Israël versoepelt de blokkade van Gaza en laat opnieuw bouwmaterialen toe

trucks-gaza2Vrachtwagens komen toe aan de grensovergang van Kerem Shalom in het zuiden van Gaza om hulpgoederen voor de bevolking en de private bouwsector af te leveren.

Israël zal eerstdaags beginnen met de import van bouwmaterialen voor bedrijven en privé gebruik in de Gazastrook, berichtte het AFP op woensdag 26 december. Een en ander is het gevolg van het door Egypte bemiddelde staakt-het-vuren akkoord dat werd bereikt tussen Hamas en Israël op het einde van het Israëlische verdedigingsoffensief Operation Pillar of Defense.

“Meer dan 20 vrachtwagens zullen op dagelijkse basis grint aanvoeren bestemd voor de commerciële sector, behalve op vrijdag en zaterdag, via de grensovergang van Kerem Shalom in het zuidoosten van Gaza,” zoals volgens het AFP door de Palestijnse afgevaardigde Raed Fattuh werd medegedeeld. “Dit is de eerste keer dat Israël de invoer van grint toestaat voor de private sector sinds de blokkade van de Gazastrook begon in het midden van 2007,” voegde de Palestijnse ambtenaar eraan toe.

Guy Inbar, een woordvoerder van het Israëlisch ministerie voor Defensie, heeft volgens het AFP het bericht intussen bevestigd, zeggende dat volgens het akkoord met Hamas van november eveneens zware bouwmachines zoals bulldozers de Gazastrook mogen worden binnen gebracht. De versoepeling van de veiligheidsvoorwaarden zorgt er tevens voor dat dagelijks 60 vrachtwagens andere goederen mogen leveren zowel als autobussen die de Gazastrook in en uiten mogen rijden. “Zo lang de rust wordt bewaard in het zuiden, zal onze burgerlijk beleid en hulp aan de inwoners van Gaza worden verder gezet,” zei Inbar.

Overigens werd door Israël toen het offensief in november in volle gang was, steeds vrachtwagens met levensmiddelen en andere levensnoodzakelijke  producten naar de Gaza doorgelaten om de bevolking te helpen de strijd te overleven.

Zoals bekend handhaaft Israël (en ook Egypte, alhoewel dat nooit wordt vermeldt) een blokkade van Gaza sinds Hamas halverwege 2007, zijn rivaal Al Fatah (Mahmoud Abbas’ partij) met geweld uit de Gazastrook verdreef  en de absolute macht over Gaza naar zich toetrok. Die machtsovername leidde rechtstreeks tot herbewapening van Hamas en lag aan de basis van Operation Cast Lead in de winter van 2008/2009.


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  – Israel to ease Gaza blockade, allow building materials [lezen]
  – Israel to boost Gaza imports under truce deal door Yaakov Lapin [lezen]
 2. Ynet News: Israel to ease Gaza ban on construction material [lezen]

Gerelateerd:

 • Opmerkelijk: Human Rights Watch beschuldigt Hamas van oorlogsmisdaden tegen Israël [lezen]
 • Citaat van de maand: blokkade van Gaza is legaal [lezen]
 • Onderzoeksrapport over Flotilla 2010: Israëlische blokkade van Gaza is legaal [lezen]
 • Joodse anti-Israël bootactivist bekent: Flotilla naar Gaza is illegaal [lezen]
 • Israël zendt 124 vrachtwagens voeding en medicijnen naar de Gazastrook +video [lezen]
 • Israël stuurt vrachtwagens levensmiddelen naar Gaza terwijl Hamas Israël belegert?? door Sarah Honig [lezen]
 • Ongezien: Welk ander land dan Israël financiert zijn vijanden in volle oorlogscrisis? door Ryan Jones [lezen]
 • Hamasleider Mahmoud Al-Zahhar: Hoezo bezet? Door wie dan? Gaza is helemaal niet bezet! door Likoed.nl [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.