Slechts 26% van de Israëliërs denkt dat het recente conflict tegen Hamas in Gaza werd gewonnen

irondome2Zuid-Israël, 15 november 2012. Het raketafweersysteem Iron Dome vuurt een anti-raket raket af om binnenkomende qassamraketten vanuit Gaza te onderscheppen. Op 21 november accepteert Israël een staakt-het-vuren van Hamas en trekt het IDF zich terug van de grens met Gaza.

Israël heeft een veldslag gewonnen tegen Hamas maar nog lang de oorlog niet. Mijns inziens had het IDF moeten doorstoten tot in Gaza stad en de hele Gazastrook tijdelijk moeten bezetten, de leiders van Hamas en de rest van de leiders van het dozijn terreurorganisaties manu militari arresteren (in zoverre dat mogelijk is en ze zich vrijwillig overgeven) en hen laten berechten in Den Haag voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Vervolgens zou Israël de Strook volledig moeten demilitariseren, de terreurinfrastructuur ontmantelen, de smokkeltunnels dichtgooien en tijdelijk een bufferzone creëren tussen het zuiden van de Gazastrook en Egypte om te beletten dat er nog wapens via Egypte de Strook worden binnengesmokkeld. Tot slot zou het de controle van de Gazastrook kunnen overgeven aan een internationale troepenmacht of VN-macht of indien mogelijk teruggeven aan Egypte zoals dat land ook de controle had over de enclave van 1948 tot 1967 en er nog helemaal geen sprake was van Palestijnse soevereiniteit.

Maar goed, het kabinet Netanjahoe besloot er op 21 november anders over en trok zijn troepen terug. Bibi zal wel weten waarom. Bedenkelijk verschijnsel: op de West Bank is Hamas terug salonfähig geworden en mag er terug manifestaties houden. Kan het de voorbode zijn van de acceptatie en legalisatie van Hamas door de EU en de rest van het Kwartet?

Intussen heeft de burgerbevolking in zuid-Israël al bijna zes weken lang geen enkele raket uit Gaza meer zien overvliegen. Zuid-Israël is sinds 2001 nog nooit zo lange tijd rakettenvrij geweest. Dat betekent toch wel wat voor de burgers van de Joodse staat. Mijns inziens zijn dan ook de enige werkelijke winnaars van het recente conflict, de ca 1 miljoen burgers van zuid-Israël die eindelijk weer een gezonde nachtrust kennen. Tenminste toch voor de tijd dat het staakt-het-vuren duurt.

Een recente opiniepeiling heeft geconstateerd dat amper 26 procent van de Israëliërs denkt dat het recente Israëlische verdedigingsoffensief Operation Pillar of Defense resulteerde in een militaire overwinning voor Israël. De uitvoerige opiniepeiling werd gezamenlijk geleid door het Onderzoekinstituut Harry S. Truman voor de Bevordering van de Vrede verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en het Palestijnse Centrum voor Politiek en Onderzoek in Ramallah (West Bank.)

De opiniepeiling bevond dat 81 procent van de Palestijnen denkt dat Hamas de winnaar van het recente conflict was. Israëliërs zijn meer verdeeld in hun beoordeling: Naast de 26 procent die menen dat het een overwinning was, denkt 42 procent dat geen beide zijden als overwinnaar uit de strijd is gekomen, 20 procent denkt dat Hamas heeft gewonnen en 10 procent zegt dat beide zijden hebben gewonnen.

Wanneer de Palestijnen wordt gevraagd: gezien de uitkomst van de oorlog tussen Hamas en Israël en de erkenning van de V.N. van een Palestijnse staat, van wie is de beste manier om een Palestijnse staat op te richten, op de wijze van Hamas of op de wijze van Al Fatah (‘Mahmoud Abbas), zegt 60 procent dat de (gewelddadige) manier van Hamas de beste is en 28 procent vindt dat de (diplomatieke) manier van Abbas de beste weg is. Navenant, indien nieuwe presidentsverkiezingen in de Palestijnse Autoriteit zouden worden gehouden zou Hamaspremier Ismail Haniyeh 48 procent van de stemmen krijgen en Mahmoud Abbas 45 procent. Drie maanden geleden kreeg Abbas nog de steun van 51 procent en Haniyeh slechts 40 procent..

59 percent van Palestijnen zegt zij een compromis zouden aanvaarden om het einde van het conflict te steunen dat, wanneer een permanente akkoord over de status volledig werd bereikt en wordt uitgevoerd, het het einde van het conflict zal betekenen en geen verdere eisen door één van beide partij nog zullen worden gemaakt. 39 procent verzet zich tegen dergelijk compromis. Deze cijfers lopen nauw samen met die van he Israëlische publiek. 68 procent steunen dit en 28 procent verzet zich tegen deze component in het definitieve kader van de status.

Wat de erkenning betreft van de legitimiteit van andere partij gezien in het kader van een defintief status akkoord, zegt 65 procent van de Israëliërs dat zij een dergelijk wederzijds akkoord steunen en 30 procent zich verzet zich ertegen. Onder de Palestijnen is het bijna net andersom: 40 procent steunen dergelijk wederzijds akkoord en 59 procent zijn tegen. Sinds de erkenning door de V.N. van ‘Palestina’ als niet-lidstaat en de Israëlische operatie in Gaza, is 61 procent van de Israëliërs van mening dat de gewapende aanvallen niet zullen ophouden en de twee partijen zullen terugkeren naar de onderhandelingstafel. Tweederden van de Palestijnen denken dat de onderhandelingen met of zonder gewapende confrontatie zullen hervat worden.

De Palestijns Arabische steekproef werd gehouden onder 1.267 volwassenen die rechtstreeks werden bevraagd op de West Bank, Oost- Jeruzalem en in de Gazastrook in 127 willekeurig geselecteerde plaatsen die tussen 15 en 17 december 2012 werden geïnterviewd. De foutenmarge is 3%. De Israëlische steekproef omvat 600 volwassen Israëliërs die telefonisch werden geïnterviewd in het Hebreeuws, Arabisch of Russisch tussen 9 en 13 december 2012. De foutenmarge bedraagt hier 4.5%.

door Zach Pontz

Jewish News One: “Operation Pillar of Defense analysis:
poll shows Israelis don’t view operation as a victory”


Bronnen:

  1. The Algemeiner: Poll Finds Only 26% of Israelis Think Israel Won Operation Pillar of Defense door Zach Pontz [lezen]
  2. Ynet News: Poll: Gaza op not Israeli victory [lezen]
  3. UPI.com: Iron Dome stopped 421 Hamas rockets [lezen]

Gerelateerd:

  • Burgers in Zuid-Israël leiden al 35 opeenvolgende dagen een normaal ‘leven zonder raketten’ [lezen]
  • ‘Overwinningsfeest’ in Gaza was niet uit vreugde maar van opluchting omdat het IDF ermee ophield [lezen]
  • De morele paradox van Israël’s Gaza-oorlog verhindert een finale overwinning op Hamas door Tsvi Sadan [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.