Arabische Liga kondigt nieuw manoeuver aan om in VN volledig lidmaatschap voor de PA te bekomen

nabil5Nabil Elaraby, de voorzitter van de Arabische Liga die 22 Arabische landen vertegenwoordigt, zei gisteren: “Wij zullen terugkeren naar de Veiligheidsraad [om volledige erkenning van de Palestijnse lidstaat te verkrijgen.]” Let wel, hij zei niét dat Mahmoud Abbas voor de PA zal terugkeren naar de Veiligheidsraad maar wel letterlijk “Wij” = de landen van de Liga en de moslimlanden. Dit maar voor diegenen die graag willen weten hoe de vork ècht in de steel zit in het Midden-Oosten.

Het manoeuver van Mahmoud Abbas in de Verenigde Naties toen hij op 29 november 2012 de opwaardering van ‘Palestina’ bereikte tot waarnemend niet-lidstaat, was in feite een regelrechte oorlogsverklaring aan Israël. Nee, niet vanwege de Palestijnse Autoriteit of de PLO maar van de Arabische Liga. Liever dan te onderhandelen met Israël over vrede besloot de Liga (van 22 Arabische lidstaten) om via diplomatieke weg Israël op de knieën te krijgen en een Palestijnse staat te accepteren op Israëlisch grondgebied (pre-1967 Lijnen). Met de Liga (samen met de OIC, de organisatie van 55 moslimlanden) die in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in blok elke anti-Israël resolutie goedkeuren, was die opwaardering slechts een formaliteit. In de Veiligheidsraad ligt dat wat moeilijker omdat het Arabische en moslimblok daar botsten op een vetorecht van de Verenigde Staten.

“Wij zullen terugkeren naar de Veiligheidsraad,” zei gisteren Nabil Elaraby, de voorzitter van de Arabische Liga. Let wel, hij zei niét dat Mahmoud Abbas voor de PA zal terugkeren naar de Veiligheidsraad maar wel letterlijk “Wij” = de landen van de Liga en de moslimlanden. Onderhandelen met de Palestijnen is dan ook totaal zinloos, te weten dat de Arabische Liga en de OIC in werkelijkheid diegenen zijn die aan de touwtjes trekken en Mahmoud Abbas en zijn Palestijnen slechts zien als een instrument, een nuttige idioot in een figurantenrol (en niet meer dan dat!) om Israël van de kaart te vegen.  Dat Palestina een soevereine staat moet worden kan de Liga immers geen barst schelen. Israël moet weg, dàt is het enige doel. Zolang de Arabische Liga zijn 3 x NEEN resoluties van 1967 in Khartoem niet herroept, komt er nooit vrede tussen de moslimnaties/Arabieren en Israël [3 resoluties van Khartoem, Soedan, 1 september 1967: nooit vrede met Israël; geen onderhandelingen met Israël en geen erkenning van Israël.]

De chef van de Arabische Liga, Nabil Elaraby zegt dat twee decennia van besprekingen met Israël “verloren tijd” is geweest en dat de Palestijnen spoedig een nieuwe aanvraag tot erkenning als soevereine staat zullen indienen in de (Veiligheidsraad van) Verenigde Naties. “Wij zullen terugkeren naar de Veiligheidsraad van de V.N.,” zei hij zaterdag 29 december tijdens een bezoek in Ramallah na een ontmoeting met Palestijnse regeringsambtenaren. “Palestina zal samenwerken met de Arabische en de EU landen om de patstelling (in het vredesproces) te veranderen die de afgelopen 20 jaar domineerde en waarbij veel tijd is verloren gegaan.”

israel-kaart
Huidige kaart van Israël

De Algemene Vergadering van de V.N. verleende vorige maand Palestina de status van niet-waarnemend lidstaat. Vorig jaar probeerden de Palestijnen tevergeefs om een volledige lidstaat status van de V.N. te verkrijgen. De Veiligheidsraad moet nieuwe leden goedkeuren en de Verenigde Staten maakten duidelijk dat zij om het even welke Palestijnse poging zouden weigeren. Maar de Amerikanen moesten uiteindelijk geen gebruik maken van hun vetorecht omdat de Palestijnse Autoriteit op geen enkele wijze genoeg stemmen achter zich wist te krijgen om hun aanvraag te steunen binnen de VN-Veiligheidsraad.

Gesprekken tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit werden afgebroken in 2008 nadat de Palestijnen van Israël eisten dat het zou stoppen met het bouwen van Joodse woningen in gebieden die het opeist om er zijn toekomstige staat op te richten. Israël van zijn kant eiste dat de kwestie van de nederzettingen en andere zaken het voorwerp zouden uitmaken van onderhandelingen.

Eind datzelfde jaar had Mahmoud Abbas geweigerd om op het verregaande vredesvoorstel van oud-premier Ehud Olmert in te gaan, dat voor bijna 97 procent aan de Palestijnse eisen tegemoet kwam. Vier jaar later zal Abbas het voorstel van Ehud Olmert, dat hij toen verworpen had, trachten te recupereren en het alsnog te gebruiken als uitgangspunt voor nieuwe vredesonderhandelingen. Had hij het toen maar aangenomen… Ehud Olmert (Kadima) moest echter vroegtijdig aftreden vanwege een corruptieschandaal en werd opgevolgd door Tzipi Livni. Kort daarna brak de Gazaoorlog uit [Op. Cast Lead].

Na het einde van het Gazaconflict kon Livni geen meerderheid meer achter zich krijgen om een nieuwe regering te vormen en nam Benjamin Netanjahoe (Likoed) de teugels over en verdween tegelijk het vredesproces voor onbepaalde tijd in de diepvries wegens de onwil van Mahmud Abbas om te onderhandelen over vrede met het nieuwe Israëlische kabinet, dat duidelijk de lat een stuk hoger had gelegd voor een akkoord met Abbas.

