Peiling: coalitie Netanjahoe/Lieberman in vrije val, Naftali Bennett ’s opgang niet meer te stuiten

bennett2De ‘Bennett Factor’ zal vanaf 22 januari 2013 zwaar doorwegen op Israël’s beleid

De laatste drie nieuwe peilingen die donderdag 27 december werden vrijgegeven in aanloop van de verkiezingen van 22 januari 2013, lijkt de partij van Naftali Bennett af te stevenen op grote winst. Een ander gaat ten koste van de coalitielijst van Likoed (Netanjahoe) en Ysrael Beitenu (Lieberman) die in vrije val lijkt te zijn. Peilingen van The Jerusalem Post² en Israel Radio³ voorspellen voor Likoed/Beitenu nog maar 34 zetels en Ynet News¹ zelfs maar 33.

Naftali’s partij Bayit Yehudi (Joods Huis) zit nog steeds in de lift. Ynet News¹ geeft Naftali 12 zetels, The Jerusalem Post² 14 en Israel Radio³ zelfs 15 zetels. Kadima, de voormalige stek van Tzipi Livni en thans Shaul Mofaz wordt in de Knesset volledig van de kaart geveegd. Het verlies van Netanjahoe’s blok van 42 huidige zetels naar slechts 33 voorspelde, heeft uiteraard te maken met de opkomst van Naftali (van 5 naar 15 zetels?) maar ook met het feit dat zijn partner Avigdor Lieberman onlangs moest aftreden omwille van een rechtszaak.

verkiezingen-Israel2

De 40-jarige Naftali Bennett, de charismatische nieuwe leider van Israël’s Joods religieus rechts, snoept zoals gezegd veel kiezers weg van Likoed/Beitenu en als de trend zich doorzet kan deze high-tech miljonair en voormalige commando in het IDF een sterke stem genereren die gekant is tegen de oprichting van een Palestijnse soevereine staat. De religieuze hardliner Bennett scoort erg goed bij de kiezers in de ‘nederzettingen’ op de West Bank, onder jonge seculiere Zionisten en vrouwen.

UN-GENERAL ASSEMBLY-ISRAELNetanjahoe meer bevreesd voor Bennett dan van de Iraanse atoombom?


Bronnen:

  1. The Times of Israel: Likud-Beytenu declines to 33 seats in latest poll [lezen]
  2. The Jerusalem Post: ‘Jerusalem Post’ poll: Likud-Beytenu in free fall door Gil Hoffman [lezen]
  3. The Algemeiner: New Israeli Elections Poll Shows Likud Slipping, Naftali Bennett’s Party on the Rise [lezen]
  4. The Jewish Press: Netanyahu Is Afraid, Very Afraid… of Bennett door Menachem Rahat [lezen]
  5. Jewish Journal: Polls: Netanyahu set to win Israel election but rightists gain [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.