sa’ar: geen Palestijnse staat
Gideon Sa'arVorige week zei Gideon Sa’ar (plaatje rechts), minister voor Onderwijs, en na Netanjahoe de hoogst geplaatste kandidaat op de lijst van Likoed, dat zijn partij gekant is tegen Palestijnse onafhankelijkheid en dat de premier de voorwaarden beschreef zoals zijn voorgangers die plaatsten voor onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit in zijn toespraak in Bar-Ilan.

“Vandaag is er geen enkele Palestijnse partner om het conflict te beëindigen omdat zij het willen verderzetten, en als zij het conflict willen voortzetten bestaat er geen enkele manier om hen een staat te geven zodat zij kunnen vechten vanuit een betere status,” zei Sa’ar tegenover Ynet. Volgens Sa’ar kunnen, indien de Palestijnen bereidheid tonen om te onderhandelen, de voorwaarden die in de toespraak in Bar-Ilan worden vermeld op de lijst worden gezet. “Er is geen reden om terug te keren naar slogans die ver verwijderd zijn van de werkelijkheid,” zei hij.

———
** Over de steun van Benjamin Netanjahoe aan de tweestatenoplossing (Brabosh.com):
Premier Benjamin Netanjahoe maakte op 14 juni 2009, tijdens een toespraak aan de Bar Ilan Universiteit, bekend dat hij kan instemmen met een Palestijnse staat, op voorwaarde dat die gedemilitariseerd is: “Het grondgebied onder Palestijnse controle moet worden ontwapend, met stevige veiligheidsgaranties voor Israël.” [“If we receive this guarantee regarding demilitarization and Israel’s security needs, and if the Palestinians recognize Israel as the state of the Jewish people, then we will be ready in a future peace agreement to reach a solution where a demilitarized Palestinian state exists alongside the Jewish state.”]

Dat was meteen de eerste keer ooit dat Netanjahoe zei dat hij bereid was een soevereine Palestijnse staat te erkennen. Echter, het is zeer de vraag of Hamas en Co ooit zullen kunnen instemmen met een “ontwapende” soevereine staat ‘Palestina’. Voor Hamas moet dat zowat hetzelfde betekenen als een ‘hotdog zonder de worst’, of voor de Vlamingen als ‘een café zonder bier’. Geweld tegen Joden en tegen Israël is de enige bestaansreden voor Hamas. Aan de voorwaarden toegeven en de terreur afzweren, zou voor Hamas de feitelijke ontbinding betekenen van zijn organisatie. Niemand in het M-O die dan ook gelooft dat Hamas daar ooit zal of kan instemmen om te ontwapenen.

In zijn beroemde speech voegde Netanjahoe er ook aan toe dat Jeruzalem de verenigde hoofdstad van Israël moet blijven, dat de Palestijnen Israël moeten erkennen als ‘de staat van het Joodse volk’ en dat de oplossing voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem buiten Israël moet liggen – een terugkeer van vluchtelingen naar hun voormalige dorpen in het huidige Israël heeft hij uitgesloten. Zoals verwacht werden de voorstellen van premier Benjamin Netanjahoe meteen door de Palestijnen verworpen en “saboteert Netanjahoe elke vredesinspanning,” volgens de woordvoerder van Mahmoud Abbas.

Dat speelde zich dus 3 ½ jaar geleden af en er is niet de minste indicatie dat Israël en ‘Palestina’ een stap dichter bij de vrede zijn gekomen, integendeel. Enkel een mirakel kan het vredesproces weer op gang trekken en naar een goed en duurzaam akkoord leiden. 😦


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: PM reiterates support for demilitarized ‘Palestine’ door Lahav Harkov [lezen]
 2. The Algemeiner:
  – Likud MK Hotovely: Netanyahu Doesn’t Support Two-State Solution [lezen]
  – Peres Stirs Passions With Optimistic Take on PA’s Abbas [lezen]
 3. Haaretz:
  – Netanyahu backs demilitarized Palestinian state [meer]
  – Full text of Netanyahu’s foreign policy speech at Bar Ilan (toespraak van 14 juni 2009 aan de Bar Ilan Universiteit) [meer]
 4. De Standaard van 15 juni 2009: Netanyahu aanvaardt ontwapende Palestijnse staat [meer]

Gerelateerd:

 • Avigdor Lieberman: Israël staat nog steeds achter soevereine gedemilitariseerde staat ‘Palestina’ [lezen]
 • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
 • Palestijnse verzoek in de Verenigde Naties is een stap achteruit voor het vredesproces door Likoed.nl [meer]
 • Simon Wiesenthal Centrum over erkenning van ‘Palestina’ door VN: de Grote Leugen van Abbas [meer]
 • Terrorisme loont: overweldigende meerderheid in VN ‘erkent’ Palestina; Hamas in Gaza zegeviert [meer]
 • Israël zegt ‘ja, maar…’ tegen een Palestijnse staat [meer]
 • De mythe van een onafhankelijke ‘gedemilitariseerde’ Palestijnse staat door Prof. Arieh Eldad [meer]