Naftali Bennett’s ‘Stabiliteits Initiatief’ voor een vredevolleoplossing op de West Bank + video


Video: The Israel Stability Initiative

Zoals de laatste peilingen aangeven scoort Naftali Bennett’s partij ‘Joods Huis’ erg hoog en dreigt zelfs de Arbeidspartij van de 2de plaats te verstoten. Ook heeft zijn ‘Stability Initiative‘ al heel wat stof doen oplaaien. Hierin legt hij zijn visie uit tot een oplossing van het conflict met de Palestijnen en in het bijzonder de kwestie op de West Bank (Judea & Samaria).

Naftali BennettZoals bekend wordt de West Bank sinds de Oslo Akkoorden van 1993-1994 in drie delen opgesplitst: Gebieden A, B en C. Gebied A valt onder de controle van de Palestijnse Autoriteit, gebied B onder gedeelde controle tussen Palestijnen en Israëliërs en gebied C volledig onder controle van Israël. Bennett stelt voor om gebied C (ongeveer 72 procent van de West Bank) volledig te annexeren. Dat gebied wordt bewoond door ca 350.000 Israëliërs en 48.000 Pal-Arabieren. Bennett zou deze Palestijnen de kans geven zich te nationaliseren tot Israëliër.

Tegelijk zouden de waterbronnen van Israël worden veiliggesteld. Zowat de helft van het water van Israël komt uit waterbekkens die op de West Bank liggen. Het water is dan ook één van de belangrijkste bezwaren van Israël tegen Palestijnse soevereiniteit over de hele West Bank. Tegelijk wil hij beletten dat miljoenen afstammelingen van Palestijnse vluchtelingen uit de omringende Arabische landen zouden emigreren naar de West Bank, dat gemakkelijk naar een tweede Gaza zou kunnen evolueren.

“En wat zal de wereld van dit voorstel denken?” stelt Bennett hardop de vraag. Het antwoord is simpel. De wereld erkent vandaag niet eens de huidige grenzen van Israël, met inbegrip van de Golan Hoogte en [het herenigde] Jeruzalem als de hoofdstad van de Joodse staat. Dus moeten ze het Gebied C maar bijschrijven op hun lijst van wrevels tegen Israël. Het komt toch nooit helemaal goed tussen Israël en de wereld.

Het Stabiliteits Initiatief van Naftali Bennett [PDF-file]:
hier klikken (Engelstalig)
mapwestbankA


Bronnen:

  1. The Israel Stability Initiative – A Practical Program for Managing te Israeli-Palestinian Conflict [lezen]

Gerelateerd:

  • Het 7-punten programma van Naftali Bennett om het Arabisch-Israëlisch conflict beter te beheersen [lezen]
  • Naftali Bennett: ‘Israëlische soevereiniteit toepassen over Judea en Samaria’ + video [lezen]
  • Naftali Bennett legt uit hoe het Israëlisch-Arabische conflict kan worden opgelost + video [lezen]
  • Peiling: coalitie Netanjahoe/Lieberman in vrije val, Naftali Bennett ‘s opgang niet meer te stuiten [lezen]
  • Vice-premier Avigdor Lieberman zet tijdelijk stap opzij om snel zijn naam te kunnen zuiveren [lezen]
  • Naftali Bennett maakt op CNN in 19 sec. brandhout van Hamasregime in de Gazastrook + video [lezen]
  • Peiling: Meerderheid van de Israëlische bevolking kant zich tegen de tweestatenoplossing [lezen]
  • Peiling: 66 procent Israëliërs gekant tegen soevereine Palestijnse staat naast Israël door Aviel Schneider [lezen]
  • De tweestatenoplossing is al een tijdje dood, laten we ze nu ook in alle vrede begraven door Dan Calic [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.