Elaraby en de Minister van Buitenlandse Zaken van Egypte Mohammed Kamel Amr, die zich bij het bezoek van Elaraby had aangesloten, ontmoetten er Tayeb Abdul Rahim, de secretaris van de president van de Palestijnse Autoriteit en Riyad al-Maliki, PA-minister voor Buitenlandse Zaken. De buitenlandse leiders bezochten het graf van voormalige president van de PA en leider van PLO Yasser Arafat en legden een krans aan zijn grafsteen alvorens in vergadering te treden met President Mahmoud Abbas, zo berichtte het nieuwsagentschap WAFA.

In hun vergaderingen met Abbas, bespraken Elaraby en Amr crisis van de Palestijnse miljoenendollar schuld die naar verluidt nog werd verergerd na het besluit van Israël om de belastinginkomsten van de PA en andere verwante betalingen in te houden op onbetaalde rekeningen aan Israël in het spoor van de succesvolle Palestijnse opwaardering van zijn status in de V.N. in november jongstleden. Een idee dat door de Arabische Liga werd gelanceerd is de oprichting van een financieel veiligheidsnet van zowat 100 miljoen dollar om de PA met zijn cashflow kwesties te helpen.

Het bezoek van Elaraby was opgezet als een solidariteitsreis naar aanleiding van de recent opgewaardeerde status van de Palestijnen. Via zijn gezant, liet de Egyptische president Mohammed Morsi aan Abbas een formele uitnodiging overhandigen om Kaïro te bezoeken. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh, die naar verluidt van plan was aanwezig te zijn, daagde echter niet op tijdens het bezoek.

De andere ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Arabische Liga werden naar verluidt tegengewerkt door de Verenigde Staten om naar Ramallah te komen, althans volgens de Arabisch-talige krant al-Quds Al-Arabi. “De reis van de zaterdag was oorspronkelijk gepland voor een delegatie van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken, maar het secretariaat had slechts goedkeuring van Israël gekregen voor het bezoek van de leider van de Liga en de ministers van Jordanië en Egypte,” berichtte aldus Jordanië in een verklaring van donderdag.

Echter, toponderhandelaar van de PLO, Saeb Erekat, vertelde tegenover de extreemlinkse Israëlische krant Haaretz dat de geruchten, dat de ministers van Buitenlandse Zaken toegang zouden ontzegd worden, vals waren. Bezoek van Elaraby aan Muqata’a (het residentiële hoofdkwartier van de PA-president in Ramallah) was het eerste hoge bezoek van de voorbije maanden. Een naamloze Palestijnse ambtenaar vertelde tegenover Haaretz dat het bezoek van Elaraby belangrijk was, gezien de huidige gevoelige twistpunten in het Israëlisch-Palestijnse conflict – namelijk de nieuwe status van de PA in de V.N., de Israëlische uitbreidingsplannen van de nederzettingen en de opdoemende Palestijnse fiscale crisis.

Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani van Qatar, is naar verluidt ook van plan om volgende maand naa de zetel van de PA op de West Bank te komen. Hij legde in oktober een historisch bezoek af aan de Gazastrook. Tijdens die reis spoorde hij Al Fatah van Abbas en het Islamistische Hamas aan om hun geschillen terzijde te leggen en zich te herenigen.


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Arab League chief says Palestinians to embark on new statehood bid at UN Security Council [lezen]
 2. The Jerusalem Post: Arab League chief, Egypt FM arrive in West Bank [lezen]
 3. Ynet News: Elaraby: Peace talks are waste of time door Elior Levy [lezen]

Gerelateerd:

 • Hoe de Palestijnen hun laatste bruggen met Israël verbranden door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • De tweestatenoplossing is al een tijdje dood, laten we ze nu ook in alle vrede begraven door Dan Calic [lezen]
 • Ex-premier Ehud Olmert: Abbas heeft nooit gereageerd op mijn vredesvoorstel [lezen]
 • Waarom de Palestijnen elk vredesakkoord met Israël afwijzen [lezen]
 • Olmert’s plan voor vrede met de Palestijnen [lezen]
 • De 3 x NEEN van Khartoem uit 1967: geen erkenning, geen onderhandelingen en nooit vrede met Israël [lezen]

2 gedachtes over “Arabische Liga kondigt nieuw manoeuver aan om in VN volledig lidmaatschap voor de PA te bekomen

 1. Het is beter de nu opzichzelf staande Gaza-strook niet terug te laten komen aan Egypte. Daarmede bewerkstellig je als dat gebeurd, er wederom een heel grote kans bestaat ,dat er een geinnitieerd conflict vanuit Gaza komt. De staat Egypte direct als verantwoordelijke gesteld wordt en Israel in oorlog met Egypte is. Beter is ,en dat verwacht ik ook dat het onder VN bestuur moet komen en de daar teveel levende moslims verplaatst worden naar andere z,gn Arabische vrienden o.a. Iran,welke toch al grotendeels de Gaza-strook doneert.

  Like

 2. Het is een stommiteit gebleken dat land voor vrede werd geruild. Israel heeft de hele Sinai en de Gaza-strook opgegeven zonder er ook maar iets voor terug te hebben gekregen. Deze gebieden had men beter kunnen annexeren zodat Israel de raketten niet uit de lucht hoefde te schieten en de nieuwe bloeddorstige islamitische vijand in Egypte veel verder van zich af kon houden. De Gaza-strook ook nog teruggeven aan Egypte, is de goden verzoeken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.